Calendar ortodox 2 decembrie 2024. Pe data de 2 decembrie 2023, în Calendarul ortodox, sunt prăznuiți Sfântul Proroc Avacum, Sfântul Porfirie Kafsokalivitul și Sfânta Muceniță Miropia.
Ortodoxe
Sf. Proroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Ier. Solomon, arhiepiscopul Efesului
Greco-catolice
Sf. pf. Avacum
Romano-catolice
Ss. Bibiana, m.; Silveriu, pp. m.; Habacuc, profet
Sfântul Proroc Avacum este pomenit în calendarul creştin ortodox la 2 decembrie. „El a proorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii şi luarea poporului în robie şi a plâns foarte mult văzând mai înainte nevoile ce aveau să vie asupră-i”. (Vieţile Sfinţilor)
Când a intrat în Ierusalim împăratul Imperiului Babilonian Nabucodonosor (586 î.Hr.), prorocul a fugit şi a trăit ca un străin în pământul ismailitenilor. După plecarea asupritorilor din Ierusalim s-a întors în ţara sa, arând pământul şi având secerători în vremea secerişului.
Cartea sa în trei capitole este cuprinsă în Vechiul Testament.
Sfântul Proroc Avacum a arătat că Pronia lui Dumnezeu cârmuieşte toate popoarele. Dumnezeu este împăratul omenirii. El pedepseşte popoarele, unele prin altele, dar le şi eliberează pe unele prin altele. Cel drept va trăi prin credinţa sa în Dumnezeu.
A prorocit şi despre întoarcerea poporului din Babilon, ca şi despre naşterea Domnului Hristos şi încetarea legii celei vechi. A răposat cu doi ani înainte de întoarcerea poporului din robie şi a fost îngropat în satul său. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).
Cum i se mai spune Lunii decembrie, în tradiția populară și religioasă:
Postul în luna decembrie 2024
Zile cu dezlegare la pește în luna decembrie 2024: 1, 4, 5, 6, 9, 12, 17 și 20 decembrie.
Postul Nașterii Domnului continuă până pe 24 decembrie, zi în care se ține post aspru (post negru).
Sărbători mari (cu cruce roșie) în luna decembrie:
6 decembrie – Sfântul Nicolae
Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este cunoscut ca făcător de minuni și ocrotitor al copiilor, săracilor și marinarilor. Viața sa este un exemplu de milostenie, iubire și credință, fiind una dintre cele mai iubite figuri sfinte din tradiția ortodoxă.
25 decembrie – Nașterea Domnului – Crăciunul
Nașterea Domnului, cunoscută și ca Praznicul Crăciunului, este una dintre cele mai mari sărbători creștine, marcând venirea pe lume a Mântuitorului Iisus Hristos. Această zi simbolizează iubirea divină și începutul mântuirii omenirii, fiind sărbătorită cu slujbe speciale și tradiții familiale.
26 decembrie – Soborul Maicii Domnului
Această zi este dedicată Maicii Domnului, care a avut un rol esențial în planul mântuirii, fiind aleasă de Dumnezeu să-L aducă pe lume pe Fiul Său. Este o zi de recunoștință și cinstire a Preasfintei Fecioare Maria.
27 decembrie – Sfântul Arhidiacon Ștefan
Sfântul Ștefan, primul martir al creștinismului, este cinstit pentru curajul său de a-L mărturisi pe Hristos în fața prigonitorilor. Viața și jertfa sa reprezintă un model de credință și iubire pentru Dumnezeu.
Postul Nașterii Domnului
Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, este o perioadă de pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Credincioșii sunt chemați la rugăciune, pocăință și milostenie, abținându-se de la anumite alimente de origine animală.
În unele zile, cum sunt cele marcate cu dezlegare la pește, este permis consumul de pește, vin și ulei. Ajunul Crăciunului (24 decembrie) este o zi de post aspru (post negru), care simbolizează așteptarea venirii Mântuitorului.
Trecerea în Noul An- ultima zi din 2024
Ultima zi a anului (31 decembrie) este marcată de Odovania Praznicului Nașterii Domnului și pomenirea Sfintei Cuvioase Melania Romana. Trecerea în Noul An este văzută de creștinii ortodocși ca un moment de mulțumire pentru binecuvântările primite și de rugăciune pentru un an mai bun.
În biserici se organizează slujbe de mulțumire și Te Deum, prin care credincioșii își exprimă speranța și încrederea în purtarea de grijă a lui Dumnezeu în anul ce urmează.
Sărbători cu cruce neagră în Calendarul Ortodox pe luna decembrie 2024:
1 decembrie – Sfântul Prooroc Naum; Sfântul Cuvios Filaret cel Milostiv
Sfântul Naum, unul dintre cei 12 profeți mici ai Vechiului Testament, este pomenit pentru proorociile sale legate de judecata lui Dumnezeu asupra cetății Ninive. Sfântul Filaret cel Milostiv este un exemplu de generozitate și iubire față de aproapele.
4 decembrie – Sfânta Mare Muceniță Varvara; Sfântul Cuvios Ioan Damaschin
Sfânta Varvara, martirizată pentru credința sa, este ocrotitoarea minerilor și a celor care lucrează în condiții periculoase. Sfântul Ioan Damaschin este cunoscut ca mare teolog și autor de imnuri bisericești.
5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit
Sfântul Sava a fost un mare pustnic și fondator de mănăstiri în Palestina. Viața sa dedicată rugăciunii și ascezei a inspirat generații de monahi.
9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
Această zi comemorează momentul în care Sfinții Ioachim și Ana au fost binecuvântați de Dumnezeu cu nașterea Sfintei Fecioare Maria, după ani de rugăciuni și post.
12 decembrie – Sfântul Spiridon, Episcopul Trimitundei
Cunoscut pentru minunile sale, Sfântul Spiridon este ocrotitorul celor săraci și al celor aflați în dificultăți. Este venerat mai ales în insula Corfu, unde moaștele sale sunt păstrate.
20 decembrie – Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul
Sfântul Ignatie a fost un mare apărător al credinței creștine și martirizat pentru mărturisirea sa. Este renumit pentru scrisorile sale pastorale, care conțin învățături fundamentale despre viața creștină
Calendar creștin ortodox luna decembrie 2024:
În luna decembrie 2024, calendarul ortodox include următoarele sărbători și zile de pomenire: