Calendar ortodox februarie 2024. Pe lângă această sărbătoare, luna februarie este presărată cu sărbători de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulți credincioși le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi protejaţi de necazuri.
Aşadar, în luna lui Făurar mai sărbătorim Sfântul Trifon (1 februarie); Stretenia, Ziua Ursului, Târcolitul viilor (2 februarie, Întâmpinarea Domnului); Martirii de Iarnă (1-3 februarie); Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie (Haralambie de ciumă – 10 februarie); Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie Episcopul (11 februarie); Dragobetele (24 februarie) și Sfântul Casian (29 februarie).
În dimineața zilei de 1 februarie, în trecut se obișnuia ca bărbaţii să plece la vie. Acolo, tăiau din vie câteva corzi cu care se încingeau, dezgropau o sticlă îngropată de cu toamna, făceau un foc, apoi mâncau şi beau, jucau şi săreau peste foc. La asfinţit, aceștia se întorceau în sat cu făclii aprinse şi continuau petrecerile în familie.
Potrivit superstițiilor, nu este bine ca în această zi să începi să lucrezi înainte de a da ceva de pomană. Conform unui alt obicei, femeile dau de pomană turte de mălai, la muşuroiul furnicilor, pentru ca lăcustele, gângăniile, cărăbuşii să nu le strice semănăturile, potrivit superstitii.ro
Ziua aceasta mai este numită şi Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă sau Stretenia gheţii. Se zice că cine se naşte în această zi sau face nuntă va avea ghinion. Un vechi obicei specific acestei zile este „Târcolitul viilor”. Capul familiei merge la vie, dimineaţa, cu bundarete (un fel de caltaboş) şi o sticlă de vin în traistă. Acolo săvârșește un anumit ritual: dă ocol viei de trei ori, apoi pune câte o bucată de bundarete la fiecare colţ al viei, retează o coardă, o unge cu funingine amestecată cu untură şi bea o gură de vin. În final, spune o incantatie: „Doamne, să-mi faci strugurii ca bundaretele de mari!/ Bună dimineaţa, vie!/ Mulţumesc, Ilie!”. Coardele se pun cruciş pe piept, se duc acasă, se plantează şi devin „norocul viţei de vie”.
Se spune că cine nu respectă sărbătoarea Streteniei nu va avea spor în casă. În această zi nu se lucrează. Superstiţia spune că cine mătură în această zi va avea parte de vite bolnave. În această zi nu e bine să tai cu foarfecele, existând credința că te vor invada gândacii.
Pe 10 februarie, este prăznuit Sfântul Haralambie, sfântul care apără de boli, atât oamenii, cât şi animalele. În această zi, este bine să împarţi colăcei pentru ca Sfântul Haralambie să nu elibereze ciuma din lanț. Înainte vreme, la sate, femeile dezbrăcate dădeau ocol casei de trei ori ca să nu se apropie diavolul de casa lor.
Pe 11 februarie, este sărbătoarea Sfântului Vlasie sau Vracii ori Vlasii. Se spune că cine se roagă de Sf. Vlasie nu va sărăci niciodată. Se zice că cel care nu respectă sărbătoarea și muncește orbeşte sau face vlasi (viermişori) în urechi.
24 februarie este prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul zeităţii mistice Dragobetele. În această zi, fetele şi feciorii ieșeau la pădure chiuind să culeagă primele flori de primăvară. De aici înainte, păsările încep să ouă. Există credința că celor care nu ţin această zi li se vor strica ouăle sub cloşcă.
Ziua Sfântului Casian este sărbătorită o dată la patru ani. Acest sfânt el s-a făcut remarcat printr-o slabă participare la viaţa comunităţii umane. De aceea, superstiţia spune că, în această zi, este bine să fii săritor şi să faci fapte bune, altfel Dumnezeu te pedepseşte cum a făcut cu Sfântul Casian, lăsând să fie sărbătorit doar o dată la patru ani.
J 1 Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon, Sf. Mucenițe Perpetua şi Felicitas
V 2 (†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia); Sf. Mc. Iordan şi Gavriil (Dezlegare la peşte)
S 3 Sf. şi Dreptul Simeon; Sf. Proorociță Ana
D 4 Sf. Cuv. Isidor Pelusiotul; Sf. Sfințit Mc. Avramie (Post)
L 5 Sf. Mc. Agata şi Teodula
M 6 Sf. Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare
M 7 Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada
J 8 Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Prooroc Zaharia; Sf. Mc. surori Marta şi Maria
V 9 Sf. Mc. Nichifor; Sf. Sfințiți Mc. Marcel şi Pangratie (Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului) (Post)
S 10 †) Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Enata şi Valentina
D 11 Sf. Ier. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa (Post)
L 12 Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei Mari; Sf. Antonie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Hristea
M 13 Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. şi Mc. Acvila şi soția sa Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei (Începutul Triodului)
M 14 Sf. Cuv. Auxențiu, Maron şi Avraam; Sf. Filimon, Ep. Gazei
J 15 Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior; Sf. Cuv. Eusebiu din Siria
V 16 Sf. Sfințit Mc. Pamfil; Sf. Mc. Valent, Pavel şi Seleuc; Sf. Cuv. Flavian, arhiepiscopul Constantinopolului
S 17 Sf. M. Mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna; Sf. Împărați Marcian şi Pulheria
D 18 Sf. Leon, Ep. Romei; Sf. Agapit, Ep. Sinadei
L 19 Sf. Ap. Arhip, Filimon şi soția sa, Apfia; Sf. Cuv. Mărt. Evghenie şi Macarie
M 20 Sf. Leon, Ep. Cataniei; Sf. Agaton, Ep. Romei; Sf. Cuv. Visarion
M 21 Sf. Cuv. Timotei; Sf. Eustatie, Ep. Antiohiei
J 22 Aflarea moaştelor Sf. Mc. din Evghenia; Sf. Cuv. Atanasie, Talasie şi Limneu
V 23 † Sf. Mc. Policarp, Ep. Smirnei; Sf. Cuv. Gorgonia (Post)
S 24 †) Întâia şi a doua aflare a Capului Sf. Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului
D 25 Sf. Tarasie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Mc. Alexandru şi Ipatie (Post)
L 26 Sf. Porfirie, Arhiep. Gazei; Sf. Mc. Fotini; Sf. Teodor (Pomenirea morților – Moșii de iarnă)
M 27 Sf. Cuv. Mărt. Procopie şi Talaleu
M 28 †) Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul; Sf. Sfințit Mc. Nestor; Sf. Sfințit Mc. Proterie (Dezlegare la ouă, lapte şi brânză)
J † Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman