”Explozia” lui Călin Georgescu din primul tur al alegerilor prezidențiale, care a dat peste cap toate calculele și sondajele, i-a determinat pe cei care nu știau mare lucru despre el să caute informații, iar presa a recapitulat atât biografia sa, cât și momentele principale din evoluția lui publică, relativ scurtă, de până acum.
Așa a revenit în actualitate faptul că Georgescu, marea surpriză a cursei pentru Cotroceni, a surprins deseori și prin declarațiile sale.
În 2011 însă, afirmațiile sale legate de Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au fost considerate nu atât surprinzătoare, cât controversate de-a dreptul, șocante chiar. ”Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”, a spus atunci candidatul învingător în primul tur al prezidențialelor de anul acesta.
În 2022, într-un interviu la Antena 3, lui Georgescu i s-a cerut să explice respectivele declarații, prin prisma riscului ca acestea să ducă la ”izolarea” lui.
Călin Georgescu nu s-a dezis de cele afirmate anterior. ”Toți au făcut și fapte bune, și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul. Și dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider”, a spus el, consecvent astfel în opinia despre Zelea Codreanu și Ion Antonescu.
Cu prilejul aceluiași interviu, Călin Georgescu a fost întrebat de jurnalistul Dan Andronic ce faptă eroică a făcut Corneliu Zelea Codreanu. ”S-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, a răspuns Georgescu. Jurnalistul a continuat cu altă întrebare, pe ton retoric: ”Asta e o faptă eroică?”. ”Sigur că da”, a răspuns Georgescu.
Ulterior, Călin Georgescu și Dan Andronic au avut puncte de vedere diferite privind asasinatele comise de legionari, primul susținând că ”istoria este mistificată”.
Urmările? Parchetul General a deschis un dosar penal, cu privire la ”fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
În plan politic, AUR, care îl propusese pe Georgescu premier, s-a delimitat de acesta și a renunțat și la ideea de a-l face președinte de onoare al formațiunii.
Citește și Protest la Universitate după primul tur al alegerilor: „TikTok, TikTok, ne-ai prostit de tot”