Calendar ortodox duminică 14 aprilie 2024. Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în anul 1674 în satul Gledin, iar acesta a fost botezat cu numele Petru. Acesta s-a născut într-o familie creștină, ce l-a învățat pe acesta să urmeze învățăturile Domnului, însă acesta a fost nevoit să părăsească casa părintească de la o vârstă fragedă, în ținutul Moldovei. Sfântul Ierarh Pahomie intră în monahism la 25 de ani, după o perioadă de ucenicie, conform crestinortodox.ro.
Atunci când mai avea puțin până împlinea 30 de ani, Sfântul Ierarh Pahomie a fost numit stareț al Mănăstirii Neamț, după ce a trecut la cele veșnice părintele egumen Ioan. Deși era un adept al creștinismului, Sfântul Ierarh Pahomie nu a mai dorit să fie egumen, ci să trăiască în pustietate, motiv pentru care și-a rugat soborul să îl lase în liniște, ceea ce s-a și întâmplat.
Sfântul Ierarh Pahomie a căutat un loc cât mai retras unde să se scufunde într-o pace cât mai profundă și la găsit într-o pădure deasă, la poalele Muntelui Chiriacu. Din acel moment devine sihastru la adăpostul Muntelui Chiriacu. Deși și-a dorit liniște, în anul 1707, Sfântul Ierarh Pahomie este numit Episcop al Romanului.
Pe parcursul perioadei sale de episcop, acesta i-a ajutat pe mai mulți oameni să găsească liniște în creștinism.
În anul 1714, a decis să se întoarcă în locul său liniștit, unde a strâns în jurul lui o mică obște de credincioși, ce se rugau neîncetat și țineau un post aspru, potrivit pravila.ro. Un an mai târziu, Sfântul Ierarh Pahomie a fost nevoit să plece din schit și s-a deplasat spre Polonia, unde s-a și îmbolnăvit.
Arătatu-te-ai mai mare turmei Păstorului celui mare, în dreptând turmele sihastrilor la staulul cel ceresc, părinte Pahomie, şi schima cea de acolo, cuvioase, pustnicilor deprin zând, şi pe aceasta iarăţi o ai învăţat; şi acum împreună cu aceia te bucuri şi te veseleşti în cereştile locaşuri.
O, Sfinte Ierarhe Pahomie, care cu darul lui Dumnezeu din tinerețile tale ai ales calea cea sfântă a desăvârșirii, iar Preabunul și Milostivul Dumnezeu a binevoit să te cinstească pe pământ și în cer, plecând genunchii noștri, te rugăm: Auzi-ne și pe noi, nevrednicii și păcătoșii, care îndrăznim să venim cu toată evlavia și smerenia către tine, ca să te rogi Preaînduratului Dumnezeu, ca și nouă să ne ajute cu mila și cu îndurările Sale și, prin rugăciunile tale, să mergem pe calea cea sfântă a poruncilor Lui și din toată inima să ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre. Fie ca, prin sfintele tale rugăciuni, să dobândim iertare pentru păcatele, fărădelegile și neputințele noastre, ca să-ți mulțumim după vrednicie și să ne închinăm cu inimă curată Celui ce te-a preamărit în ceruri, Dumnezeu, Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.