Statul California impune carantina călătorilor care au intrat în contact cu bolnavi de Ebola.
”Astăzi stabilim un protocol standard la nivel de stat care prevede punerea în carantină pentru cei care prezintă cel mai mare risc de propagare a Ebola. Acest protocol are ca obiectiv să protejeze sănătatea şi securitatea californienilor şi să consolideze măsurile existente adoptate de autorităţile locale de sănătate publică”, a declarat directorul Departamentului de sănătate publică din California, Ron Chapman.
El a explicat că o persoană care nu s-a aflat în contact cu un bolnav de Ebola nu va fi plasată în carantină.
Recenta punere în carantină la New Jersey a unei infirmiere revenite din Sierra Leone şi care nu prezenta niciun simptom de Ebola a creat o adevărată polemică în SUA. Sub presiunea Casei Albe, guvernatorul statului New Jersey a ridicat în cele din urmă această carantină.
Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că ar mai putea fi semnalate cazuri individuale de Ebola în SUA până la eradicarea epidemiei din ţările din Africa de Vest.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că este esenţial ca Statele Unite şi alte ţări să coopereze pentru a stopa răspândirea Ebola încă de la sursa sa – Africa de Vest. ”Până la stoparea epidemiei, am putea încă să vedem în continuare cazuri individuale în America în săptămânile şi lunile următoare. Nu ne putem sigila ermetic”, a spus Obama la Casa Albă.
El a adăugat că sistemul de asistenţă medicală din SUA se dovedeşte a fi capabil să gestioneze foarte bine situaţia cetăţenilor americani care au contractat Ebola.
La rândul său, ministrul american al apărării Chuck Hagel a decis miercuri să plaseze în carantină timp de 21 zile toţi militarii americani la revenirea lor din misiunea din Africa de Vest, unde participă la lupta împotriva epidemiei de Ebola.