Calendar ortodox 8 august 2024. Mii de români au sărbătoarea numelui, nu uita să le zici „La mulţi ani!”

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 8 august. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc şi pe Sfântul Ierarh Miron, făcătorul de minuni.
Filip Stan
07 aug. 2024, 11:28
Calendar ortodox 8 august 2024. Mii de români au sărbătoarea numelui, nu uita să le zici

Calendar ortodox 8 august 2024. Sfântul Emilian, episcop al Cizicului, a trăit în timpul împăratului iconoclast (luptător împotriva sfintelor icoane), Leon Armeanul (813-820). De multe ori a fost silit pentru a renunţa la cinstirea icoanelor, dar nu s-a supus, urmând calea Sfinţilor Părinţi.

Ortodoxe
Sf. Ier. Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, şi Miron, episcopul Cretei

Greco-catolice
Sf. ep. m. Emilian; Sf. Dominic

Romano-catolice
Sf. Dominic, pr.

Calendar ortodox 8 august 2024.  „Pentru aceea, a suferit foarte multe chinuri şi supărări de la eretici şi pe toate le răbda cu bucurie. El avea nădejdea că pentru necazurile cele vremelnice va dobândi bunătăţile cele veşnice; şi astfel, prin grele pătimiri şi prin rele chinuri fiind strâmtorat, în surghiun a adormit întru Domnul şi s-a încununat cu cununa mărturisirii”. (Vieţile Sfinţilor)

Rețeta de prăjitură cu prune care îți face vara mai dulce! Cea mai bună idee de sezon pentru copiii și nepoții tăi

De aceea este numit până astăzi „Mărturisitorul”.

Calendar ortodox 8 august 2023. Sărbătoare pe 8 august, atunci când creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Miron, făcătorul de minuni.

Calendar ortodox 8 august 2024. A început postul Adormirii Maicii Domnului 2024. Ce este interzis să faci în această perioadă

Postul Adormirii Maicii Domnului 2024 a început miercuri, 31 iulie, iar creștinii vor respecta o serie de tradiții și cutume religioase în perioada următoare.

Pentru următoarele două săptămâni, credincioșii vor respecta anumite tradiții și cutume religioase, iar la data de 15 august are loc Adormirea Maicii Domnului. Tot atunci, credincioșii vor ieși din post.

În timpul postului, credincioșii ar trebui să se abțină să consume alimente până la orele 15:00, scrie Cancan. Ulterior, aceștia pot consuma hrană uscată.

Ce reguli pot fi respectate:

  • Marțea și joia se pot consuma legume uscate;
    Sâmbătă și duminică este dezlegare la vin și untdelemn;
    Credincioșii merg la biserică și se roagă;
    În această perioadă nu este bine să existe conflicte;
    Între 1 și 14 august nu se fac nunți;
    Se spune că femeile gravide pot avea o naștere mai ușoară, dacă țin post în această perioadă;
    Tot în Postul Sfintei Marii, nu este bine să dansezi, să cânți și nici să faci amor;

Sărbătoarea de pe 15 august mai este considerată şi hotarul dintre vară şi toamnă, mai multe tradiţii, obiceiuri şi superstiţii fiind legate de această zi.

În Ardeal , există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fiprotejate de bolişi de necazuri.

Calendar ortodox august 2024. Care sunt cele mai importante sărbători de care românii trebuie să țină cont în ultima lună de vară

Tot în acea zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros s-a terminat, notează Antenasatelor.ro.

Printre superstiţiile legate de sărbătoarea de Sfântă Maria Mare se regăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbătoare se ţine în special pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări de boli incurabile.În această zi, oamenii obișnuiesc să meargăla biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul din România pe care să nu circuli. Mulți au rămas blocați cu mașina pe el, în zonă muntoasă
Capital.ro
Elena Udrea A SCĂPAT! Decizia la care nu se aștepta nimeni
Playtech.ro
ȘOC! Cine ar fi comis tripla crimă din București. Polițiștii au fost ULUIȚI. Detalii halucinante
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS de la Guvern. Sunt 434 de milioane în joc
Adevarul
Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Putin, o nouă provocare: arme din România, găsite în Ucraina
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
BREAKING! Se întâmplă din nou! Un cioban a fost atacat de urs. L-a muşcat de picioare şi...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Suma incredibilă pe care o plătesc turiștii pentru o plimbare cu telecabina Buşteni – Babele
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Legea a intrat în vigoare. S-a dat ordin de la UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
''Stătea pe scaun și deodată...' - Mihai a făcut infarct în avion și a murit: Strângea bani de nuntă și urma să devină tată
substantial.ro
Reacții în China la Nominalizarea lui Tim Walz ca Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL CRIMEI din BUCUREȘTI! S-A AFLAT de abia ACUM FOTO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!