Călin Georgescu și soția au fost întâmpinați cu entuziasm de producătorii agricoli de la tarabe, dar și de oamenii simpli care erau la cumpărături în piața. Suveranistul a afirma că banii trebuie să rămână în țară, nu să iasă, și tocmai de aceea va fi necesar ca supermarketurile să comercializeze cel puțin 90% produse românești, nu 70% cum se întâmplă în prezent, procent avansat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
„Eram sigur pe sănătatea produselor românești și pe semințele românești. Nu doar democrația participativă e necesară. Oamenii trebuie să fie conștienți că sănătatea depinde de ei și de ce anume consumă. Românii trebuie să conștientizeze că produsele românești sunt cele mai bune.
Banul trebuie să circule în țară, să nu iasă. Vom continua până vom avea 90% din alimente românești. Le promit românilor de pretutindeni că va veni vremea când toți oamenii vor veni acasă și vom fi 30 de milioane. Evident că la cumpărături lista o are soția, ea știe cel mai bine ce nevoi sunt în cămară.
Am luat de la producătorii din piață suc de roșii și suc de mere cu gutui. Când am timp cel mai mult îmi place să gătesc mămăliga cu brânza. Este nemaipomenită. Peste hotare e cam greu ca românii să cumpere, dar cât am stat în Viena, românii se mobilizau și aduceau produse românești. Când e făcută din suflet, orice aliment are altfel de gust, față de cele industrializate și extrem de procesate. Vrem democrație alimentară, adică oamenii să aleagă ce mănâncă. Românii trebuie să știe că, atunci când străinii nu vor mai avea de unde, românii vor avea de unde să cumpere mâncare. O să redevenim cei mai mari producători de cereale. Vă promit că se vor schimba lucrurile”, a declarat Călin Georgescu la Realitatea PLUS.
Soții Georgescu și-au umplut coșul de cumpărături, cele mai multe produse fiind verdețuri și sucuri naturale.
„Azi avem suc de roșii, de mere cu plasa de pătrunjel, pătrunjel cu frunza mica și ceapă, albă și roșie. Nu au de ce să se teamă, i-am încurajat pe oameni să se cumpere de la români. Iar supermarketurile sa ofere cât mai multe produse românești. Am luat și puțină ceapă verde. Lista de acasă, dacă nu e scrisă, se mărește. Copiii noștri iubesc usturoiul românesc, ceapa verde, mere, sucurile naturale. Cei mici nu au un fle preferat, nu sunt mofturoși, mănâncă de toate. Poate că se simt mai atrași de pastele cu legume românești. Cumpărăm sos de roșii și fac eu ketchup în casă.
De asemenea, copiii iubesc murăturile și ardeiul iute murat. Din ce am văzut eu, la Londra sunt multe magazine cu produse românești. Dacă lași un leuț în plus, pleci mereu cu plasa plină. Trebuie să admit că susținerea românilor este emoționantă, aproape că ne simțim purtați pe brațe. Le recomand românilor să fie vigilenți ca să vadă dacă produsele sunt cu adevărat românești”, a declarat Cristela Georgescu.
După îndemnul lui Călin Georgescu de a boicota supermarketurile din ţară, pe rețelele sociale a fost inițiată o mișcare anti-boicot. Mulți internauți au anunţat pe reţelele sociale că vor merge luni la cumpărături, chiar dacă de obicei fac acest lucru în weekend.
Câteva sute de persoane protestează luni dimineață în Piața Victoriei din București. Ei scandează „Turul 2 înapoi” sau „Noi am votat, voi ați furat” și au venit cu mai multe mesaje împotriva coaliției de guvernare. Manifestația are loc în ziua în care fostul candidat Călin Georgescu a îndemnat oamenii să boicoteze supermarketurilor.
„Am ieșit pentru că alegerile au fost anulate, lucru care nu mi se pare normal într-o țară democrată. Eu sunt pensionară, chiar dacă nu aș fi fost pensionară mi-aș fi luat categoric o zi de concediu”, a spus o protestatară pentru HotNews.
„Anularea alegerilor e cel mai mare motiv. Ni s-a luat dreptul la vot, am votat și nu s-a luat în considerare. Eu am venit din timpul meu, o să plec la serviciu după. O oră, două dacă vin, pentru mine e un pas”, a declarat un alt protestatar.
Sursa foto: INQUAM