Călin Georgescu a mințit în CV-ul său. Anunțul de la ONU venit înainte de turul 2: „Nu a fost niciodată angajat la noi”

Apar noi detalii despre Călin Georgescu, transmise de Oficiului Națiunilor Unite la Geneva.
Irina Dumitrescu
05 dec. 2024, 19:21
Călin Georgescu a mințit în CV-ul său. Anunțul de la ONU venit înainte de turul 2:

Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat al Oficiului Națiunilor Unite la Geneva (ONUG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca „director executiv -Consilier Special” al Directorului General al ONUG, în perioada 2015-2016, și nici nu a fost angajat al ONU între 2011-2013, așa cum susține în CV-ul său oficial.

Adevărul a ieșit la iveală despre Călin Georgescu

Călin Georgescu a scris că, între 2015 și 2016, a fost consilier special al directorului general ONU Geneva, însă informația este falsă, confirmarea venind chiar de la ONU Geneva.

„Domnul Călin Georgescu nu a fost niciodată angajat la Oficiul Națiunilor Unite la Geneva (UNOG) și nu a avut nicio afiliere, funcție oficială sau angajare ca „Consilier Special” al Directorului General al ONUG în perioada 2015-2016”, a precizat ONU Geneva pentru Antena 3 CNN.

De asemenea, în CV-ul lui Călin Georgescu, adevărul este spus doar pe jumătate. Candidatul independent la prezidențiale a scris că, în perioada 2011-2013, a fost raportor special al ONU, iar la numele angajatorului este precizat că a fost la Biroul Organizației pentru Drepturile Omului.

„În perioada 2010-2012, domnul Georgescu a fost Raportor Special cu privire la obligațiile privind drepturile omului legate de gestionarea ecologică și eliminarea substanțelor și deșeurilor periculoase. Dl. Georgescu și-a prezentat demisia în noiembrie 2012.

Vă rugăm să rețineți că raportorii speciali sunt experți independenți numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului, care este un organism interguvernamental din cadrul sistemului Națiunilor Unite, format din 47 de membri selectați pentru un mandat de trei ani. Nu sunt membri ai personalului ONU și nu primesc remunerație financiară”, conform ONU Geneva.

Asta înseamnă că Georgescu a fost doar doi ani raportor special la ONUG. Însă, într-un interviu publicat pe canalul de YouTube Multerland, acesta a declarat cu totul altceva, și anume că a lucrat 17-18 ani la ONU ca „director pentru un proiect important”:

„Am lucrat la această instituție 17 ani, aproape 18. Am început în România, în cadrul Programului de Dezvoltare, care mi-a dat şansa să înţeleg în primul rând sistemul. Am fost director pentru un proiect important, menit să coordoneze strategia de dezvoltare sustenabilă a României”.

În realitate, declarația lui Călin Georgescu este complet falsă, așa cum susține ONU Geneva.

Citește și Călin Georgescu vrea introducerea unui serviciu militar „de 3-6 luni” plătit

Ce face un raportor special

Călin Georgescu a fost, într-adevăr, raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului. Ce presupune, însă, această meserie? Ei bine, angajatul este mandatat să acționeze independent de guvernul țării lui și să ofere expertiză pe un domeniu specific sau tematic, de cele mai multe ori din perspectiva experienței specifice a unei țări.

Georgescu a ajuns raportor special în 2010, iar pe pagina Ministerului Afacerilor Externe, care informa, la acea vreme, despre intrarea în funcție a lui Georgescu se arată:

„Mandatul de Raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului, şi revizuit în 2008, de noul Consiliu. Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ:

a) examinarea efectelor transportului ilicit de deşeuri toxice şi periculoase asupra exercitării drepturilor omului, în special dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate;

b) cercetarea, monitorizarea, examinarea şi primirea de comunicări şi informaţii cu privire la traficul ilegal de deşeuri toxice şi periculoase;

c) elaborarea de recomandări şi propuneri privind măsurile adecvate pentru a controla, reduce şi eradica traficul ilicit, transportul de produse şi deşeuri toxice şi periculoase;

d) întocmirea, anuală, a listei ţărilor şi corporaţiilor transnaţionale angajate în transportul ilicit de deşeuri toxice şi periculoase, precum şi ţinerea evidenţei persoanelor decedate sau afectate de deşeuri”.

Vezi și SRI dezvăluie identitatea afaceristului misterios care a finanțat campania lui Călin Georgescu. Concluziile documentului prezentat în CSAT

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH