Ortodoxe: Sfântul Proroc Isaia
Greco-catolice: Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor.
Romano-catolice: Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic
Prorocirile Sfântului Isaia fac referire la întruparea Domnului, la Nașterea Lui din Fecioara Maria, la Ioan Botezătorul și la multe evenimente din viața Mântuitorului Hristos, potrivit crestinortodox.ro.
Acest Proroc a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Astfel, când Ierusalimul era asediat de dușmani și era o seceta cumplită, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu și a curs apă de sub Muntele Sion. Această apă a luat numele Siloam, care se traduce prin „trimis”. Mai târziu, Domnul i-a îndreptat paşii unui orb spre această apă, iar acesta şi-a recăpătat vederea după ce s-a scăldat în ea.
În timpul domniei Regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne. Drept pedeapsă, a fost scos din cetate și tăiat în două cu fierăstrăul.
Isaia a trăit și a prorocit cu șapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului că a prorocit nașterea lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile, patimile și moartea Acestuia.
A prorocului Tău Isaia, pomenirea, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte și vindecă trupurile și sufletele noastre.
Luminează-mă, Doamne Dumnezeul meu, şi mă îndreptează luminat a lăuda mărită şi cinstită prăznuirea dumnezeiescului proroc.Răsărind pe pământ trâmbiţa cu glas dumnezeiesc a lui Isaia prorocul, a chemat pe cei hrăniţi de Biserică să prăznuiască pomenirea lui.
Supunând patimile trupului cu tăria sufletului, te-ai învrednicit a vedea slava Atotţiitorului, purtătorule de Dumnezeu.
Stând luminat înaintea scaunului Stăpânului puterilor, cuprinsule de Dumnezeu, şi de slava Lui te veseleşti, culegând roadele credinţei tale celei drepte, preafericite. Pentru aceea toţi te fericim, pururea pomenite. Amin!