Calendar ortodox aprilie 2024: Luna aprilie este a patra lună a anului în calendarul gregorian şi are 30 de zile. Ziua are 13 ore, iar noaptea are 11 ore. Începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca luna iulie, în toţi anii şi ca luna ianuarie în anii bisecţi.
Denumită în popor „Prier”, Aprilie, ca şi celelalte nume oficiale ale lunilor, este de origine slavo-greacă, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române. Este posibil ca această lună să se fi numit iniţial „Aphrilis”, derivând de la numele zeiţei Afrodita, din mitologia greacă.
Consultă Calendarul ortodox pentru luna aprilie 2024. Iată care sunt cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră și când are loc Intrarea Domnului în Ierusalim.
Sfântul Gheorghe
Prima dintre acestea este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe 23 aprilie. Este unul dintre cei mai iubiţi sfinți din calendarul ortodox. Potrivit tradiţiei populare, casele se împodobesc cu crengi verzi care simbolizează renașterea naturii.
Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe şi îşi sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe a fost un protector al naturii înverzite, vitelor și oilor. Se crede că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sfântul Gheorghe deschide drumul naturii spre viață.
S-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian din secolul al IV-lea. A fost militar în armata împăratului și s-a confruntat cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303. Și-a mărturisit credinţa în Hristos şi a fost întemniţat. A fost torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie.
În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.
În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.
Rusalii 2024. Când pică Rusaliile în acest an? Este minivacanţă pentru români! Tradiții și obiceiuri
Florii 2024
Credincioşii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an Floriile sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Mii de oameni pornesc într-o procesiune ce reface simbolic drumul lui Iisus. În acest an, Floriile vor avea loc pe 28 aprilie.
Una dintre tradițiile populare spune că ramurile de salcie îți alungă durerile din locurile unde te legi cu ele.
În luna aprilie mai sunt 10 sărbători cu cruce neagră. De Intrarea Domnului în Ierusalim creştinii au dezlegare la peşte
Calendar ortodox aprilie 2024
În aprilie Lyridele se vor vedea foarte bine în acest an. Începând cu luna aprilie pe cerul nopţilor încep să-şi facă apariţia ploile de meteori (denumirea ştiinţifică a stelelor căzătoare).
Aprilie, ca şi celelalte nume oficiale ale lunilor, este un cuvânt de origine slavo-greacă, potrivit „Dicţionarului Explicativ al Limbii Române”. În tradiţia noastră populară, luna aprilie se numeşte: prier, florariu, traista-n băţ.
Prime Paşte 2024. Ce angajaţi primesc bonusuri pe card în luna mai. Artificiul financiar prin care primele nu se impozitează
În timpul romanilor, Nero a redenumit ”Aprilis” (aprilie) – ca ”Neroneus”. Înainte de anul 700 î.Hr., luna aprilie era a doua lună a anului în calendarul roman şi avea 29 de zile. După ce Iulius Cezar a introdus calendarul iulian în anul 45 î.Hr., luna aprilie avea 30 de zile şi devenea a patra lună a anului.