Călin Georgescu nu mai vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu, după ce în urmă cu doar câteva zile era pentru armata obligatorie.
El a dezmințit faptul că ar intenționa să introducă serviciul militar obligatoriu, în schimb a apreciat că ar fi benefic ca tinerii să aibă un stagiu minim pentru ca țara să aibă „o protecție la orice fel de calamitate naturală”, pe modelul elvețian.
„Din punct de vedere al structurării unui spirit național, pentru a avea pentru noi ca țară o protecție la orice fel de calamitate naturală, în care un tânăr într-o perioadă de 3-6 luni poate să învețe ce înseamnă o situație de incendiu, de secetă, de inundații, de cutremur, suntem total descoperiți. Uitați-vă ce s-a întâmplat la Colectiv, nu am fost în stare să ne protejăm propriii români. Orice tânăr, mai ales băieții, pot să aibă un stagiu de acest gen, unde să fie plătiți cu salariul mediu pe economie ca să aibă și niște bani puși deoparte, pot învăța o meserie sau încă o meserie. Nu dorim acest lucru din punctul de vedere al unei obligativități, ci din punct de vedere a unui spirit național, să ne ajutăm unii cu alții, cum am spus eu într-o lucrare – unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu. Este un exemplu elvețian pe care îl putem vedea și astăzi, un exemplu democratic și un exemplu de a ne ajuta unii pe alții. Noi la orice calamitate naturală astăzi suntem total descoperiți”, a spus Călin Georgescu, la Realitatea Plus.
„Mesajul principal este legat de faptul că vă îndemn pe toți la pace și liniște socială. Fac un apel la unitate, la calm, respect. În același timp, voi fi foarte ferm: apelez la toată societatea românească. Eu, ca părinte, vă rog pe toți să nu faceți audiență cu acei copii care văd că sunt acum în stradă. Vă rog să le spuneți să meargă acasă la familiile lor, nu vrem să se întâmple niciun incident! Să avem alegeri în pace, nu în război, astfel riscăm să câștige răul”, a transmis Călin Georgescu întzr-o intervenţie la Realitatea Plus.
Întrebat dacă vrea să scoată România din UE și NATO în cazul în care ajunge Președinte, Georgescu a declarat:
„Nu am pronunțat niciodată acest lucru, nu am avut niciodată o poziție de acest fel. Este dreptul nostru, este foarte bine că suntem, este foarte onorabil, eu am spus doar că în aceste două instituții noi trebuie însă să negociem, noi trebuie să mergem așa cum istoria noastră ne-a învățat, drepți, pe verticală, nu în genunchi”.
Călin Georgescu, candidatul independent pentru funcția de președinte al României, a declarat recent că ar reintroduce serviciul militar obligatoriu, în caz că ar deveni șef al statului. Declarația a făcut-o la dezbaterea electorală de la TVR din 15 noiembrie.
În timpul dezbaterii organizate de TVR cu candidații la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu a fost întrebat dacă, în cazul în care va ajunge președintele României, va solicita reintroducerea serviciului militar obligatoriu.
„Strict la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este da, pentru că înnobilează poporul, înnobilează tinerii, înnobilează practic țara. Pentru simplul fapt că, dincolo de orice fel de înțelegere a acțiunii militare, care totdeauna și-a servit țara, este o chestiune de demnitate, este o chestiune de onoare, este o chestiune de istorie națională, este o chestiune care te înnobilează, pentru simplul fapt că ai o forță interioară, cum se vede de altfel și în alte țări, care te face să înțelegi mult mai bine ce înseamnă rolul tău din punct de vedere național, din punct de vedere al interesului național, din punct de vedere al suveranității naționale și în special refacerea cultului onoarei și demnității pe care am pierdut-o de foarte mult timp”, a fost răspunsul oferit de Călin Georgescu.
„Pe de altă parte, toată această perioadă, dincolo de serviciul militar, este exact ca în medicină. Medicina de prevenție trebuie să fie la nivel național. Și aici trebuie să previi lucrurile, mai ales pe tema pe care o avem astăzi în discuție, și anume război, pentru simplul fapt că siguranța se face prin cooperare, nu se face prin conflict”, a mai afirmat candidatul la președinție.
România a renunțat la serviciul militar obligatoriu, potrivit Legii nr. 395/2005 care se referă la „suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu”. În acest moment, există un proiect de lege al Ministerului Apărării care prevede că stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar și că poate fi făcut de bărbaţi și de femei care au între 18 şi 35 de ani.