Călin Georgescu a contestat decizia BEC. CCR a înregistrat cererea și trebuie să dea verdictul definitiv în 48 de ore. Simion: „Nu avem mari speranţe”

BEC a motivat faptul că i-a respins candidatura lui Călin Georgescu având în vedere deciziile Curții Constituționale a României (CCR) în cazul Șoșoacă și în cazul anulării turului 1.
Filip Stan
10 mart. 2025, 17:46
Călin Georgescu a contestat decizia BEC. CCR a înregistrat cererea și trebuie să dea verdictul definitiv în 48 de ore. Simion:
UPDATE ora 17.43.

Contestația lui Călin Georgescu la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii sale la funcția de președinte al României a fost înregistrată la Curtea Constituțională a României, în această după-amiază. CCR a precizat că judecătorii se vor întruni marți, de la ora 17.00, în ședință, pentru a discuta contestația, care a fost semnată de Călin Georgescu și de grupurile parlamentare ale AUR și POT.

De asemenea, și contestația depusă împotriva candidaturii lui Nicușor Dan va fi discutată în ședința de mâine.

UPDATE: George Simion a anunţat că va fi depusă contestaţia la CCR, dara  refuzat să comenteze dacă el va candida în cazul că va fi menţinută excluderea lui Călin Georgescu.

Președintele AUR, George Simion, a anunțat că o contestație la respingerea candidaturii lui Călin Georgescu de către Biroul Electoral Central este în drum spre Curtea Constituțională. Contestația este semnată de Georgescu și de grupurile parlamentare AUR și POT.

Simion a mai spus că Georgescu va epuiza toate căile legale pentru a-și apăra candidatura. „Nu avem mari speranțe”, a recunoscut Simion, reluând acuzațiile legate de „lovitură de stat”, dar „Călin Georgescu va epuiza toate căile legale”, a spus liderul AUR. „Noi mergem cu el până la capăt”, a subliniat Simion.

Dumnealui are acest drept. BEC nu are dreptul atunci când sunt îndeplinite toate chestiunile legate de acte, de semnături, legate de formă. BEC nu are dreptul să respingă un candidat. BEC este un organ constatator. (…) Deci, s-a comis un nou abuz, un nou episod din lovitura de stat. Nu avem mari speranțe că va face dreptate CCR. Cunoaștem cu toții din cine este formată CCR și ce verdicte, respectiv eliminarea dnei Șoșoacă și anularea alegerilor prezidențiale, dar dl Georgescu va epuiza toate căile legale. Noi vom merge cu dumnealui ca și candidat pe care îl susținem pentru alegerile prezidențiale până la capăt. Este de atribuția dumnealui și noi vom aștepta ce decizie va lua dumnealui în această lovitură de stat”, a spus Simion.

Întrebat dacă poate fi vorba de un tandem, pentru ca Georgescu să ocupe funcția de premier, Simion a răspuns: „Nu sunt abilitat să fac astfel de comentarii, nici să vorbesc despre o ipotetică candidatură a mea, întrucât noi susținem dreptate și faptul ca dl Călin Georgescu să ajungă președintele țării. În momentul în care dl Călin Georgescu o să facă un anunț o să-l facă, nu am purtat nici un fel de negocieri”.

 

Călin Georgescu va contesta la Curtea Constituțională a României decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai, a declarat luni unui dintre consilierii candidatului independent, susținut de AUR și POT, pentru Reuters.

Călin Georgescu nu a anunțat încă dacă va contesta decizia BEC la CCR. Contestația trebuie făcută în 24 de ore. Legea prevede posibilitatea acestei contestații. Ulterior, CCR are 48 de ore la dispoziție să se pronunțe.

BEC a motivat faptul că i-a respins candidatura lui Călin Georgescu având în vedere deciziile Curții Constituționale a României (CCR) în cazul Șoșoacă și în cazul anulării turului 1, care sunt obligatorii „erga omnes”. În aceste condiții, depunerea candidaturii apare ca „irelevantă”.

Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, duminică, de Biroul Electoral Central. Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC. Membrii BEC sunt în număr de 14, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorității Electorale Permanente și 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT și SOS. Zece membri au fost pentru respingerea candidaturii, iar patru au votat pentru ca Georgescu să fie lăsat să candideze. Este vorba despre voturile AUR, POT, PNL și USR

Decizia BEC în cazul Călin Georgescu: Candidaţii la Preşedinţie trebuie să îndeplinească condiţiile ce rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în respectiva funcţie. Candidatul a încălcat obligaţia de a apăra democraţia

Biroul Electoral Central a publicat, duminică seară, decizia privind respingerea înregistrării candidaturii independentului Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai, precizând că persoanele care candidează la Preşedinţia României trebuie să îndeplinească condiţiile ce rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia respectivă, şi anume să respecte Constituţia şi să apere democraţia, condiţii pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale. În decizia BEC se face referire la „o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept”. Potrivit BEC, candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, „a încălcat însăşi obligaţia (…) de a apăra democraţia”. BEC invocă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale din 2024, precum şi decizia de anulare a scrutinului.

Călin Georgescu e OUT! BEC i-a respins oficial candidatura. Susținătorii săi, domoliţi cu gaze lacrimogene de jandarmi! Intervenţie în forţă a scutierilor

„Analizând jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României în materia contenciosului electoral prezidenţial, ( a se vedea hotărârea 2 din 5 octombrie a CCR. Biroul Electoral Central ia act de faptul că, în exercitarea de către curte a atribuţiilor exclusive de a „veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României” (art. 146 lit. f) din Constituţia României), respectiv de a-şi stabili competenţa (art. 3 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale), instanţa de contencios constituţional a statuat în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru Preşedintele României trebuie să îndeplinească condiţiile „care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României”, şi anume să respecte Constituţia şi să apere democraţia, condiţii pe care candidatul trebuie să le îndeplinească încă de la momentul depunerii candidaturii sale, aceasta în contextul în care „propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor” ”, se arată în decizia BEC.

Potrivit comunicatului de presă al BEC, Biroul Electoral Central constată că deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt „general obligatorii” şi au putere numai pentru viitor.

„De altfel, chiar Curtea Constituţională, în Hotărârea nr. 2 din 5 octombrie 2024, statuează în sensul că efectele actului jurisdicţional al Curţii Constituţionale se subsumează prevederilor art. 147 alin (1) şi (4) din Legea fundamentală (a se vedea în acest sens considerentul 53 al hotărârii). Subsecvent reţinerii acestor premise esenţiale, Biroul Electoral Central este în măsură să sublinieze împrejurarea că deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale fac parte din ordinea constituţională şi sunt general obligatorii, impunându-se erga omnes, aşadar şi autorităţilor publice chemate să organizeze şi să urmărească buna desfăşurare a procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României, inclusiv Biroului Electoral Central”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Candidatura lui Călin Georgescu, RESPINSĂ de BEC! Candidatura lui Nicuşor Dan, validată

Astfel, în luarea deciziilor privind înregistrarea candidaturilor pentru alegerea Preşedintelui României, Biroul Electoral Central este obligat, potrivit Constituţiei, „să respecte şi să valorifice, să dea eficienţă statuărilor cu forţă juridică constituţională ale instanţei de contencios constituţional, aşadar inclusiv celor pronunţate în exercitarea de către aceasta a atribuţiilor circumscrise obligaţiei sale de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui României (Hotărârile Curţii Constituţionale a României nr. 2 şi nr. 32/2024)”.

„Prin urmare, atât Legea fundamentală, cât şi Curtea Constituţională — prin jurisprudenţa sa obligatorie şi pentru Biroul Electoral Central -, au configurat cadrul axiologic în care au loc alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României. Astfel, condiţiile de formă ale candidaturii, precum şi cele speciale de fond, inclusiv declaraţia candidatului în sensul că îndeplineşte condiţiile legale pentru a candida, trebuie analizate, pe de o parte, în cheia conformităţii lor cu cadrul constitutional general, iar, pe de alta, în cheia subsidiarităţii lor în raport cu poziţionarea candidatului, în sensul manifestării de către acesta a unei atitudini de natură a aduce sau nu atingere cadrului constituţional”, menţionează BEC.

decizie_18D

Potrivit comunicatului citat, între aceste repere prestabilite, confirmate în jurisprudenţa obligatorie a Curţii Constituţionale, Biroul Electoral Central „nu poate da prevalenţă analizei aspectelor formale ale prezentei candidaturi, în detrimentul celor fundamentale, tranşate deja de Curte”.

„De altfel, dacă Biroul Electoral Central nu ar analiza întreg contextul candidaturii, există riscul ca, în lipsa unei învestiri ulterioare a Curţii Constituţionale cu această verificare, o candidatură afectată de fundamentale carenţe să fie înregistrată şi să parcurgă întregul proces electoral, pentru ca, în final, Curtea Constituţională să fie pusă în situaţia infirmării rezultatelor sufragiului pentru lipsa manifestă, preexistentă depunerii candidaturii, a unei condiţii de înregistrare a acesteia”, motivează BEC.

În această împrejurare, Biroul Electoral Central constată că procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României a fost demarat în anul 2024, iar prin Hotărârea nr. 32, din 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza HG nr. 756/2024 şi a HG nr. 1061/2024, dispunând reluarea în integralitate a acestuia.

„Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept. Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, motivează BEC decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu.

De altfel, anulând procesul electoral în curs şi dispunând reluarea în integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea de candidaturi) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor procedurii electorale, esenţiale pentru democraţie şi statul de drept, Curtea Constituţională a tranşat implicit şi general obligatoriu şi cu privire la neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru  înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeaşi persoană îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de Preşedinte al României, afirmă membrii BEC.

„În concluzie, atât timp cât instanţa de contencios constituţional a statuat deja cu privire la aspectele mai sus menţionate, îndeplinirea celorlalte condiţii de
înregistrare a candidaturii şi a semnului electoral apare ca irelevantă. Pe cale de consecinţă, În aplicarea Hotărârilor Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024, respectiv nr. 32 din 6 decembrie 2024, şi a dispoziţiilor art. 147 alin (4) teza a doua din Constituţie , art. 11 alin (1) Iit. B a), respectiv alin. (3) din Legea nr. 47/1992, art. 17 alin. (2) şi (3), ale art. 29 alin, (1)-(3), ale art. 30 alin. (6), precum şi ale art. 31 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul electoral Central decide respingerea înregistr[rii candidaturii domnului Georgescu Călin la alegerile  pentru Preşedintele  României din  anul 2025”, se mai arată în decizia BEC.

Potrivit BEC, decizia BEC are drept de contestaţie la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore.

 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Andra Voloș, prima reacție după ce Robert Lele a anunțat despărțirea, dar apoi a șters postarea. Mesajul emoționant al soției cântărețului / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în cafea ca să iasă foarte cremoasă. Va avea o textură și un gust cu adevărat deosebite
Capital.ro
Teste regulate pentru permisul de conducere. Reguli noi pentru șoferii pensionari. Decizia UE
Playtech.ro
Bani în plus de la stat pentru români. Se plătesc sute de lei lunar, ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de VMI
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Medicii i-au reatașat capul unei femei „decapitate” după o căzătură cumplită. „Neurochirurgul meu a trebuit să-mi țină craniul în loc cu mâinile”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Imagini emoționante cu Armin Nicoară și bebelușul său. Cum a fost surprins cu fiul său, Amir Efrem / VIDEO
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vânt puternic. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în toată țara
Evz.ro
Haos în inima Europei. Furnicile au oprit curentul și internetul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Angela Similea a pierdut una dintre cele mai dragi persoane! Mesajul sfâșietor postat de artistă: „Mă rog ca sufletul ei să-și deschidă aripile”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele boxer a murit. A fost un maestru, multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
Tradiții și superstiții de Florii. Este dezlegare la pește
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii