Calendar ortodox iulie 2024. Luna iulie este bogată în sărbători importante și tradiții populare care reflectă credințele și obiceiurile profund înrădăcinate în cultura creștin-ortodoxă.
Luna lui Cuptor vine nu doar cu sărbători religioase, ci și cu o serie de sărbători tradiţionale de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiții și superstiții pe care mulţi credincioşi încă le respectă pentru a se proteja de necazuri. Printre acestea se numără Cosmandinul și Sărbătoarea Ana-Foca (1 iulie), Pricupul (8 iulie), Circovii de Vară (16-18 iulie), Ilie Pălie (20 iulie) și Sf. Pantelimon (27 iulie).
Pe 1 iulie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții doctori fără arginți Cosma și Damian. Credincioșii cinstesc această zi pentru a ține bolile departe.
Sărbătoarea Ana-Foca, cunoscută în Moldova drept Sărbătoarea Focului, este respectată pentru protecția împotriva incendiilor și trăsnetelor. În Transilvania, se crede că cei care nu respectă această zi și muncesc la vie vor fi pedepsiți prin pârjolirea viței de vie.
Pe 8 iulie, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Procopie. În popor se spune că „Pricopul pricopește”, adică veghează coacerea semănăturilor și protejează recoltele de fulgere și grindină.
Dacă această zi nu este cinstită, se crede că Pricupul va arunca arșiță și va usca cerealele. Femeile care muncesc în această zi riscă să rămână fără prunci care le vor fi furaţi de lup, potrivit azm.gov.ro
În tradiţia populară, se crede că Circovii de Vară sunt fie ființe malefice ce aduc boli, fie un sobor de sfinți. Lupul este figura centrală a acestei sărbători, iar în zonele agricole, există credinţa adânc înrdăcinată că respectarea acestei zile protejează de stihiile naturii, în special de grindină.
Se spunea că acela care nu va munci de Circovi şi le va respecta sărbătoarea va fi ferit de boli.
De Sfântul Ilie, tradiția spune că se mănâncă primele roade ale verii, precum nuci și mere, pentru a proteja recoltele de grindină. Femeile culeg busuioc și îl duc la biserică, apoi îl folosesc în scopuri terapeutice. De asemenea, ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi.
Este bine să porți ramuri de salcie pentru a fi ferit de trăsnete și să nu muncești deloc, pentru a evita mânia sfântului. Plimbările sunt de asemenea evitate din cauza riscului de fulgere.
Este bine ca, în ziua Sfântului Ilie, oamenii să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nu, ştiute fiind puterile Sfintei Cruci in lupta cu diavolul.
Se spune că fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa ursitul în noaptea Sfântului Ilie.
Sfântul Pantelimon este ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor. Credincioșii îl cinstesc pentru vindecarea bolilor și prevenirea frigurilor. În această zi, se mănâncă preparate din porumb și dovlecei pentru vigoare. Oamenii nu muncesc la câmp, pentru a evita necazurile.
De asemenea, se fac praznice și se dau de pomană mere și pere pentru sufletele celor decedați.
1 L † Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti
2 M † Sfantul Voievod Stefan cel Mare
3 M Sfantul Mucenic Iachint
4 J Sfantul Andrei Criteanul
5 V † Sfantul Atanasie de la Aton
6 S Sfantul Sisoe cel Mare
7 D † Sfanta Mucenita Chiriachi
8 L † Sfintii Epictet si Astion
9 M † Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt
10 M Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
11 J Sfanta Eufimia
12 V † Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie
13 S Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil
14 D Sfantul Nicodim Aghioritul
15 L Sfintii Chiric si Iulita
16 M Sfantul Atinoghen
17 M Sfanta Marina
18 J † Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo
19 V Sfanta Macrina
20 S † Sfantul Ilie
21 D † Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia
22 L Sfanta Maria Magdalena
23 M Aducerea moastelor Sfantului Foca
24 M Sfanta Hristina
25 J Adormirea Sfintei Ana
26 V † Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
27 S † Sfantul Mucenic Pantelimon
28 D Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena
29 L Sfantul Mucenic Calinic
30 M Sfantul Valentin; Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic
31 M Sfantul Evdochim; Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului