Calendar ortodox 8 aprilie 2025. Sărbătoare importantă în data de 8 aprilie în calendarul ortodox. Despre Sfântul Irodion se știe că este rudă cu Sfântul Apostol Pavel. El a fost episcop al Neopartiei. De asemenea, Sfântul Irodion a fost supus la multe torturi.
În plus, Sfântul a fost cel care a mers alături de Sfântul Petru la Roma, acolo unde și-a găsit sfârșitul, fiind decapitat.
De numele Sfântului Agav sunt legate două mari prorociri. Sfântul Agav a prevestit mai întâi o mare foamete, iar mai apoi, când l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel, i-a prevestit Sfântului că va fi legat de iudeii din Ierusalim.
Totodată, Sfântul Ruf a fost un om de seamă, el ocupând funcția de episcop în cetatea Tebei din Grecia .
Ortodoxe
Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei
Greco-catolice
Sf. şi dreptul Lazăr; Sf. ap. Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Flegon şi Hermas; Sf. papă Celestin
Romano-catolice
Sâmbăta Sfântă
Ss. Iulia Billiart, călug.; Dionisie, ep.
Sfinţii Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 8 aprilie.
Aceşti sfinţi apostoli sunt dintre cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, care „au propovăduit în lume bunavestire a lui Hristos, aducând pe cei necredincioşi la adevărata credinţă şi munciţi fiind în multe feluri de către iudei şi de elini, s-au sfârşit”. („Vieţile Sfinţilor„)
Citeste si Rugăciunea puternică pe care e bine să o spui în Postul Paștelui. Face adevărate minuni
Sfântul Irodion era din Tarsul Ciliciei şi a fost trimis la propovăduire la Roma. Sfântul Apostol Pavel îl pomeneşte în Epistola sa către Romani spunând: „Îmbrăţişaţi pe Irodion, cel de un neam cu mine” (16-11). Sfântul Irodion a fost episcop în Patara (astăzi Patras, Grecia).
Sfântul Apostol Agav avea darul prorociei, cum arată cartea Faptele Apostolilor, cea de-a cincea carte a Noului Testament: „Şi rămânând noi acolo mai multe zile, a coborât din Iudeea un proroc cu numele Agav” (Fapte 21, 11).
Sfântul Apostol Ruf a fost episcop în oraşul Teba din Grecia, iar Sfântul Apostol Asincrit a fost episcop în Heraclea (Pont, Asia Mică). Sfinţii Apostoli Flegon şi Ermis au fost episcopi în Maraton (Grecia), respectiv Dalmaţia. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”)
Rugăciunea de dimineață scrisă de Părintele Arsenie Boca
„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă ca astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine. Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.
Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haina, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriţi şi dosădiţi până la pământ.
Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumină sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taina între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt. Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.
Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, ca să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin”.