Ortodoxe
Sfânta și Marea Miercuri (Denie) ; Sf. Mc. Sava de la Buzău ; Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion
Greco-catolice
Sf. ep. Vasile de Parion și sf. Sava de la Buzău
Romano-catolice
Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m.
În Sfânta și Marea Miercuri, biserica face pomenirea femeii celei păcătoase, care a uns cu mir pe Domnul Hristos, cu puțin timp înainte de patimile și Învierea Sa.
Femeie cea păcătoasă, după cum istorisesc Sfinții Evangheliști Matei și Marcu, a turnat mir curat și de mare preț pe capul lui Iisus cu două zile înainte de Paști, pe când Iisus era în casa lui Simon Leprosul din Betania.
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 aprilie, s-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului.
În timpul sărbătorilor Sfintelor Paști ale anului 372, ostașii regelui got Athanaric, care a dezlănțuit o masivă campanie de persecuții împotriva creștinilor, au intrat în satul lui Sava și l-au luat captiv pe acesta împreună cu preotul satului, Sansala.
Năvălitorii au încearcă să-i convingă să se lepede de credința în Hristos și să se închine la idoli. Deși tânăr, Sfântul Sava s-a dovedit dârz și neînduplecat în mărturisirea credinței creștine, fiind în cele din urmă osândit la moarte prin înecare în râul Musia (Buzăul de azi).
Legându-i un lemn de gât, l-au aruncat în râu și așa s-a săvârșit Sfântul Mucenic Sava, la vârsta de 38 de ani. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie, 372. Moaștele Sfântului Sava au fost luate de creștini și de preotul Sansala și ascunse.
După o vreme, Sfântul Vasile cel Mare a scris o epistolă guvernatorului provinciei Sciția, în care îl ruga să trimită în Capadocia, moaște de sfinți. Au fost trimise atunci moaștele Sfântului Mucenic Sava, însoțite și de o scrisoare a episcopului Tomisului, Sfântul Bretanion, în care era descris martiriul sfântului.
Sfântul Mucenic Sava de la Buzău a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la 20 iunie 1992 (sursa: site-ul crestinortodox.ro).