Călin Georgescu, pe statul de plată al USAID, al lui George Soroș, al UE și al ambasadelor străine. Cum atrăgeau organizațiile suveranistului fonduri de la „dușmanii poporului”

Călin Georgescu este un vechi ONG-ist, care se pare că a fost abonat la fondurile străine, primite atât de la Fundația Soroș pentru o Societate Deschisă, de la USAID și chiar de la guverne și ambasade străine.
Alina Costache
03 mart. 2025, 23:54
Călin Georgescu, pe statul de plată al USAID, al lui George Soroș, al UE și al ambasadelor străine. Cum atrăgeau organizațiile suveranistului fonduri de la „dușmanii poporului”

Călin Georgescu a primit, în tinerețea sa, bani de la USAID, George Soroș și de la ambasade străine, deși suveraniștii se declară total împotriva acestor practici care au „distrus” poporul român. În ciuda faptului că a declarat că va interzice „Rețaua Soroș” din România, Călin Georgescu a condus ONG-uri care s-au hrănit din banii miliardarului american, conform Recorder.

Călin Georgescu primea fonduri de la UE pentru organizația de mediu pe care o conducea

Călin Georgescu a devenit după 1989 lider al organizației Tineretului Ecologist din România (TER), care era la acel moment aripa de tineret a partidului Mișcarea Ecologistă. Devenită ONG în 1992, TER a putut să primească astfel fonduri de stat și internaționale.

Suveranistul, ca președinte al organizației, era și consilierul ministrului Mediului, Marcian Bleahu, astfel că era și membru al „sistemului”, și ONG-ist, care beneficia de fonduri externe.

În 1994, Uniunea Europeană a oferit 194.000 de dolari pentru „familiarizarea cu practicile democratice” și pentru susținerea societății civile din România, iar organizația condusă de Călin Georgescu va primi o parte din acești bani, pentru proiectul „Promovarea implicării tineretului în luarea deciziilor la nivel comunitar”.

Citește și : Călin Georgescu, pus la zis de Siegfried Mureșan, după ce a atacat-o pe Maia Sandu: ”Face din nou jocul Rusiei”

Tot în 1994, organizația Tineretului Ecologist din România (TER) primește alte fonduri PHARE, pentru un proiect amplu ce viza ecologizarea Mării Negre.

Articol din ziarul „Cotidianul”, 22 mai 1995 (Sursă foto : Recorder)

Articol din ziarul „Cotidianul”, 22 mai 1995 (Sursă foto : Recorder)

Tot de fonduri PHARE beneficiază Călin Georgescu în 1996, prin nou înființatul Centru de Demonstrație, Instruire și Cercetare pentru Agricultură Durabilă din Făgăraș. Activitatea instituției era coordonată de TER, conform „Cotidianul”, prin intermediul președintelui Călin Georgescu.

Suveranistul, pe statul de plată al lui George Soroș

În 1995, publicația „Jurnal bihorean” scria despre faptul că Tineretul Ecologist al lui Călin Georgescu, împreună cu Fundația Soroș pentru o Societate Deschisă, desfășurau, în patru licee din Oradea „Săptămâna educației ecologiste”.

Organizația suveranistului, împreună cu fundația lui George Soroș, colaborau cu ocazia Zilei Pământului.

Articol din ziarul local „Jurnal bihorean”, 15 aprilie 1995 (Sursă foto : Recorder)

Articol din ziarul local „Jurnal bihorean”, 15 aprilie 1995 (Sursă foto : Recorder)

Acest lucru este ironic, în contextul în care, în ultimul timp, au apărut în spațiul public așa-zise liste de oameni care au primit bani de la George Soroș, iar Călin Georgescu a motivat că va desființa „rețeaua” filantropului american „din prima zi la Cotroceni.

Călin Georgescu, abonat la fonduri de la ambasade și guverne străine

În 1995, TER a organizat două simpozioane de mediu la Bușteni și Băile Herculane, pentru care finanțarea a venit din Marea Britanie. Călin Georgescu declara atunci că speră ca ONG-urile românești să poată primi sprijin din partea US National Park Service, precum și a altor fundații internaționale.

„A fost un succes pentru că am reușit să sensibilizăm organizații de mediu din Occident. Astfel, nu peste mult timp, ONG-urile românești, și nu numai ele, vor putea obține sprijin din partea US National Park Service, Federația pentru Natură și Parcurile Naționale din Europa, International Ranger Federation etc. în special în vederea dezvoltării unei rețele a parcurilor naționale în țara noastră. (…) Guvernele din SUA și Anglia au venit să sprijine această inițiativă a noastră“, declara Georgescu după conferința din Băile Herculane, citat de „Cotidianul”, spunea atunci candidatul independent.

În februarie 1996, Călin Georgescu anunța deschiderea unui centru de educație ecologică la Bușteni, al cărui investiție se ridicase la 1 milion de dolari, bani oferiți de guvernul britanic, arată Cotidianul.

Călin Georgescu, alături de specialiști britanici și canadieni, la un simpozion din București. Imagine din ziarul „Cotidianul”, 24 octombrie 1996 (Sursă foto : Recorder)

Călin Georgescu, alături de specialiști britanici și canadieni, la un simpozion din București. Imagine din ziarul „Cotidianul”, 24 octombrie 1996 (Sursă foto : Recorder)

Peste câteva luni, ziarele mai scriu că TER a obținut sponsorizări de la Ambasada Canadei, Ambasada Marei Britanii și din partea Băncii Comerciale Române, pentru a organiza un seminar de mediu în București.

Salariu de 1.000 de dolari și sute de mii de euro de la ONU

Călin Georgescu devine în 1997 director al nou-înființatului Centru Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), prin care are acces la fonduri din străinătate și de la Guvernul României. Tot în acest an este numit secretar general în Ministerul Mediului, unde rămâne pentru mai puțin de un an.

CNDD era înființat pentru a gestiona fondurile virate în România de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare al ONU și avea „ca obiectiv principal elaborarea de studii de specialitate în domeniul protecției mediului și dezvoltării durabile”, conform Europa Liberă.

Călin Georgescu avea, în 1998, un salariu de 1.000 de dolari ca director al CNDD, deși salariul mediu în România, în acel moment, era de numai 120 de dolari.

Primul raport al CNDD a fost publicat în octombrie 1998: „România 2020”. Un an mai târziu, a fost lansată „Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă”, document care trasa direcții de urmărit tot până în anul 2020 și care a fost adoptat de autoritățile statului, arată autorii articolului Recorder.

Citește și : Crin Antonescu, „nucleara” la adresa lui Călin Georgescu, „bunicul ramolit care aude voci” 

Pentru proiect, CNDD a primit 340.000 de dolari de la ONU, prin intermediul Ministerului Mediu. În plus, pentru proiectele la care a lucrat Călin Georgescu, împreună cu CNDD, între 2000 și 2006, s-au oferit fonduri din partea Guvernului Marii Britanii și Guvernului Canadei.

Fostul candidat independent, prins într-un scandal privind fonduri USAID

În vara lui 2003, România trebuia să primească 35 de milioane de dolari, ca parte a Strategiei de asistență pentru România 2002-2006, iar o parte din bani trebuiau să susțină Agenda Locală 21, la care lucrau CNDD și Călin Georgescu.

În iunie 2003, trei angajați USAID au reclamat către Inspectoratul General al USAID din SUA că, după ce ar fi primit banii, Călin Georgescu avea pretenția „să nu fie controlat asupra destinației acestora”, precum și că ar fi „martori la extorcare de fonduri”, conform unui articol din România Liberă.

Presa scria atunci că suveranistul primise 215.000 de dolari drept fonduri nerambursabile de la USAID, Călin Georgescu fiind portretizat drept „un personaj influent, cu relații atât la Palatul Cotroceni, cât și la Palatul Victoria”.

Articol din „România liberă”, 28 august 2003 (Sursă foto : Recorder)

Articol din „România liberă”, 28 august 2003 (Sursă foto : Recorder)

Acest scandal cu fonduri USAID nu l-a afectat foarte mult pe fostul candidat independent, acesta fiind numit în 2004 ca șef al direcției Organizații Economice Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scenariu negru pentru România. Dacă speculațiile se adeveresc, e grav
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
La cât a ajuns ajutorul social în aprilie 2025: Venitul minim de incluziune a fost majorat
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
SUA retrage 10.000 de soldați americani din România, Polonia și alte țări din Europa de Est! Decizie surpriză a Pentagonului (Surse NBC News)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card