Călin Georgescu, care nu este afiliat niciunui partid politic după ce a fost îndepărtat de AUR, a ieşit din cvasi-obscuritate pentru a câştiga primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, alimentat de o combinaţie de retorică populistă şi anti-sistem şi de o campanie de mare succes în social media, în special pe TikTok. Dar anglofilul şi susţinătorul lui Trump este, de asemenea, figura care a divizat cel mai mult ţara din ultimele decenii, explică Sky News, care a realizat două interviuri cu el în interval de câteva zile.
În interviul pentru postul britanic de televiziune, Georgescu a negat acuzaţiile că ascensiunea sa bruscă spre succes a fost orchestrată de Rusia. Criticii lui Georgescu, aminteşte Sky News, pretind că are legături cu Vladimir Putin, dar întrebat despre aceasta, el a spus: „Nu, nimic, zero”, însă a reiterat că în opinia sa liderul rus „este un patriot şi un lider”.
„Dar nu sunt un fan al domnului Putin”, a adăugat el.
Călin Georgescu a spus la Sky News că el crede că încercarea sa de a deveni președintele României a fost blocată de liderii UE și NATO care se tem de pacea din Ucraina – dar spune că va continua să lupte pentru victorie.
Favoritul la câștigarea controversatelor alegeri prezidențiale din România a lansat o serie de atacuri într-un interviu exclusiv dat Sky News, primul de altfel în presa internațională, la mai puțin de o zi după ce scrutinul a fost anulat.
Călin Georgescu a declarat că a fost victima unei „lovituri de stat” care a expus „regimul corupt” al națiunii sale.
El a declarat că instanța care a anulat alegerile, subliniind impactul unei presupuse campanii de interferență rusească, a fost de fapt „o dictatură” menită să protejeze „sistemul oligarhic care dorește să protejeze ceea ce a furat”.
Georgescu a declarat: „Curtea Constituțională a României… este o curte mafiotă a României. Pentru că nouă oameni decid pentru 19 milioane de oameni, acest lucru nu este acceptabil. Asta înseamnă lovitură de stat. Făcută de statul care este încă la putere în România.”
El a susținut că instanța a fost presată să anuleze alegerile de către un grup de țări ale Uniunii Europene și ale NATO care intenționează să submineze democrația în țara sa, din cauza dorinței lor de a menține războiul din Ucraina.
„Au nevoie de război și vor să își protejeze cecurile”, a spus el ziariștilor. „NATO a trecut de la defensivă la ofensivă și acest lucru nu îl putem accepta. Nu mă împingeți să merg la război pentru că nu este în interesul meu. Dar ei au nevoie de război”.
Sky News a fost singura publicație care l-a intervievat pe Georgescu în urma alegerilor anulate. Îl intervievase cu două zile înainte, când părea încrezător și relaxat. De data aceasta, a părut mai obosit și mai furios, dar și mai hotărât.
Curtea Constituțională a României a emis vineri după-amiază un verdict fără precedent, conform căruia întreaga campanie electorală va fi anulată, după ce a desemnat Rusia drept națiunea din spatele unui atac hibrid menit să amplifice campania dlui Georgescu pe rețelele sociale.
El spune că ar „condamna în totalitate orice ingerință străină, dacă aceasta este dovedită”.
Când s-au menționat acuzațiile de fraudare a campaniei, el a rât pur și simplu. „Sunt disperați și au inventat totul. Documentele mele dovedesc ceea ce am spus. Am fost foarte transparent”.
El a fost de acord că este posibil ca susținătorii săi să fi încălcat regulile campaniei, dar a insistat că este complet nevinovat.
Georgescu a fost întotdeauna văzut ca un candidat neconvențional, dar acum disprețul său față de establishmentul politic izbucnește din fiecare frază. El spune că decizia instanței de a bloca alegerile este un semn al succesului său, susținând că era pe cale să obțină o victorie zdrobitoare.
Călin Georgescu susține că primele voturi exprimate în teritoriile de peste mări, înainte ca alegerile să fie anulate, sugerează că ar fi obținut mai mult de 80% din voturi, o afirmație care nu poate fi verificată.
El a mai spus că încă mai crede că turul al doilea ar trebui să aibă loc, susținând că „pur și simplu nu poți anula acest lucru cu două zile înainte de a se întâmpla”.
El a dezvăluit că, dacă ar fi câștigat președinția, intenționa să organizeze o conferință de pace în capitala București, la care ar fi invitat lideri precum Donald Trump, Volodimir Zelenski, Vladimir Putin și Sir Keir Starmer.
„Voi urma orice va decide poporul român”, îmi spune el. „Viața mea nu este importantă. Cel mai important lucru este libertatea poporului meu. Aceasta este o luptă între bine și rău”, i-a mai spus Georgescu jurnalistului.