Calendar ortodox noiembrie 2024. Sărbători religioase în noiembrie 2024. Când și de ce este recomandat să aprinzi lumânările la celălalt capăt

În luna lui "Brumar", credincioșii ortodocși au parte de trei mari sărbători religioase: Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil (8 noiembrie), Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).
Irina Dumitrescu
30 oct. 2024, 14:25
Calendar ortodox noiembrie 2024. Sărbători religioase în noiembrie 2024. Când și de ce este recomandat să aprinzi lumânările la celălalt capăt

Calendar ortodox noiembrie 2024. Pe lângă cele trei mari sărbători religioase, există și câteva de mai mică importanță, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulți credincioși le respectă pentru a fi feriți de cele rele.

Astfel, pe 1 noiembrie sunt prăznuiți Sfinții doctori fără arginți Damian şi Cosma (Vracevul), pe 11 noiembrie este prăznuit Sfântul Mina (Sărbătoarea tâlharilor), iar pe 14 noiembrie sunt sărbătoriţi Filipii de toamnă, zi în care se lasă sec pentru Postul Nașterii Mântuitorului.

Calendar ortodox 1 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Vracev

Luna noiembrie debutează cu sărbătoarea Sfinților doctori fără arginți Damian și Cosma. Această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea ei populară de „Vracev” („a vindeca”, în limba slavonă). Damian și Cosma au fost doi medici care aveau puterea de a vindeca bolnavii fără tratamente medicamentoase, ci doar prin rugăciuni.

Citeste si Rugăciunea de sâmbătă. Ce să faci şi ce să nu faci într-o zi de sâmbătă, care este originea denumirii zilei

În plus, ei nu voiau ca vindecările să le fie plătite cu bani, ci cu credință în Hristos. La un moment dat, însă, Damian a acceptat drept plată de la o femeie pe care o vindecase trei ouă. Din acest motiv, doctorul a avut mustrări de conștiință atât de mari încât s-a considerat nedemn să mai fie îngropat alături de fratele lui. Dar, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.

Ziua de Vracev este o zi importantă pentru vindecare trupească.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil fac trecerea de la venerarea sfinților și a moaștelor la cultul îngerilor. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie purtând haine militare, iar în mână purtând o sabie de foc.

La rândul său, Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Naşterea Domnului, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Fecioarei Maria. Tot el este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului. El este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni.

Citeste si Părintele Necula: „Nimic nu mi l-a demonstrat pe Dumnezeu mai mult ca știința!”. Rugăciunea pe care trebuie să o spui în fiecare duminică

Arhangelul Gavriil este pictat în icoane purtând veșminte preoțești şi ţinând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii oamenilor.

Potrivit credinței populare, Arhanghelul Mihail deține cheile Raiului și apare la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască, scrie azm.gov.ro

Ciobanii de la munte îi consideră pe cei doi arhangheli “patronii oilor”, existând credinţa că cei doi sfinţi vor avea grijă ca acestea să fie sănătoase și cu spor la mărirea turmelor. În trecut, în ajunul praznicului celor doi arhangheli, ciobanii preparau o turtă mare din făină de porumb care purta numele „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în țarcul oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, se credea că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare.

Conform tradiției, în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli, gospodinele duc la biserică bucate și colivă, pe care apoi le împart de sufletul morţilor.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea tâlharilor

Pe 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mina, considerat ocrotitorul celor păgubiţi. În această zi, se obişnuieşte ca fetele și femeile să aprindă la biserică lumânările la celălalt capăt, pentru ca în acest fel să se întoarcă la ele lucrurile pierdute, dar și dragostea flăcăilor.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune de la Arsenie Boca, pentru ajutor imediat. Necazurile și întristările vor dispărea

Sfântul Mina îi ocrotește pe cei păgubiți, este grabnic ajutător al celor nedreptățiți în procese și al celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. De asemenea, călătorii sunt protejați de tâlhari dacă se roagă Sfântului Mina.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Filipii de toamnă

Pe 14 noiembrie sunt Filipii de toamnă şi Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Numele popular al acestei sărbători vine de la Sfântul Apostol Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Hristos. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină pe teritoriul Asiei.

Potrivit credinței populare, Filipii ar fi fost apostoli aruncați într-o groapă cu lupi, de unde, datorită credinţei lor puternice, au scăpat nevătămați. Se zice că Filipii apără casele de foc, de lupi, șerpi și de alte primejdii. În rpeajma acestei zile, oamenii atârnă topoare de coșul casei ca să țină lupii departe sau lipesc gura sobei ca să țină închis botul lupului.

Începând din această zi şi până la Filipii de iarnă, are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem mai multe zile dedicate lupului și care poartă numele de Filipii de toamnă: ziua lupului (13 noiembrie), Gădineții (12-16 noiembrie), Filipul cel Șchiop (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Calendar ortodox 21 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Cea de-a doua mare sărbătoare religioasă a lunii lui Brumar este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea face trimitere la momentul aducerii Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Fecioara Maria a stat în Templu timp de 12 ani.

Citeste si Părintele Constantin Necula demontează mitul potrivit căruia UE ar vrea interzicerea credinței ortodoxe: „Sunt afirmații nu doar false, ci patologic manipulatorii”

În popor, această sărbătoare mai poartă numele de Ovidenie. Se crede că, în această zi, se deschid cerurile iar animalele capătă darul vorbirii.

De sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului se fac pomeni pentru morți, iar celor care au murit fără lumânare li se aprinde una acum. În această noapte se fac farmece și descântece şi se află ursita.

În trecut, deoarece se credea că, în această noapte, strigoii umblă liberi prin lume, gospodinele ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul. De la Ovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Luna noiembrie se încheie cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel care a creștinat românii, devenind, astfel, ocrotitorul României.

Nopții Sfântului Andrei îi sunt specifice multe obiceiuri și superstiții menite să protejeze oamenii și gospodăriile acestora.

Se crede că, în această noapte, strigoii umblă să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”. Împotriva acestora, înainte vreme oamenii foloseau agheasmă, leuștean, smirnă, tămâie și mai ales usturoi. Credincioșii își ungeau casele, grajdurile, cotețele, ușile și ferestrele cu usturoi, despre care se crede că are puterea să alunge duhurile rele.

Citeste si ÎPS Teodosie: Creştinii să se poarte cu bună-cuviinţă şi să nu îi judece şi bârfească pe preoţi şi ierarhi

În noaptea Sfântului Andrei fetele nemăritate își pot afla ursitul. Pentru asta, trebuie să se așeze la miezul nopții în fața unei oglinzi, având în stânga şi în dreapta lor câte o lumânare. Stau aşa până ce zăresc chipul viitorului bărbat. În acelaşi scop, pun busuioc sub pernă înainte să se culce sperând ca viitorul soţ să le apară în somn.

Calendar ortodox noiembrie 2024

1 V Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

2 S Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie (Post)

3 D Sfintii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala

4 L Sfantul Cuvios Ioanichie cel Mare (Post)

5 M Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi; Mosii de toamna

6 M Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului

7 J Sfintii 33 de Mucenici din Melitina

8 V † Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

9 S Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer (Post)

10 D Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart

11 L † Sfantul Mina (Post)

12 M † Sfantul Atanasie Todoran

13 M † Sfantul Ioan Gura de Aur

14 J Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului; Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama

15 V † Inceputul Postului Nasterii Domnului; Sfantul Paisie de la Neamt (Dezlegare la ulei si vin)

16 S Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (Post)

17 D Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia (Dezlegare la ulei si vin)

18 L Sfantul Mucenic Platon (Post)

19 M Sfantul Proroc Avdie

20 M † Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)

22 V Sfintii Apostoli Filimon, Onisim si Arhip (Dezlegare la ulei si vin)

23 S † Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea (Post)

24 D Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei (Dezlegare la ulei si vin)

25 L † Sfanta Mucenita Ecaterina (Post)

26 M Sfantul Stelian (Dezlegare la peste)

27 M Sfantul Mucenic Iacob Persul

28 J Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh (Post)

29 V Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian (Dezlegare la ulei si vin)

30 S † Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei

 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cod galben de ploi și vânt puternic în România. Unde va fi cel mai rău
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Dispar poștașii din România. Ce trebuie să știe pensionarii despre livrarea pensiilor
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver