Calendar ortodox noiembrie 2018. Luna noiembrie are trei sărbători importante în calendarul creștin ortodox: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.
Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, 8 noiembrie 2018
În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Așadar, pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.
Sărbătoarea din 8 noiembrie se ține în Biserică de prin veacul al cincilea și ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creștin. Despre îngeri, Biserica învață că ei sunt „duhuri slujitoare” (Evrei,1,14), adică ființe fără de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu și totodata prieteni și ocrotitori ai noștri, puși de Dumnezeu, pe drumul anevoios de la leagăn, la patria noastră cerească, la „Cerul nou și pământul nou” ce vor să fie.
Postul Crăciunului este al doilea post ca lungime din an dar este mult mai uşor. Deşi ţine 40 de zile, aproape cât postul Paştelui, sunt destul de dese dezlegările la peşte. În ziua de ajun se mănâncă numai seara şi doar grâu fiert cu miere, covrigi, turte de făină şi fructe sau seminţe.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită în calendarul creștin ortodox din 21 noiembrie, este o sărbătoare creştină marcată cu cruce roşie în calendar şi cu dezlegare la peşte. Popular, sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică mai poartă numele și de Vovidenie sau Ovidenie, ceea ce înseamnă lumină.
Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi Ioachim şi Ana la Templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit şi slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiţii este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob.
Intrarea Maicii Domnului în biserică, din 21 noiembrie este considerată o zi a luminii, când credincioşii se roagă să nu fie învinsă de întuneric şi ca moartea să nu înfrângă viaţă.
Fecioara a petrecut 12 ani în Templu, după care preoţii, îndemnaţi de duhul sfânt, au logodit-o cu dreptul Iosif , pentru a o păzi în casa sa din Nazaret, până la plinirea vremii şi naşterea lui Iisus Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre.
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru, și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice.
Sfântul Apostol Andrei a predicat în Scytia și Asia Mică. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Dioclețian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”. În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei“.
După Cinzecime, Sf Andrei şi-a început apostolatul şi a ajuns până pe teritoriu României de astăzi. I se mai spune şi Apostolul lupilor, deoarece dacii se considerau pe ei lupi, aveau ca simbol lupul, şi se spune că după ce a căzut Sarmisegetuza căpetenia lupilor s-ar fi retras şi ar fi păzit pe Apostolul Andrei în Dobrogea, la peştera în care s-a adăpostit.
În afară de principalele sărbători din calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie, mai sunt și alte sărbători de cruce neagră, de care trebuie să ții cont.
Sărbătorile de cruce neagră sunt sunt sărbători care se țin cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit, spre deosebire de sărbătorile de cruce roșie în care sunt prezente mai multe restricții.
Pe lângă sărbătorile religioase majore ale lunii noiembrie din calendarul ortodox 2018 (Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, 8 noiembrie 2018, Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, 15 noiembrie 2018, Intrarea Maicii Domnului în biserică, 21 noiembrie 2018), creștinii țin și sărbătorile de cruce neagră. Sunt șase la număr, iar acestea sunt în zilele de:
În calendarul ortodox al lunii noiembrie creștinii sunt menționate toate sărbătorile importante, sărbătorile de cruce roșie, dar și cele de cruce neagră, precum și posturile și numele sfinților pe care îi prăznuiește Biserica Ortodoxă Română. Dacă sărbătorile principale sunt: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril (8 noiembrie), Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului (15 noiembrie) și Intrarea Maicii Domnului în biserică (21 noiembrie), haideți să aflăm și care sunt sărbătorile religioase maarcate cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie.
Calendar ortodox 2018. În luna noiembrie, avem șase sărbători religioase de cruce neagră. Sărbătorile de cruce neagră sunt acele sărbători care se cinstesc prin rugăciune către sfinții pomeniți în acea zi din calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie, dar nu sunt restricții legate de mersul la muncă sau rstricții culinare, marcându-se astfel diferența între sărbătorile de cruce neagră din calendarul ortodox 2018 și sărbătorile de cruce roșie din calendarul ortodox 2018, când nu se muncește, iar solemnitatea slujbelor bisericești este mai mare.