Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase în noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vracev, Filipii de toamnă, Sărbătoarea tâlharilor

În noiembrie sau luna lui "Brumar", avem parte de trei mari sărbători religioase: Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil (8 noiembrie), Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).
Alina Costache
31 oct. 2021, 10:07
Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase în noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vracev, Filipii de toamnă, Sărbătoarea tâlharilor

Calendar ortodox noiembrie 2021. Totodată, în această lună există şi alte câteva sărbători de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi de cele rele. Astfel, pe 1 noiembrie este praznicul Sfinţilor Damian şi Cosma, doctori fără arginţi (Vracevul), pe 11 noiembrie este Sfântul Mina (Sărbătoarea tâlharilor), urmează Filipii de toamnă şi Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, pe 14 noiembrie.

Calendar ortodox 1 noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Vracev

Numită și Vracevul (adică „a vindeca”, în slavonă), sărbătoarea sfinților Cosma și Damian, doctorii fără arginți, este importantă pentru tămăduirea bolilor, scrie azm.gov.ro. Aceşti doi sfinţi sunt cunoscuți sub numele de doctori fără arginti pentru că vindecarea pe care ei o ofereau bolnavilor era dată nu de medicamente, ci de credința în Hristos. Din acest motiv, ei nu cereau niciun bani celor pe care îi tămăduiau. Singura lor plată era ca cel tămăduit să creadă în Hristos.

Pentru că Damian a acceptat trei ouă de la Palladia, o femeie care a fost vindecată de o boală, acesta a cerut să nu fie îngropat alături de fratele său. Dar, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, prăznuiţi pe 8 noiembrie de către credincioșii ortodocși, fac trecerea de la venerarea sfinților și a moaștelor la cultul îngerilor.

Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în icoane în haine de ostaș, ţinând în mână o sabie de foc. El este unul dintre cei care i-au vestit lui Lot pieirea Sodomei şi Gomorei. Potrivit tradiției, la Judecata de Apoi, morții vor învia la glasul trâmbiței sale.

Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a vestit Naşterea Domnului, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Fecioarei Maria. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului şi s-a aşezat deasupra ei. El este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni. Arhangelul Gavriil este reprezentat iconografic purtând veșminte sacerdotale şi ţinând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii umanității.

Citeste si HOROSCOP NOIEMBRIE 2021. Ele sunt cele mai norocoase zodii ale lunii!

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care această instituţie i-a ales pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil să o ocrotească este faptul că cei doi conducători ai oștilor cerești sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

În folclorul religios românesc, se spune că Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

În zonele de munte, ciobanii îi desemnează pe arhangheli ca “patroni ai oilor”, existând credinţa că cei doi sfinţi vor avea grijă ca acestea să fie sănătoase și cu spor la mărirea turmelor. Totodată, în trecut, ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, era semn de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare.

Conform tradiției, în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli, gospodinele duc la biserică bucate și colivă, pe care apoi le împart de sufletul morţilor. De “moșii de toamnă”, mulți creștini împart celor nevoiaşi farfurii sau străchini cu mâncăruri și căni pline cu vin.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea tâlharilor

Pe 11 noiembrie, este prăznuit Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. De aceea, în această zi fetele și femeile se duc la biserică și aprind lumânările la celălalt capăt, pentru ca în acest fel să se întoarcă lucrurile pierdute, dar și dragostea flăcăilor.

Este sfântul care îi ocrotește pe păgubiți, grabnic ajutător celor nedreptățiți în procese și celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. De asemenea, Sf. Mina îi apără pe călători de hoți.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Filipii de toamnă

Pe 14 noiembrie sunt Filipii de toamnă, Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Numele popular al acestei sărbători vine de la Sfântul Apostol Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Hristos. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină în Asia.

Legenda spune că Filipii au fost apostoli aruncați într-o groapă cu lupi, de unde, datorită credinţei, au scăpat teferi. Se zice că Filipii apără casele de foc, de lupi, șerpi și primejdii. Oamenii atârnă topoare de coșul casei, ca să țină lupii departe, sau lipesc gura sobei, ca să țină închis botul lupului.

Începând din această zi şi până la Filipii de iarnă, are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem mai multe zile dedicate lupului și care poartă numele de Filipii de toamnă: ziua lupului (13 noiembrie), Gădineții (12-16 noiembrie), Filipul cel Șchiop (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Calendar ortodox 21 noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Pe 21 noiembrie, are loc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Această sărbătoare aminteşte de aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Fecioara Maria a stat în Templu timp de 12 ani.

În tradiția populară, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului mai poartă numele de Ovidenie, Obrejenie sau Vovidenie. Bătrânii spun că de Ovidenie se deschid cerurile și animalele vorbesc. Se fac pomeni pentru morți, iar celor care au murit fără lumânare li se aprinde una acum. În această noapte se fac farmece și descântece, se află ursita și se pot efectua observații și previziuni meteorologice.

Întrucât se credea că, în noaptea de Ovidenie, strigoii circulau fără opreliște, se ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul. Pentru protecția vitelor împotriva animalelor sălbatice se interzicea orice activitate legată de prelucrarea lânii și pieilor de animale. De la Ovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei a creștinat românii, devenind, astfel, ocrotitorul României. Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Noaptea Sfântului Andrei

Noaptea din ajunul Sfântului Andrei este destinată unor obiceiuri care să asigure protecție oamenilor, animalelor și gospodăriilor.

Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei bariera dintre văzut și nevăzut se ridică, hotarul dintre lumea viilor și a morților devenind foarte uşor de trecut, iar strămoșii mitici se reîntorc pe Pământ, sub forma strigoilor. Se crede că, în această noapte, strigoii umblă să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”.

Împotriva acestor primejdii, țăranul român folosește agheasmă, leuștean, smirnă, tămâie și mai ales usturoi care pune pe fugă toate făpturile malefice. Gospodarul îşi unge casa, grajdul, cotețele, ușile și ferestrele cu usturoi, despre care se crede că are puterea să alunge duhurile rele.

În această noapte se desfășoară cea mai importantă acțiune: „păzitul usturoiului”. Fete și flăcăi, veghează și petrec, tocmai pentru a înzestra usturoiul cu calitățile necesare îndepărtării primejdiilor. De asemenea usturoiul va servi drept remediu terapeutic, va aduce pețitori dacă va fi purtat la brâu.

Citeste si Horoscop lunar NOIEMBRIE 2021. Cum ne pregătesc pentru iarnă evenimentele astrale

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor și câmpurilor se aduc crenguțe de vișin în casă (care vor înflori până la Crăciun) sau se seamănă boabe de grâu în mici recipiente.

Pentru a-şi afla ursitul, fetele stau peste noapte în fața unei oglinzi, mărginite de două lumânări, până ce zăresc chipul viitorului bărbat. În acelaşi scop, pun busuioc sub pernă înainte să se culce sperând ca viitorul soţ să le apară în somn sau, cu o zi înainte de Sfântul Andrei, nu mănâncă nimic în afara unei turte foarte sărate și nu beau apă, sperând să viseze noaptea flăcăi care le aduc apă, aceştia urmând să le devină soţi.

Sărbătoarea Sfântului Andrei trebuie respectată prin odihnă, căci celui care lucra ”îi strică lupii vitele și mai ales oile și caprele”. Se mai spune că în această zi ”lupul își vede coada”, deci își poate suci gâtul, care de obicei este țeapăn și este foarte agil la vânătoare.

Calendar ortodox noiembrie 2021

1 L Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

2 M Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

3 M Sfintii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala (Post)

4 J Sfantul Cuvios Ioanichie cel Mare

5 V Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi (Post)

6 S Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului

7 D Sfintii 33 de Mucenici din Melitina; Invierea fiicei lui Iair

8 L † Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

9 M † Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer

10 M Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart (Post)

11 J † Sfantul Mina

12 V † Sfantul Atanasie Todoran (Post)

13 S † Sfantul Ioan Gura de Aur

14 D Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului; Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama

15 L †) Sf. Cuvios Paisie de la Neamt; Sf. Mucenici si Marturisitori: Gurie, Samona si Aviv diaconul

16 M Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (Dezlegare la ulei si vin)

17 M Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia (Post)

18 J Sfantul Mucenic Platon (Dezlegare la ulei si vin)

19 V Sfantul Proroc Avdie (Post)

20 S † Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

21 D † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)

22 L Sfintii Apostoli Filimon, Onisim si Arhip (Post)

23 M † Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea (Dezlegare la ulei si vin)

24 M Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei (Post)

25 J † Sfanta Mucenita Ecaterina (Dezlegare la ulei si vin)

26 V Sfantul Stelian (Post)

27 S Sfantul Mucenic Iacob Persul (Dezlegare la peste)

28 D Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh

29 L Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian (Post)

30 M † Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cine e fiul lui Călin Georgescu. A fost colegul de cameră al lui Novak Djokovic
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Kremlinul reacționează la candidatura lui Georgescu în alegerile din România
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”