Ortodoxe: Sfântul Eupsihie
Greco-catolice: Sf. m. Eupsihie din Cezareea
Romano-catolice: Fer. Ubald, călug
Eupsihie s-a născut într-o familie de nobili creștini fiind crescut de mic în dragostea de Dumnezeu și de semeni, potrivit crestinortodox.ro. În timpul domniei lui Iulian Apostatul, pe când întâistătător al Bisericii din Cezareea era Sfântul Vasile cel Mare, Eupsihie avea să se căsătorească cu o tânăra nobilă. Însă, chiar în timpul cununiei, un cortegiu format din păgâni ce aduceau jertfe zeiței Fortuna a trecut prin apropiere. Eupsihie împreună cu alți creștini, care erau de față, au intrat templul către care se îndrepta cortegiul, unde au dărâmat statuile, aducând mari stricăciuni templului.
Împăratul Iulian Apostatul auzind de acest eveniment a poruncit ca vinovații să fie decapitați, ca mulți creștini să fie recrutați în armată și toți să plătească tributuri exorbitante față de împărăție. De asemenea, acesta a mai dispus reconstruirea imediată a templului pe cheltuiala tuturor creștinilor. Eupsihie fiind prins de persecutori, a fost mai întâi legat de un copac și torturat cu sălbăticie, iar mai târziu decapitat. Sfântul Mucenic Eupsihie a trecut la Domnului în anul 362.
Mucenicul Tău, Doamne, Eupsihie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, apără-ne de boala grea și de necazurile grele care ne înconjoară, Hristoase Dumnezeule.
Cu îndrăznire cântând chinurile tale, Fericite Eupsihie, mă rog ţie, ca unuia ce ai îndrăznire, răpeşte sufletul meu de la tirania bolilor și necazurilor, mucenice.
Gândul tău cu plecarea cea către Dumnezeu s-a lepădat de toate cele desfătătoare ale vieţii şi cu totul frumos s-a arătat, împărăţind asupra patimilor, Sfinte Fericite Eupsihie.
Cu bun curaj săvârşind lupta, ai biruit pe vrăjmaşul cel războinic, mucenice, primind dar de minuni de la Dumnezeu. Cu darul tău, ajută-mă sfinte să scap de boala grea și de necazurile care mă înconjoară, acum și pururea, și-n vecii vecilor. Amin!