Calendar Ortodox Mai 2023. Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii

În luna Mai, cunoscută în tradiția populară ca luna lui "Florar", în calendarul ortodox avem două sărbători cu cruce roșie pe data de 21 atunci când sunt prăznuiți Sfinții Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena și pe data de 25, atunci când este cinstită Înălțarea Domnului.
Alina Costache
28 apr. 2023, 08:38
Calendar Ortodox Mai 2023. Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii
Calendar Ortodox Mai 2023. Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii

Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii. Chiar dacă paznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena și Înălțarea Domnului sunt singurele sărbători cu cruce roșe din luna mai, sunt foarte multe sărbători religioase marcate în calendarul ortodox cu cruce neagră, cărora românii le acordă o importanță deosebită.

Citește și Paşte ortodox vs Paşte catolic. Părintele Calistrat Chifan şi ÎPS Calinic: „Nu te poţi juca în Biserică, sunt discuţii inutile”

Care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii

  • 2 mai – Aducerea moaştelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), Patriarhul Constantinopolului;
  • 3 mai – Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra;
  • 7 mai – Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim;
  • 8 mai – Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan;
  • 12 mai – Sfântul Ioan Valahul;
  • 15 mai – Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei;
  • 16 mai – Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihastria Putnei;
  • 17 mai – Sfântul Apostol Andronic și soția sa Iunia;
  • 21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena;
  • 25 mai – Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor; A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

21 mai – Sfinții Împărați Constantin și Elena

Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt prăznuiți anual, pe data de 21 mai. Cei doi împărați bizantini sunt singuri care sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă întocmai cu apostolii și asta datorită faptelor lor bineplăcute lui Dumnezeu.

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. După moartea tatălui său, a fost proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, căci acesta voia să ocupe el tronul, potrivit crestinortodox.ro.

În ziua premergătoare luptei cu Maxentiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul care l-a îndemnat să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin urmează sfatul şi iese biruitor.

În anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea creștinilor și astfel, creștinismul devine religie permisă în imperiu. Religia creștină va deveni religie de stat, în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

Prin legea din 321, Constantin cel Mare a generalizat duminica ca zi de repaus în Imperiu. Împăratul Constantin a adoptat legi care interziceau adulterul și avortul, abandonarea copiilor nou născuți, răpirea copiilor și vinderea copiilor din motive de sărăcie.

De numele lui se leagă și Consiliul de la Niceea, în cadrul căruia s-a decis ca Paştele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani de la trecerea la cele veșnice a mamei sale.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. A zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

25 mai – Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Totodată, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca această sărbătoare să fie consacrată ca Zi a Eroilor.

Începând din această zi, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”, iar gospodinele pregătesc mâncăruri alese și roșesc ouă pe care le împart în memoria celor trecuți în neființă.

Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și, pe când îi binecuvânta, S-a înălțat la cer. Însă acesta nu a fost ultimul act al lui Hristos în lume, El nu devine absent în creație. Mântuitorul continuă să fie prezent și lucrător prin Sfântul Duh.

Temei pentru credință în Înălțarea lui Hristos avem și în Evanghelia lui Marcu, în versetul 19 din capitolul 16, unde se spune că Iisus Hristos S-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta Tatălui. Astfel, Tatăl îl iubește pe Fiul în Sfântul Duh nu doar ca Dumnezeu, ci și ca om. Prin acesta trebuie să înțelegem că toți cei care ne-am unit cu Hristos devenim părtași la iubirea dumnezeiască.

În popor există credința că, odată cu Înălțarea Domnului, se înalţă și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace.

Citește și Doliu uriaş în Biserică. Părintele Lup a tras maşina pe dreapta pentru că i se făcuse rău şi s-a dus la cele veşnice înainte de a veni SMURD

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Marcel Ciolacu desemnat premier de Klaus Iohannis
MediaFlux
ANUNȚUL MOMENTULUI în POLITICĂ! CIOLACU a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!