Calendar ortodox octombrie 2021. Sărbători religioase în octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Lucin, de Moșii de Toamnă, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov

În octombrie sau luna lui "Brumărel", avem parte de patru sărbători religioase cu cruce roşie: pe 1 octombrie - Acoperământul Maicii Domnului, pe 14 octombrie - Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe 26 octombrie - Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie - Sfântul Dimitrie Basarabov.
Alina Costache
30 sept. 2021, 10:31
Calendar ortodox octombrie 2021. Sărbători religioase în octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Lucin, de Moșii de Toamnă, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov

Calendar ortodox octombrie 2021. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna octombrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi: 18 octombrie – Lucinul (Sfântul Luca), 25 octombrie – Ajunul lui Sâmedru (Moșii de Toamnă).

Dacă frunzele cad repede, există credinţa că anul care urmează e roditor.

Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Calendar ortodox 14 octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Ziua de 14 octombrie marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se vând produse provenite de la oi, potrivit azm.gov.ro

În această zi, la sate, se face “îngroparea” verii; se face o masă comună la biserică, cu bucate multe şi alese, dar mulţi gospodari postesc cu desăvârşire în această zi. În popor, sărbătoarea mai poartă numele Vinerea Mare, indiferent în ce zi cade această sărbătoare, căci se spune că Sfânta a fost chinuită de păgâni într-o zi de vineri.

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, altfel existând pericolul apariției unor boli. Dacă îi este respectată sărbătoarea, Sfânta Parascheva îi ferește pe oameni de boli, grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi. De la această percepție, i se mai spune și Sfânta Vineri.

Citeste si Horoscop octombrie 2021 realizat de Cristina Demetrescu. Trei zodii vor fi răsfăţate de astre în mai multe sectoare de viaţă

Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi  cinstite așa cum a fost ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a alunga spiritele rele. În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați.

Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi iarnă grea, geroasă, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

Nu se mănâncă nuci sau alte poame care au cruce, în această zi.

Din această zi, până la 27 octombrie nu e bine să se semene secară, căci e primejdie de moarte pentru semănător.

Calendar ortodox 18 octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Lucin (Sfântul Luca)

Lucinul sau Ziua Lupului deschide un ciclu de trei Filipi de Toamnă; în această zi e rău de lupi şi se spune că Lucinul se ţine tot de vite, ca să nu moară de boală.

În ziua Lucinului se săvârșeau rituri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în această zi nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel de ”gadină” și nu se făcea nicio activitate care presupunea prelucrarea lânii și a pieilor de oi.

În trecut, omenii țineau post negru și se rugau pentru a fi feriți de lupi.

Calendar ortodox 25 octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii în ziua Ajunului lui Sâmedru (Moșii de Toamnă)

În această zi, la sate se făcea “focul lui Sâmedru”, potrivit superstitii.ro. Superstiţia cerea ca tinerii şi copiii să sară peste foc ca să fie sănătoşi tot anul. Despre tinerii care reuşeau se credea că se vor căsători în decursul anului. Când focul era aproape stins, fiecare gospodar lua câte un tăciune pe care îl arunca în livadă, pentru că pomii să rodească şi în anul care vine.

Se spune că iarnă grea este prevestită de abundentă nucilor şi gutuilor.

Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

În calendarul popular românesc, Sâmedru (Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir) împreună cu Sângeroz (Sfântul Gheorghe) sunt considerați drept sfinți care hotărnicesc domeniul temporal. Aceștia împart anul în două jumătăți, între care granițele sunt marcate de sărbători cu caracter pastoral. În acest sens, vara, patronată de Sângeorz, ține de la 23 aprilie la 26 octombrie.

Dacă Sfântul Gheorghe, mai tânăr și mai năvalnic, are sarcina de a înfrunzi codrul și îşi poartă la brâu cheile cu care descuie vara, Sfântul Dumitru are cheile cu care încuie vara și descuie iarna și are misiunea desfrunzirii codrului toamna. Între cei doi este încheiată o învoială pe viată și pe moarte: dacă arborii sunt neînfrunziți pe data de 23 aprilie, Sâmedru îl omoară pe Sângiorz.

Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului, este patronul păstorilor şi garantul soroacelor.

În această zi, începe “Vara Samedrului” care ţine patru zile. Această zi este considerată o zi a soroacelor întrucât, pe vremuri, se refăceau contractele de închiriere şi chiriaşii se mutau

Tot acum se împart oile. Toamna, la Sfântul Dumitru, se spune că “se slobod sărindarele”, adică se desfac învoielile şi se face pomană mare la biserică. Printre cele mai cunoscute superstiţii ale acestei zile se-numără: se tunde coama cailor, ca să aibă păr frumos; oamenii nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi. Se spune că la Sâmedru morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi necăjindu-i pe oameni.

Calendar ortodox 27 octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dimitrie Basarabov

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română, este sărbătorit în a treia zi a sărbătorii Sf. Dumitru, zisă Poitra lui Sâmedru (poitra este prânzul din a doua zi de praznic), sau Caii lui Sâmedru, sau Filip Şchiopul.

Citeste si Horoscop OCTOMBRIE 2021. Patru planete ies din retrograd, dar cumpenele raman

Câinii lui Sâmedru sunt lupii Sfântului Dumitru; se ţin spre a fi feriţi de lupi, spre a nu se câinii (înrăi) inima oamenilor şi ca să fete bine oile. Există superstiţia că privighetoarea este apărată de căpuşe de către Câinii lui Sâmedru.

Racla cu moaștele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureștiului de mai multe ori. Astfel, în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranța opririi epidemiei de holeră, și în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie.

Calendar ortodox octombrie 2021

1 V † Acoperamantul Maicii Domnului (Post)

2 S Sfantul Ciprian

3 D Sfantul Dionisie Areopagitul

4 L Sfantul Mucenic Ierotei

5 M † Sfanta Haritina; Sfintii Daniil si Misail de la Manastirea Turnu

6 M Sfantul Apostol Toma (Post)

7 J † Sfintii Mucenici Serghie si Vah

8 V Sfanta Pelaghia Post

9 S Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu

10 D Sfintii Mucenici Evlampie si Evlampia; Sfantul Ambrozie de la Optina

11 L Sfantul Apostol Filip, unul din cei sapte diaconi

12 M Sfintii Mucenici Tarah, Prov si Andronic

13 M † Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi; Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica (Post)

14 J † Sfanta Cuvioasa Parascheva

15 V Sfantul Mucenic Luchian Post

16 S Sfantul Mucenic Longhin Sutasul

17 D Sfantul Proroc Osea

18 L Sfantul Apostol si Evanghelist Luca

19 M Sfantul Proroc Ioil

20 M Sfantul Gherasim din Kefalonia; Sfantul Mucenic Artemie (Post)

21 J † Sfintii Marturisitori Ardeleni

22 V Sfintii sapte tineri din Efes; Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei Post

23 S Sfantul Iacob, ruda Domnului

24 D Sfantul Mare Mucenic Areta

25 L Sfintii Mucenici Marcian si Martirie

26 M † Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

27 M † Sfantul Dimitrie Basarabov (Post)

28 J † Sfantul Iachint de Vicina

29 V Sfanta Mucenita Anastasia Romana (Post)

30 S Sfintii Mucenici Zenovie episcopul si Zenovia, sora sa

31 D Sfintii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis; Sambata mortilor – Mosii de toamna

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Rusia extinde influența globală prin proiecte nucleare în străinătate
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!