Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Ier. Mărturisitori Teofilact, episcopul Nicomidiei, şi Pavel, episcopul Plusiadei
Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ep. Teofilact al Nicomidiei
Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Ioan al lui Dumnezeu, călug.
Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 8 martie.
Sfântul Teofilact a fost sfetnic de taină al împăratului iconoclast Leon Isaurul (717-740) şi prieten al Sfântului Tarasie, patriarh al Constantinopolului, cel care a prezidat al VII-lea Sinod Ecumenic de la Niceea (787), ultimul dintre sinoadele ecumenice, care a condamnat iconoclasmul ca erezie şi a restabilit cultul sfintelor icoane.
În urma ridicării în treapta de patriarh a Sfântului Tarasie, Sfântul Teofilact, împreună cu Sfântul Mihail al Sinadelor, lăsând lumea, a intrat în viaţa monahală şi a fost trimis de patriarhul Tarasie la o mănăstire aflată în apropierea Mării Negre.
Monahi fiind, au devenit amândoi foarte cunoscuţi pentru faptele lor bune şi multă înţelepciune, fiind socotiţi vrednici de rânduiala arhierească.
Sfântul Teofilact a fost hirotonit episcop al Nicomidiei. În scaunul episcopal, Sfântul Teofilact a arătat o grijă deosebită faţă de săraci şi bolnavi, ridicând spitale, azile şi case pentru străinii călători.
Când mişcarea iconoclastă a avut o revenire, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820), a fost exilat de către acesta. A trăit în exil timp de 30 de ani, până la sfârşitul vieţii pământeşti, într-o veche localitate, Strovilon, de pe ţărmul turcesc al Mării Negre.
În timpul împărătesei Teodora (842-856), trupul Sfântului Teofilact a fost adus în Nicomidia şi aşezat în biserica ctitorită de el.