Calendar ortodox ianuarie 2025: Ianuarie este prima lună din an în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni cu o durată de 31 de zile. Astrologic, ianuarie începe cu soarele în semnul Capricornului și se încheie în semnul Vărsătorului. Din perspectivă astronomică, luna debutează cu soarele în constelația Săgetătorului și se încheie cu soarele în constelația Capricornului.
Numele lunii ianuarie provine de la Ianus, zeul roman cu două fețe: una îndreptată spre anul care a trecut și cealaltă spre anul care începe. Ianus, simbol al începuturilor și al tranziției, este cel care a dat numele primei luni a anului.
Luna ianuarie a fost adăugată în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr., când anul avea doar zece luni, însumând 304 zile. Grecii o numeau Camelion, iar în România este cunoscută popular sub numele de Gerar.
Sărbătorile din ianuarie sunt marcate de tradiții și obiceiuri specifice începutului de an, menite să aducă prosperitate, sănătate, liniște și pace prin ritualuri și practici simbolice. Luna ianuarie începe în aceeași zi a săptămânii ca octombrie în anii obișnuiți și ca aprilie și iulie în anii bisecți.
Ianuarie, prima lună a anului 2025, are o semnificație deosebită în calendarul creștin ortodox. După sărbătoarea Nașterii Domnului, celebrată timp de trei zile, urmează alte momente importante: Sfântul Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, Boboteaza – Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, și Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, când își serbează onomastica sute de mii de români
Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante, și anume: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului și Sf. Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Sfinții Trei Ierarhi.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este prăznuit în fiecare an pe 1 ianuarie. În aceeași zi, este comemorată și Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului. Aceasta este prima sărbătoare importantă din Noul An calendaristic.
Boboteaza, celebrată pe 6 ianuarie, și ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.
De Bobotează și de Sfântul Ioan, tradițiile variază în funcție de zonă. Se colindă, se fac farmece și se prezice viitorul pentru noul an. Fetele își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar bărbații se întrec înot pentru a recupera crucea aruncată de preot în apă.
Pe 30 ianuarie 2025, în calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Calendar Ortodox 2025. Iată care sunt cele mai importante sărbători de peste an, dar și când pică Paștele, Înălțarea Domnului și Rusaliile.
Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
Superstitii despre ianuarie in alte parti ale lumii
Ianuarie era vazuta drept o luna nenorocoasa de catre capetele incoronate.Charles I al Angliei, Napoleon al III-lea si regele Victor Emmanuel al Italiei au murit cu totii in luna ianuarie…
Multa ploaie in ianuarie nu aduce binecuvantare fructelor.
Fructele ce incep a creste in ianuarie vor fi rare sau scumpe atunci cand se vor coace.
Daca ianuarie este cald, Domnul are mila fata de oameni.
Un ianuarie cu multa ploaie nu aduce vin in butoaie, dar un ianuarie uscat preveste mult vin in toamna.
Daca iarba creste in ianuarie, ea va fi fi saraca in tot timpul anului.
Asa cum este in iulie, la fel va fi si in urmatorul ianuarie.
Ceata din ianuarie anunta o primavara umeda.
Ianuarie era numita de catre saxoni „Wolf-month” („luna lupilor”), intrucat , in aceasta perioada a anului, lupii deveneau o mare ferocitate.De asemeni, era numita „After Yula”, ori „luna de dupa Craciun”.
In Belgia, a doua zi a lui ianuarie era considerata a fi cu ghinion pentru nunti
Potrivit unei stravechi traditii turcesti , luna ianuarie avea 6 zile ghinioniste ( 1, 2, 15, 26, 27 si 28), si 7 zile norocoase ( 3, 4, 6, 13, 14, 20 si 21).