Cea mai cunoscută tradiție de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică pentru a fi sfinţite de preot.
Ortodoxe: Intrarea Domnului în Ierusalim; Sfântul Mucenic Eupsihie
Greco-catolice: Sf. m. Eupsihie din Cezareea
Romano-catolice: Fer. Ubald, călug
Cu o săptămâna înainte de Patimile Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim pe un asin, însoţit fiind de cei 12 Apostoli. Mulțimea, recunoscându-L că fiind adevăratul Mântuitor, L-a întâmpinat cu ramuri de finic și cântări de bucurie.
Din punct de vedere liturgic, din această zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere, potrivit crestinortodox.ro
Intrarea Domnului în Ierusalim este denumită în popor Florii pentru că în această zi ne împodobim cu flori şi ramuri înverzite.
Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul‑Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa; Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I‑a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte‑ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte‑prăznuire.
Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi‑au strigat Ţie: osana, apără‑ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin