Calendar ortodox februarie 2025. Pe lângă Întâmpinarea Domnului, ultima lună de iarnă este presărată cu sărbători de mai mică importanţă, caracterizate printr-o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulți credincioși le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi de cele rele.
Aşadar, în luna lui Făurar mai sărbătorim: Sfântul Trifon (1 februarie); Stretenia, Ziua Ursului, Târcolitul viilor (2 februarie, Întâmpinarea Domnului); Martirii de Iarnă (1-3 februarie); Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie (Haralambie de ciumă – 10 februarie); Sfântul Sfințit Mucenic Vlasie Episcopul (11 februarie); Dragobetele (24 februarie) și Sfântul Casian (29 februarie în anii bisecţi sau pe 28 februarie în anii nebisecţi).
În trecut, în dimineața zilei de 1 februarie, bărbaţii mergeau în vii de unde tăiau câteva corzi cu care se încingeau, apoi dezgropau o sticlă îngropată de cu toamna, făceau un foc, după care mâncau şi beau, jucau şi săreau peste foc. La asfinţit, aceștia se întorceau în sat cu făclii aprinse şi continuau petrecerile în familie.
Potrivit superstițiilor, nu este bine ca în această zi să începi să lucrezi înainte de a da ceva de pomană. Conform unui alt obicei, femeile dau de pomană turte de mălai la muşuroiul furnicilor, existând credinţa că astfel lăcustele, gângăniile, cărăbuşii nu le vor mai strica semănăturile, potrivit superstitii.ro
În a doua zi a lunii februarie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Ziua aceasta mai este numită şi Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă sau Stretenia gheţii.
Citeste si Cea mai puternica rugaciune pentru sanatate. Ce sa spui cand esti in suferinta!
Se zice că cine se naşte în această zi sau face nuntă va avea ghinion. În trecut, în această zi avea loc „Târcolitul viilor”. Capul familiei mergea la vie, dimineaţa, cu bundarete (un fel de caltaboş) şi o sticlă de vin în traistă. Acolo, dădea ocol viei de trei ori, apoi punea câte o bucată de bundarete la fiecare colţ al viei, reteza o coardă, o ungea cu funingine amestecată cu untură şi bea o gură de vin.
În final, rostea o incantatie: „Doamne, să-mi faci strugurii ca bundaretele de mari!/ Bună dimineaţa, vie!/ Mulţumesc, Ilie!”. Coardele tăiate din vie se puneau cruciş pe piept, apoi se duceau acasă şi se plantau pentru „norocul viţei de vie”.
Se spune că cine nu respectă sărbătoarea Streteniei nu va avea spor în casă. În această zi nu se lucrează. Superstiţia spune că cine mătură în această zi va avea parte de vite bolnave. În această zi nu e bine să tai cu foarfecele, existând credința că te vor invada gândacii.
Pe 10 februarie, este prăznuit Sfântul Haralambie, despre care se crede că apără de boli atât oamenii, cât şi animalele. În această zi, este bine să împarţi colăcei pentru ca Sfântul Haralambie să nu elibereze ciuma din lanț.
În trecut, exista obiceiul ca femeile să se dezbrace şi să dea ocol casei de trei ori ca să nu se apropie diavolul de casa lor.
Pe 11 februarie, este sărbătoarea Sfântului Vlasie sau Vracii ori Vlasii. Se spune că cine se roagă de Sf. Vlasie nu va sărăci niciodată.
24 februarie este ziua Dragobetelui, pe care românii o sărbătoresc de mulţi ani, alături de Sfântul Valentin (14 februarie) ca fiind ziua dragostei.
Dragobetele este o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul zeităţii mistice Dragobetele. În această zi, fetele şi feciorii ieșeau la pădure chiuind să culeagă primele flori de primăvară. Începând cu această zi, păsările încep să ouă. Există credința că celor care nu ţin această zi li se vor strica ouăle sub cloşcă.
Ziua Sfântului Casian este sărbătorită pe 29 februarie în anii bisecţi, respectiv pe 28 februarie în anii nebisecţi.
Acest sfânt s-a făcut remarcat printr-o slabă participare la viaţa comunităţii umane. Potrivit tradiţiei, în această zi, este bine să fii săritor şi să faci fapte bune.
1 S Sfantul Mucenic Trifon
2 D † Intampinarea Domnului
3 L Sfantul si Dreptul Simeon si Sfanta Prorocita Ana
4 M Sfantul Isidor Pelusiotul
5 M Sfanta Mucenita Agata – Post
6 J Sfintii Varsanufie cel Mare; Ioan Profetul, Vucol si Fotie
7 V Sfantul Partenie, episcopul Lampsacului – Post
8 S Sfantul Teodor Stratilat; Sfantul Proroc Zaharia
9 D Sfantul Mucenic Nichifor
10 L † Sfantul Haralambie
11 M Sfantul Mucenic Vlasie; Sfanta Teodora imparateasa
12 M Sfantul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei
13 J Sfantul Cuvios Martinian; Sfintii Apostoli Acvila si Priscila; Sfantul Ierarh Evloghie
14 V Sfintii Cuviosi Auxentiu, Maron si Avraam
15 S Sfantul Apostol Onisim
16 D Sfintii Mucenici Pamfil si Valentin
17 L Sfantul Mucenic Teodor Tiron
18 M Sfantul Leon, Papa al Romei
19 M Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia – Post
20 J Sfantul Leon, episcopul Cataniei
21 V Sfantul Eustatie si Sfantul Timotei – Post
22 S Aflarea moastelor sfintilor mucenici din Evghenia (Mosii de iarna – Sambata celor adormiti)
23 D Policarp, sfantul nascut in temnita (Duminica Lasatului sec de carne)
24 L † Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul – Dezlegare la oua, lapte, branza
25 M Sfantul Tarasie
26 M Sfantul Porfirie (Zi aliturgica)
27 J Sfantul Procopie Decapolitul; Sfantul Talaleu
28 V † Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman; Sfantul Cuvios Vasile Marturisitorul