Calendar ortodox octombrie 2022. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna octombrie este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi: 18 octombrie – Lucinul (Sfântul Luca), 25 octombrie – Ajunul lui Sâmedru (Moșii de Toamnă).
În popor se spune că, la 1 octombrie, începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece, ceea ce înseamnă că acum începe să cadă bruma. În această zi, este bine ca cei credincioși să țină post pentru a fi feriți de rele, de boli și de supărări. Se ține post cel puţin până la prânz şi se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai.
Tradiția spune că toți gospodarii care își vor stropi vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului vor avea vite sănătoase și care nu se vor îmbolnăvi tot anul.
O altă tradiție legată de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți toți cei trecuţi la cele veşnice. Din acest motiv se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate pregătite de gospodine. Având în vedere că este o zi de post, plăcintele nu trebuie să conțină ingrediente de origine animală, astfel că trebuie umplute fie cu mere, fie cu dovleac. Dacă au oaspeți la masă, gospodinele trebuie să îi servească tot cu plăcinte de post.
În această zi, fetele care nu au un păr lung și bogat trebuie să se roage Maicii Domnului, iar Aceasta le va îndeplini dorința și părul lor va crește repede şi va fi bogat. Mai mult, se crede că în această zi nu este bine ca femeile și bărbații să îşi tundă părul. Se spune că cei care fac acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.
O altă superstiție spune că dacă pe data de 1 octombrie fetele şi femeile se gătesc ca de nuntă, atunci căsnicia lor va fi una fericită și vor avea parte de liniște, înțelegere și foarte multă iubire.
Ziua de 14 octombrie marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se vând produse provenite de la oi, potrivit azm.gov.ro
În această zi, la sate, se face “îngroparea” verii; se face o masă comună la biserică, cu bucate multe şi alese, dar mulţi gospodari postesc cu desăvârşire în această zi.
De Sfânta Parascheva nu se lucrează, altfel existând pericolul apariției unor boli. Dacă îi este respectată sărbătoarea, Sfânta Parascheva îi ferește pe oameni de boli, grindină, trăsnet și pe copii îi apără de deochi. De la această percepție, i se mai spune și Sfânta Vineri.
Fetele tinere trebuie să țină această sărbătoare pentru a fi cinstite așa cum a fost ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a alunga spiritele rele. În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați.
Citeste si Rugăciunea desfăcătoare de necazuri a Fecioarei Maria. Rostește-o ori de câte ori ai nevoie
Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi iarnă grea, geroasă, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.
Nu se mănâncă nuci sau alte poame care au cruce, în această zi.
Lucinul sau Ziua Lupului deschide un ciclu de trei Filipi de Toamnă; în această zi e rău de lupi şi se spune că Lucinul se ţine tot de vite, ca să nu moară de boală.
În ziua Lucinului se săvârșeau rituri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în această zi nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel de ”gadină” și nu se făcea nicio activitate care presupunea prelucrarea lânii și a pieilor de oi.
În trecut, omenii țineau post negru și se rugau pentru a fi feriți de lupi.
În această zi, la sate se făcea “focul lui Sâmedru”, potrivit superstitii.ro. Superstiţia cerea ca tinerii şi copiii să sară peste foc ca să fie sănătoşi tot anul. Despre tinerii care reuşeau se credea că se vor căsători în decursul anului. Când focul era aproape stins, fiecare gospodar lua câte un tăciune pe care îl arunca în livadă, pentru că pomii să rodească şi în anul care vine.
Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului, este patronul păstorilor şi garantul soroacelor.
În această zi, începe “Vara Samedrului” care ţine patru zile. Această zi este considerată o zi a soroacelor întrucât, pe vremuri, se refăceau contractele de închiriere şi chiriaşii se mutau
Tot acum se împart oile. Toamna, la Sfântul Dumitru, se spune că “se slobod sărindarele”, adică se desfac învoielile şi se face pomană mare la biserică. Printre cele mai cunoscute superstiţii ale acestei zile se-numără: se tunde coama cailor, ca să aibă păr frumos; oamenii nu se piaptănă, că-i primejdios de lupi. Se spune că la Sâmedru morţii se fac moroi, vârcolaci şi strigoi necăjindu-i pe oameni.
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte sunt la Patriarhia Română, este sărbătorit în a treia zi a sărbătorii Sf. Dumitru, zisă Poitra lui Sâmedru (poitra este prânzul din a doua zi de praznic), sau Caii lui Sâmedru, sau Filip Şchiopul.
Câinii lui Sâmedru sunt lupii Sfântului Dumitru; se ţin spre a fi feriţi de lupi, spre a nu se câinii (înrăi) inima oamenilor şi ca să fete bine oile. Există superstiţia că privighetoarea este apărată de căpuşe de către Câinii lui Sâmedru.
Racla cu moaștele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureștiului de mai multe ori. Astfel, în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranța opririi epidemiei de holeră, și în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie.
S 1 †) Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; †) Sf. Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani
D 2 Duminica a XIX-a după Rusalii(Predica de pe munte – iubirea vrăjmașilor); Ap. II Corinteni XI, 31-33; XII, 1-9; Ev. Luca VI, 31-36; glas 7, voscr. 5 Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara
L 3 Sf. Sfințit Mc. Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist
M 4 Sf. Mc. Ierotei, Ep. Atenei; Sf. Mc. Domnina, Audact şi Calistena
M 5 Sf. Mc. Haritina şi Mamelta (Post)
J 6 † Sf. Ap. Toma; Sf. Mc. Erotiida
V 7 † Sf. M. Mc. Serghie şi Vah; Sf. Mc. Iulian, Chesarie şi Polihronie (Post)
S 8 Sf. Cuv. Pelaghia şi Taisia
D 9 Duminica a XX-a după Rusalii (Învierea fiului văduvei din Nain); Ap. Galateni I, 11-19; Ev. Luca VII, 11-16; glas 8, voscr. 6 † Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Sf. Cuv. Andronic şi Atanasia
L 10 Sf. Mc. Evlampie şi Evlampia, sora lui; Sf. Cuv. Vasian şi Teofil Mărt.
M 11 Sf. Ap. Filip, unul din cei 7 diac.; Sf. Cuv. Teofan Mărt.; Sf. Mc. Zenaida şi Filonila
M 12 Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Cosma, Ep. Maiumei (Post)
J 13 † Aducerea moaştelor Sf. Ap. Andrei la Iaşi; Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica şi Florentie
V 14 †) Sf. Cuv. Parascheva de la Iaşi; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie şi Chelsie (Dezlegare la ulei şi vin)
S 15 Sf. Sfințit Mc. Luchian; Sf. Savin şi Vars, Ep.; Sf. Cuv. Eftimie cel Nou
D 16 Duminica a XXI-a după Rusalii(a Sf. Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic; Pilda Semănătorului); Ap. Galateni II, 16-20; Tit III, 8-15; Ev. Luca VIII, 5-15; Ioan XVII, 1-13; glas 1, voscr. 7
Sf. Mc. Longhin Sutaşul; Sf. Mc. Domnin
L 17 Sf. Prooroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul
M 18 † Sf. Ap. şi Ev. Luca; Sf. Mc. Marin cel Bătrân
M 19 Sf. Prooroc Ioil; Sf. Mc. Uar, Felix pr. şi Eusebiu diac.; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila (Post)
J 20 Sf. M. Mc. Artemie; Sf. Cuv. Matrona
V 21 †) Sf. Cuv. Mărt. Visarion, Sofronie şi Sf. Mc. Oprea; Sf. Pr. Mărt. Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel; Sf. Cuv. Ilarion cel Mare (Post)
S 22, Sf. Ier., întocmai cu apostolii, Averchie; Sf. 7 tineri din Efes
D 23 † Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului; Sf. Ignatie, Patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Petroniu Duminica a XXIII-a după Rusalii(Vindecarea demonizaților din ținutul Gherghesenilor); Ap. Efeseni II, 4-10; Ev. Luca VIII, 26-39; glas 2, voscr. 8
L 24 Sf. M. Mc. Areta; Sf. Mc. Sevastiana şi Valentin
M 25 Sf. Mc. Marcian şi Martirie, Valerie şi Hrisaf; Sf. Tavita
M 26 †) Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Dezlegare la ulei şi vin)
J 27 †) Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală; Sf. Mc. Nestor
V 28 †) Sf. Ier. Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Mc. Terentie, soția sa Neonila şi cei 7 fii; Sf. Ier. Firmilian, ep.(Post)
S 29 Sf. Cuv. M. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie
D 30 Duminica a XXII-a după Rusalii(Bogatul nemilostiv și săracul Lazăr); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Luca XVI, 19-31; glas 3, voscr. 9 Sf. Mc. Zenovie, Ep., şi Zenovia, sora sa; Sf. Ap. Cleopa
L 31 Sf. Ap. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis; Sf. Mc. Epimah