Călin Georgescu, candidatul independent care a reușit să obțină 22,94% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, continuă să atragă atenția publicului și a presei internaționale, fiind un caz special în istoria țării noastre. Acesta a acordat un interviu publicației britanice de prestigiu „The Times”, ceea ce permite oamenilor să-i înțeleagă viziunile politice și personale neortodoxe.
Discuția dintre Călin Georgescu și jurnaliști a avut loc într-un context improvizat, la casa unui prieten de-ai săi de lângă București, unde Călin Georgescu și-a stabilit temporar sediul de campanie. „Dăm energia țării noastre altora” a spus el, referindu-se la pana de curent ce a survenit chiar în timpul interviului, declarație descrisă de The Times ca fiind spusă „pe jumătate în glumă”.
Considerat un sceptic al NATO și un admirator al președintelui rus Vladimir Putin, Călin Georgescu a fost întrebat despre poziția sa privind sprijinul României pentru Ucraina. Răspunsul său a fost unul tranșant: „Nu este treaba noastră. Sunt interesat de români”.
Această declarație a stârnit îngrijorări, mai ales în contextul amplorii proiectului de extindere a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, care este situată la mai puțin de 100km de granița cu Ucraina. Călin Georgescu a încercat să atenueze temerile legate de o posibilă retragere a României din instituțiile euro-atlantice: „România este bine în NATO și UE. Vom negocia și vrem ca totul să fie în avantajul poporului meu”.
Succesul neașteptat al lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale a fost analizat inclusiv de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), care a evidențiat utilizarea masivă a TikTok-ului în campania sa. Sute de videoclipuri îl prezentau pe candidatul independent în ipostaze similare cu cele ale liderului rus Vladimir Putin, care au atras milioane de aprecieri și distribuiri.
Călin Georgescu a fost acuzat că ar fi beneficiat de o armată de boți sau troli, acuzații care sunt respinse de către acesta: „Nu troli sau roboți sunt cei care au votat, ci oameni, ființe umane. Toate partidele folosesc rețelele de socializare. Toată lumea a fost liberă să comunice după cum a dorit”. TikTok a negat că l-ar favoriza pe Georgescu, în timp ce Rusia a exclus amestecul în procesul electoral.
Discursul electoral al lui Călin Georgescu a rezonat puternic cu un segment semnificativ al populației, în special în mediul rural și diaspora.
„După 35 de ani, poporul român știe ce vrea. Vrea bunăstare, are nevoie de servicii de sănătate, de respect, are nevoie de suveranitate”, a spus Georgescu. Suveranitatea înseamnă independență economică și agricolă pentru România, a spus el. „Înseamnă mâncare, apă și energie”, a rezumat candidatul independent.
Mesajul electoral, care este popular mai ales în rândul fermierilor, ce au suferit de pe urma tranzitării teritoriului României a grânelor ucrainene, vine la pachet cu o viziune pentru un „mediu curat și sănătos pentru toată lumea”.
Totuși, ideile sale despre natură sunt, adesea, însoțite de viziuni mistice, cum ar fi teoria că „apa nu este doar H₂O, este vibrație, informație, memorie”.
Poziția lui Călin Georgescu privind schimbările climatice s-a dovedit a fi una total neconvențională. „Schimbările climatice sunt o problemă naturală. Provin din energia solară, nu de la ființele umane”, a spus el, adăugând: „Poluarea este ceva, schimbările climatice sunt cu totul altceva”.
Perspectiva sa este surprinzătoare, având în vedere că a avut o carieră în care a lucrat la Ministerul Mediului, precum și la ONU, pe proiecte de combatere a poluării. Candidatul independent și-a exprimat, însă, dezamăgirea față de ONU, declarând că organizația nu a avut succes.
„ONU a fost clădită în 1945 în scopul păcii și de atunci am avut peste 200 de conflicte. Asta înseamnă că ONU nu a avut succes”, susține Călin Georgescu.
Călin Georgescu a făcut, anterior, afirmații controversate, inclusiv despre dispariția copiilor din România, pe care o atribuie unei „oligarhii” globale, care controlează ONU.
Întrebat de reputatul cotidian The Times în legătură cu această opinie, candidatul independent nu s-a dezis de ea, ci a oferit un răspuns criptic.
„În România 500-600 de copii dispar în fiecare an fără nicio explicație. Acest lucru se întâmplă peste tot. Toată lumea știe despre asta la nivel înalt – trebuie doar să cauți”, a spus Călin Georgescu.
În final, a fost întrebat de credința sa, conform căreia aselenizările au fost falsificate, moment la care Călin Georgescu a spus „Trebuie să plec, mulțumesc”.