În luna septembrie cele mai importante sărbători sunt Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică și Înălțarea Sfintei Cruci.
Citește și Rugăciunea lui Arsenie Boca pentru cei care îşi caută un loc de muncă. Face adevărate minuni
Praznicul Nașterii Maicii Domnului ocupă un loc aparte în calendarul bisericesc, fiind marcat la începutul toamnei, pe 8 septembrie, în vremea roadelor pământului, deci în prima lună a anului bisericesc. În această zi este dezlegare la pește.
Dimineața se aprinde o candelă lângă icoana Maicii Domnului, iar membrii familiei roagă pe ocrotitoarea tuturor credincioșilor să le dăruiască sănătate, să le binecuvânteze căminul și cu roadele recoltei adunate în acest an.
După care, creştinii merg la biserică cu pâine, fructe de toamnă, bucate tradiționale şi lumânări pentru a fi sfințite. Ofrandele binecuvântate sunt împărțite copiilor şi săracilor, în timp ce Maica Domnului este rugată să aducă în familia lor spor, armonie şi, mai ales, sănătate.
O altă sărbătoare deosebit de importantă care se prăznuiește în această lună este Înălțarea Sfintei Cruci, pe data de 14 septembrie.
Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii crucii care a devenit un simbol al creștinătății și se sărbătorește în amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
Înălțarea Sfintei Cruci este zi cu post aspru și rugăciune, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.
În popor această sărbătoare mai este numită și Cârstovul Viilor, fiindcă la această dată începe culesul viilor și Ziua șarpelui, deoarece se spune că la acea dată șerpii se îngroapă în pământ și nu mai ies până în primăvară. Credincioșii țin post și se roagă pentru sănătatea familiei, pentru spor şi ca bunăstarea să se păstreze în casele lor.
Ei sfinţesc la biserică ulcele noi pline cu miere şi lapte și le dau de pomană săracilor împreună cu câte un colac. Totul în memoria rudelor decedate.
Plantele, precum busuiocul, menta, măghiranul și cimbrul se sfinţesc la biserică şi cât ține slujba ele sunt aşezate în vase de lut în preajma crucii sărbătorite în fiecare biserică.
„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie.
Bucură-te, Preacinstita și de viață purtătoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, Cinstita Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul.
Îngrădește-mă, acoperă-mă și mă păzește, Doamne, cu puterea Cinstitei și de viață purtătoarei Tale Cruci, depărtând de la mine tot răul!
În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvântează-mă, miluiește-mă după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viață veșnică îmi dăruiește. Amin (de trei ori)”.