Calendar ortodox martie 2022. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna martie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă. Acestora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care oamenii le respectă ca să le meargă bine şi să fie protejaţi de cele rele.
Este vorba despre Sântoader, Dochia, Mărțișorul, Intrarea în Zilele Babei (toate sărbătorite pe 1 martie), Mucenicii, Moartea Dochiei, Ieșirea din Zilele Babei, Sâmbra Plugului, Anul Nou Agrar (toate sărbătorite pe 9 martie), Intrarea în Zilele Moșilor (sau Caii lui Sân Toader) – 10 martie, Alexii, Ziua Șarpelui, Ziua Peștelui (17 martie).
Babele sunt 9 la număr, o cifră cu semnificații magice, des întâlnită în vechiul calendar lunar carpatin. Sărbătoarea Babei Dochia deschide un şir de sărbători aflate la distanţă de 9 zile una de cealaltă: Mucenicii, Alexiile, Blagovestenia, potrivit azm.gov.ro.
Cea mai capricioasă dintre Babe este Baba Dochia. Potrivit credinţei populare, ea ar sta la cumpăna dintre iarnă și vară, dintre anul vechi și anul nou. Există credinţa că vremea capricioasă care caracterizează începutul lunii martie este asemănătoare caracterului Babei Dochia. Pe măsură ce ”Baba Dochia își leapădă cojoacele”, vremea se încălzeşte. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica.
Primele trei zile din luna martie se mai numesc ”baba de primăvară” (1 martie), ”baba de vară” (2 martie) și ”baba de toamnă” (3 martie). Există credinţa că aşa cum vor fi aceste zile, vor fi și cele trei anotimpuri. Ziua de 9 martie este ultima zi a Babelor şi se suprapune peste o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia.
Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanele care nu au patroni printre sfinții din calendar.
Sărbătorii mucenicilor de pe 9 martie, când are loc echinocțiul de primăvară îi este specific ritualul focurilor. Focurile simbolizează arderea iernii și renașterea primăverii. Prin acest ritual magic, practicat, în trecut, în Banat, Crișana, Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei, se dorea sprijinirea Soarelui în depășirea momentului critic al echilibrului perfect între lumină și întuneric. Gospodarii strângeau în curte gunoaiele grajdurilor, uscăturile grădinii și le dădeau foc.
În Transilvania, de Mucenici, tinerii respectau cu sfinţenie tradiţia săritului peste foc. Făceau acest lucru pentru a li se îmbiba hainele cu fum, acesta având rol de purificare. În alte zone, chiar și vitele erau trecute prin foc să fie apărate de boli.
Potrivit unei legende, în trecut, oamenii sufereau mult din pricina insectelor. Aşa că Dumnezeu le-a adunat pe toate și le-a închis într-o cutie și l-a chemat pe Alexie s-o arunce în apa mării. Ajuns la destinație, Alexie nu a putut rezista curiozității și a deschis cufărul, iar toate insectele au zburat, răspândindu-se din nou pe Pământ.
Citeste si Cum se aleg corect Babele din Martie? Greşeala pe care mulţi o fac. Superstiţii legate de Babe 2022
Pentru că nu a ascultat de Dumnezeu, Alexie a fost transformat în cocostârc și pedepsit să adune, între 17 martie și 14 septembrie, insectele împrăștiate. Legenda conține și un sâmbure de adevăr căci în preajma acestei zile este perioada întoarcerii berzelor și cocostârcilor.
Pescarii susțin că Sfântul Alexie este cel care aduce peștii la suprafața apelor. Ei țin post toată ziua, iar seara chefuiesc în cinstea sfântului, pentru a avea noroc la pescuit. Există credința că, dacă mănânci un peștișor crud în această zi, vei avea juvelnicul plin tot anul.
Buna Vestire reprezintă ziua în care Maica Domnului a fost vestită, prin Arhanghelul Gavril, că va naște pe Fiul Domnului. Sărbătoarea mai poartă numele de Blagoveştenie şi, în trecut, oferea oamenilor prilejul pentru prognozarea vremii şi a duratei vieţii.
Se credea că, în această zi, nu este bine să umbli flămând și fără bani la tine. Pentru a întâmpina sosirea cucului, oamenii se pregăteau din timp cu bani. În momentul în care auzeau cucul cântând, ei aruncau banii în direcția din care se auzea cântecul și rosteau versuri pe un ton interogativ, numărând glasurile cucului, deoarece se considera ca fiecare „glas” corespunde unui an de viață.
De asemenea, se urmărea locul unde cânta prima dată cucul iar creanga pe care a stat el se tăia și se punea în lăutoarea fetelor, pentru a fi îndrăgite de flăcăi așa cum cucul era îndrăgit de toți oamenii.
În această zi se scoteau și stupii de la iernat. Aceștia erau trecuți pe deasupra unui foc, pentru purificare, se afumau și se stropeau cu agheasmă pentru a fi încărcați de fertilitate și de fecunditate.
De Blagoviştenie nu se puneau cloștile pe ouă, obicei păstrat și astăzi, se opreau morile de apă iar oamenii nu aveau voie să se certe. Femeile aprindeau focuri în fața casei, punând alături de foc o cofiță cu apă pentru ca îngerii păzitori să vină să se încălzească și să-și potolească setea.
1 M Sf. Cuv. Mucenita Evdochia; Sf. Cuv. Domnina
2 M Sf. Sfintit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Isihie (Dezlegare la brânză, lapte și ouă)
3 J Sfintii Mucenici: Eutropie, Cleonic si Vasilisc
4 V Sf. Cuv. Gherasim de la Iordan; Sf. Mucenici Pavel si Iuliana, sora lui (Dezlegare la brânză, lapte și ouă)
5 S Sf. Mc. Conon din Isauria si Conon Gradinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul (Sâmbăta Sfinților Cuvioși)
6 D Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză)
7 L Sf. Sfintiti Mc. Efrem, ep. Tomisului, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Capiton, Elpidie si Eterie, episcopi din Herson (Începutul Postului Sfintelor Paști)
8 M Sf. Ier. Teofilact Marturisitorul , episcopul Nicomidiei
9 M † Sfintii 40 Mucenici din Sevastia
10 J Sf. Mucenici: Codrat, Ciprian, Dionisie si cei impreuna cu ei
11 V Sf. Ier. Sofronie, Patriarhul Ierusalimului
12 S Sf. Cuv. Teofan Marturisitorul; Sf. Ier. Grigorie Dialogul, ep. Romei; Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog (Pomenirea morților)
13 D Aducerea moastelor Sf. Ier. Nichifor, Patriarhul Constantinopolului Duminica întâi din Post
14 L Sf. Cuv. Benedict de Nursia; Sf. Sfintit Mucenic Alexandru preotul
15 M Sf. Mucenici: Agapie, Plisie, Timolau
16 M Sf. Mc. Sabin Egipteanul; Sf. Cuv. Hristodul din Patmos
17 J Sf. Cuv. Alexie, omul lui Dumnezeu
18 V Sf. Ier. Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului
19 S Sfintii Mucenici: Hrisant si Daria, Claudiu si Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul (Pomenirea morților)
20 D Sf. Cuv. Mucenici din Manastirea Sf. Sava cel Sfintit Duminica a 2-a din Post
21 L Sf. Ierarh Iacob Marturisitorul; Sf. Cuv. Serapion
22 M Sf. Sfințit Mucenic Vasile, preotul din Ancira; Sf. Mc.Drosida, fiica imparatului Traian
23 M Sf. Cuv. Mucenic Nicon si cei 199 ucenici ai lui
24 J Inainte-praznuirea Bunei-Vestiri; Sf. Ierarh Artemon, episcopul Seleuciei
25 V (†)Buna Vestire
26 S Odovania Praznicului Bunei Vestiri; Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Mc. Montanus preotul si sotia sa, Maxima; Sfintii 26 de Mc. din Gotia / Dacia (Pomenirea morților)
27 D Sf. Mucenita Matrona din Tesalonic; Sf. Mucenici Filit si Lidia, sotia sa, cu cei 4 fii ai lor Duminica a 2-a din Post
28 L Sf. Cuv. Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului si Stefan, facatorul de minuni
29 M Sf. Sfințiți Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona si Varahisie
30 M Sf. Cuv. Ioan Scararul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon
31 J Sf. Sfințit Mc. Ipatie, Episcopul Gangrei; Sf. Mc. Veniamin diaconul