Ortodoxe: Lunea Sfântului Duh; Aducerea moaştelor Sfântului Teodor Stratilat
Greco-catolic: Sfânta Treime. Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat
Romano-catolic: Sfântul episcop Medard
În Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Denumirea de Sfânta Treime a fost data sub influența catolică. La catolici, Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe, Lunea de după Rusalii este numită Lunea Sfântului Duh, potrivit crestinortodox.ro.
La sinodul II ecumenic, care s-a ținut în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care susţinea că Sfântul Duh sr fi o „creatură”. Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și „este împreună cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit”.
Citeşte şi Rugăciunea soţiei înşelate. Rugăciune pentru soţul infidel
Rugăciunea “Împărate Ceresc” sau a ”Celui Care mângâie” se adresează celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt, potrivit doxologia.ro. Se obișnuiește să se citească “Împărate Ceresc” pentru a chema Duhul Sfânt în ajutor înainte de începerea oricărui lucru.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.
Pe 8 iunie, credincioşii fac pomenirea mutării sfintelor moaște ale Sfântului Teodor Stratilat din cetatea Eracliei în Evhaita, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Teodor Stratilat a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Refuzul său de a aduce jertfă idolilor i-au adus multe chinuri. A fost întemniţat şi, în cele din urmă, răstignit. Trupul răstignit i-a devenit țintă tinerilor arcași.
Noaptea, îngerul Domnului l-a coborât de pe cruce și i-a redat sănătatea. În urma acestei minuni, mulți păgâni s-au convertit la creștinism. Mai târziu, însă, împăratul Liciniu aporuncit să i se taie capul. În timpul vieţii, Sfântul Teodor şi-a scris testamentul pe care i l-a lăsat ucenicului său. În acest testament, şi-a exprimat dorinţa de a fi îngropat în Evhaita, pământul strămoșilor săi.
Sfântul Anastasie din Sinai a relatat o minune întâmplată la icoana Sfântului Teodor: În orașul Karast de lângă Damasc se află o biserica închinată Sfântului Teodor Stratilat. Când Saracinii au cucerit Damascul, un grup de saracini s-au instalat în biserica împreună cu familiile lor.
Acolo, în frescă, se află pictat chipul Sfântului Teodor. Unul dintre saracini a tras cu o săgeata și a lovit chipul Sfântului în față. Din faţa Sfântului a început să curgă sânge. La scurt timp, toți saracinii aceia au pierit în acea biserică.
Mai presus de fire nevoinţe făcând, cereştile răsplătiri de la Dumnezeu după vrednicie ai dobândit, purtătorule de chinuri, mult-pătimitorule. Că nesupunându-te poruncii celei fără Dumnezeu, la chinuri de bunăvoie te-ai dat. Pentru aceasta răbdând striviri şi chinuri şi cruce şi moarte, împreună cu Hristos te-ai preaslăvit după cuviinţă, Sfinte Mucenice Teodore. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.