Călin Georgescu a pierdut lupta cu TikTok. După luni întregi de scandal și controverse, platforma chineză a luat în sfârșit măsuri în ceea ce privește răspândirea de informații false. Vizat este Călin Georgescu, ce pare că a pierdut lupta cu aplicația chineză, care lansează acum avertismente clare la adresa sa.
TikTok a precizat că vrea să creeze un mediu sigur pentru utilizatorii săi și a evidențiat măsurile luate pentru combaterea dezinformării, în conformitate cu Codul de Practică al UE privind dezinformarea. Compania a susținut că rămâne transparentă față de utilizatori și public, în general.
În plus, săptămâna trecută, TikTok a lansat un Centru Electoral special, pe care utilizatorii îl pot accesa fie din funcția de „Căutare”, fie din bannerele care apar lângă clipuri legate de alegeri. Acest centru oferă informații utile despre procesul electoral, date importante și trimite utilizatorii direct către site-ul Autorității Electorale Permanente. De asemenea, include detalii despre regulile platformei și sfaturi pentru a recunoaște și distribui responsabil conținutul legat de alegeri, scrie retetesivedete.ro
Echipa de experți coordonează toate acțiunile de siguranță, combinând tehnologia de moderare cu intervenția umană. Scopul este ca utilizatorii TikTok să poată vorbi liber despre subiecte importante, într-un mediu sigur, respectând regulile stricte din centrul global pentru integritatea alegerilor.
TikTok a anunțat că, pe parcursul anului 2024, a identificat și eliminat șase rețele de influență ascunsă care aveau ca țintă utilizatorii din România. Aceste rețele, cunoscute sub denumirea de CIO (covert influence operations), încercau să manipuleze opinia publică prin conținut înșelător și conturi false.
.
George Simion nu are în plan să-l aducă pe Călin Georgescu într-o funcție de conducere, susține Stelian Tănase, cunoscut scriitor și politolog. Acesta nu îl consideră pe politicianul AUR potrivit pentru funcția de președinte la Cotroceni și nu-l vede nici pe Călin Georgescu premier.
Tănase a subliniat la B1 TV că, pentru a-l numi premier pe Călin Georgescu, în eventualitatea în care Simion ar ajunge la Cotroceni, ar fi necesară o majoritate parlamentară. În prezent, AUR nu dispune de parteneri pentru a forma această majoritate.
„În campanie nu te duci pe Valea Prahovei cu gagicile, te duci la Muntele Athos, ceva înălțător, care îți dă un aer spiritual, când tu ești un șef de galerie de fotbal… Sunt mai multe lucruri în acest discurs (mesajul transmis de George Simion de la Muntele Athos – n. red.). În primul este ideea de ceva misterios, așa…au planuri. Nu au nimic. Unde să le fi făcut, la bere? Unde la fac? Pe terasă, unde fac planurile astea? La discotecă? Unde le fac? Acesta este un aspect.
Al doilea aspect… Este pur și simplu o tentativă pe care o continuă, care a început pe 28 noiembrie, de a capta voturile lui Georgescu. El este în acest ”captatio benevolentiae”, să-i aducă pe votanții lui Georgescu la urne pentru el. Ăsta este jocul”, a încercat Stelian Tănase să decripteze mesajul lui George Simion de la Muntele Athos.
Pentru ca Simion să-l poată numi premier pe Georgescu, AUR trebuie să aibă majoritate în Parlament, iar Tănase a explicat că așa ceva este imposibil.
„Dacă ajunge președinte, eu nu cred că ajunge, e scos din joc. Și sper…dar ca să-i dea o funcție, să-l pună premier, de exemplu, trebuie să aibă majoritate parlamentară. Nu-l pune premier că vrea el, că-i place de freza lui. Trebuie să aibă un număr de parlamentari care votează cu partidul lui sau cu o coaliție care sprijină o asemenea idee”, a spus politologul.
Deși s-a vorbit mult în spațiul public despre o alianță AUR-PSD, Stelian Tănase nu o crede posibilă.
„Nu cred că PSD va îndrăzni decât, poate, cunoscând egoismul, cinismul, cât de atrași sunt de avere și de putere – sunt flămânzi de putere, în primul rând – să facă acest lucru și să încalce această idee simplă. Au reușit să-și scoată partidul dintr-o situație în care erau nefrecventabili, și i-au spălat liberalii, cu Iohannis. Acum, nu cred că ar încerca să se întoarcă în 1990, afișându-se cu AUR”, a concluzionat Tănase.
TikTok: Nu doar Călin Georgescu, ci și AUR a beneficiat de peste 27.000 de conturi false în campania din 2024
Mai întâi, în noiembrie 2024, au fost identificate 78 de conturi din România care l-au promovat pe Călin Georgescu pe TikTok.
Dar în decembrie 2024, atunci când ar fi trebuit să aibă loc al doilea tur al prezidențialelor, în care candidatul prorus pornea favorit în toate sondajele de opinie, a fost identificată o rețea de 27.217 conturi.
Noutatea este că în raport este menționat ca beneficiar și partidul lui George Simion, AUR, cel care l-a sprijinit pe Georgescu.
„Persoanele din spatele acestei rețele au folosit conturi false pentru a promova partidul politic AUR și candidatul independent Călin Georgescu, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Această campanie s-a bazat pe postarea de comentarii, mai degrabă decât pe videoclipuri”, se arată în raport.
Pe 9 martie, Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu, iar Curtea Constituțională era ultima instanță la care putea apela.
Dar, pe 11 martie, candidatul prorus a pierdut și ultima șansă de a candida la alegerile prezidențiale 2025, după ce Curtea Constituțională i-a respins contestația depusă în urma invalidării candidaturii de către Biroul Electoral Central.