Potrivit acestei investigații, Călin Georgescu ar fi colaborat timp de zece ani cu primari din întreaga țară, lideri ai partidelor politice, oferind consultanță pentru proiecte menite să sprijine dezvoltarea localităților din România.
Cu toate acestea, investigaţia Newsweek susține că aceste planuri de dezvoltare nu au avut nicio valoare practică și au fost, de fapt, inutilizabile.
În perioada 2000-2011, Călin Georgescu ar fi activat ca partener și consultant pentru primari, președinți ai consiliilor județene și parlamentari din toate partidele politice. În această perioadă, el ar fi administrat activitatea Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă și ar fi fost implicat în crearea unor planuri de dezvoltare pentru zeci de localități din România.
Totuși, jurnaliștii sursei citate susțin că majoritatea acestor planuri de dezvoltare durabilă nu aveau nicio aplicabilitate reală, fiind descrise ca fiind doar documente fără valoare practică.
Un exemplu concret este planul de dezvoltare durabilă realizat de Călin Georgescu în 2006 pentru orașul Constanța, condus atunci de primarul Radu Mazăre. Proiectele propuse în acest plan ar fi fost doar în teorie, fără alocări financiare și fără autorități care să le implementeze.
De exemplu, Georgescu ar fi solicitat alocarea a 10 milioane de euro pentru construirea unui nou sediu al Primăriei Constanța și încă 10 milioane de euro pentru refacerea trotuarelor. De asemenea, un proiect major ar fi fost estimat la 350 de milioane de euro pentru construirea unui metrou ușor de suprafață în Năvodari, iar pentru reabilitarea infrastructurii de rulare a tramvaielor, suma avansată ar fi fost de 40 de milioane de euro.
Însă, toate aceste proiecte nu ar fi fost susținute de fonduri reale sau de autorități care să le pună în aplicare.
Un alt detaliu important din această investigație este implicarea altor persoane în grupul de lucru care a elaborat planul de dezvoltare durabilă al Constanței. Pe lângă numele lui Călin Georgescu și al lui Radu Mazăre, în grupul de lucru ar fi figurat și numele ÎPS Teodosie, al șefului Poliției Constanța de la acea vreme, al fostului prefect al județului Constanța și al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța.