Calendar ortodox noiembrie 2024. Sărbători religioase în noiembrie 2024. Când și de ce este recomandat să aprinzi lumânările la celălalt capăt

În luna lui "Brumar", credincioșii ortodocși au parte de trei mari sărbători religioase: Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil (8 noiembrie), Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).
Irina Dumitrescu
30 oct. 2024, 14:25
Calendar ortodox noiembrie 2024. Sărbători religioase în noiembrie 2024. Când și de ce este recomandat să aprinzi lumânările la celălalt capăt

Calendar ortodox noiembrie 2024. Pe lângă cele trei mari sărbători religioase, există și câteva de mai mică importanță, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulți credincioși le respectă pentru a fi feriți de cele rele.

Astfel, pe 1 noiembrie sunt prăznuiți Sfinții doctori fără arginți Damian şi Cosma (Vracevul), pe 11 noiembrie este prăznuit Sfântul Mina (Sărbătoarea tâlharilor), iar pe 14 noiembrie sunt sărbătoriţi Filipii de toamnă, zi în care se lasă sec pentru Postul Nașterii Mântuitorului.

Calendar ortodox 1 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Vracev

Luna noiembrie debutează cu sărbătoarea Sfinților doctori fără arginți Damian și Cosma. Această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea ei populară de „Vracev” („a vindeca”, în limba slavonă). Damian și Cosma au fost doi medici care aveau puterea de a vindeca bolnavii fără tratamente medicamentoase, ci doar prin rugăciuni.

Citeste si Rugăciunea de sâmbătă. Ce să faci şi ce să nu faci într-o zi de sâmbătă, care este originea denumirii zilei

În plus, ei nu voiau ca vindecările să le fie plătite cu bani, ci cu credință în Hristos. La un moment dat, însă, Damian a acceptat drept plată de la o femeie pe care o vindecase trei ouă. Din acest motiv, doctorul a avut mustrări de conștiință atât de mari încât s-a considerat nedemn să mai fie îngropat alături de fratele lui. Dar, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cei doi au fost îngropați împreună.

Ziua de Vracev este o zi importantă pentru vindecare trupească.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil fac trecerea de la venerarea sfinților și a moaștelor la cultul îngerilor. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie purtând haine militare, iar în mână purtând o sabie de foc.

La rândul său, Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Naşterea Domnului, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Fecioarei Maria. Tot el este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului. El este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni.

Citeste si Părintele Necula: „Nimic nu mi l-a demonstrat pe Dumnezeu mai mult ca știința!”. Rugăciunea pe care trebuie să o spui în fiecare duminică

Arhangelul Gavriil este pictat în icoane purtând veșminte preoțești şi ţinând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii oamenilor.

Potrivit credinței populare, Arhanghelul Mihail deține cheile Raiului și apare la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască, scrie azm.gov.ro

Ciobanii de la munte îi consideră pe cei doi arhangheli “patronii oilor”, existând credinţa că cei doi sfinţi vor avea grijă ca acestea să fie sănătoase și cu spor la mărirea turmelor. În trecut, în ajunul praznicului celor doi arhangheli, ciobanii preparau o turtă mare din făină de porumb care purta numele „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în țarcul oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, se credea că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare.

Conform tradiției, în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli, gospodinele duc la biserică bucate și colivă, pe care apoi le împart de sufletul morţilor.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea tâlharilor

Pe 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mina, considerat ocrotitorul celor păgubiţi. În această zi, se obişnuieşte ca fetele și femeile să aprindă la biserică lumânările la celălalt capăt, pentru ca în acest fel să se întoarcă la ele lucrurile pierdute, dar și dragostea flăcăilor.

Citeste si Cea mai puternică rugăciune de la Arsenie Boca, pentru ajutor imediat. Necazurile și întristările vor dispărea

Sfântul Mina îi ocrotește pe cei păgubiți, este grabnic ajutător al celor nedreptățiți în procese și al celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. De asemenea, călătorii sunt protejați de tâlhari dacă se roagă Sfântului Mina.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Filipii de toamnă

Pe 14 noiembrie sunt Filipii de toamnă şi Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Numele popular al acestei sărbători vine de la Sfântul Apostol Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Hristos. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină pe teritoriul Asiei.

Potrivit credinței populare, Filipii ar fi fost apostoli aruncați într-o groapă cu lupi, de unde, datorită credinţei lor puternice, au scăpat nevătămați. Se zice că Filipii apără casele de foc, de lupi, șerpi și de alte primejdii. În rpeajma acestei zile, oamenii atârnă topoare de coșul casei ca să țină lupii departe sau lipesc gura sobei ca să țină închis botul lupului.

Începând din această zi şi până la Filipii de iarnă, are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem mai multe zile dedicate lupului și care poartă numele de Filipii de toamnă: ziua lupului (13 noiembrie), Gădineții (12-16 noiembrie), Filipul cel Șchiop (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Calendar ortodox 21 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Cea de-a doua mare sărbătoare religioasă a lunii lui Brumar este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea face trimitere la momentul aducerii Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Fecioara Maria a stat în Templu timp de 12 ani.

Citeste si Părintele Constantin Necula demontează mitul potrivit căruia UE ar vrea interzicerea credinței ortodoxe: „Sunt afirmații nu doar false, ci patologic manipulatorii”

În popor, această sărbătoare mai poartă numele de Ovidenie. Se crede că, în această zi, se deschid cerurile iar animalele capătă darul vorbirii.

De sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului se fac pomeni pentru morți, iar celor care au murit fără lumânare li se aprinde una acum. În această noapte se fac farmece și descântece şi se află ursita.

În trecut, deoarece se credea că, în această noapte, strigoii umblă liberi prin lume, gospodinele ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul. De la Ovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2024. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Luna noiembrie se încheie cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel care a creștinat românii, devenind, astfel, ocrotitorul României.

Nopții Sfântului Andrei îi sunt specifice multe obiceiuri și superstiții menite să protejeze oamenii și gospodăriile acestora.

Se crede că, în această noapte, strigoii umblă să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”. Împotriva acestora, înainte vreme oamenii foloseau agheasmă, leuștean, smirnă, tămâie și mai ales usturoi. Credincioșii își ungeau casele, grajdurile, cotețele, ușile și ferestrele cu usturoi, despre care se crede că are puterea să alunge duhurile rele.

Citeste si ÎPS Teodosie: Creştinii să se poarte cu bună-cuviinţă şi să nu îi judece şi bârfească pe preoţi şi ierarhi

În noaptea Sfântului Andrei fetele nemăritate își pot afla ursitul. Pentru asta, trebuie să se așeze la miezul nopții în fața unei oglinzi, având în stânga şi în dreapta lor câte o lumânare. Stau aşa până ce zăresc chipul viitorului bărbat. În acelaşi scop, pun busuioc sub pernă înainte să se culce sperând ca viitorul soţ să le apară în somn.

Calendar ortodox noiembrie 2024

1 V Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

2 S Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie (Post)

3 D Sfintii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala

4 L Sfantul Cuvios Ioanichie cel Mare (Post)

5 M Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi; Mosii de toamna

6 M Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului

7 J Sfintii 33 de Mucenici din Melitina

8 V † Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil

9 S Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer (Post)

10 D Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart

11 L † Sfantul Mina (Post)

12 M † Sfantul Atanasie Todoran

13 M † Sfantul Ioan Gura de Aur

14 J Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului; Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama

15 V † Inceputul Postului Nasterii Domnului; Sfantul Paisie de la Neamt (Dezlegare la ulei si vin)

16 S Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (Post)

17 D Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia (Dezlegare la ulei si vin)

18 L Sfantul Mucenic Platon (Post)

19 M Sfantul Proroc Avdie

20 M † Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)

22 V Sfintii Apostoli Filimon, Onisim si Arhip (Dezlegare la ulei si vin)

23 S † Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea (Post)

24 D Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei (Dezlegare la ulei si vin)

25 L † Sfanta Mucenita Ecaterina (Post)

26 M Sfantul Stelian (Dezlegare la peste)

27 M Sfantul Mucenic Iacob Persul

28 J Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh (Post)

29 V Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian (Dezlegare la ulei si vin)

30 S † Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!