„Vă pot confirma. Am avut astăzi (n.r. — luni) discuții exploratorii (…) care vizează mai degrabă chestiuni pe termen scurt și nu problemele pe termen lung. O să continue discuțiile cu ei astăzi și mâine și, pe măsură ce vom avansa în conținut, o să vă punem la curent„, a spus Tăriceanu.
De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a confirmat că UDMR s-a întâlnit separat și cu Sorin Grindeanu și Victor Ponta.
Tăriceanu a precizat că nu au discutat despre cooptarea UDMR la guvernare și nici dacă parlamentarii acestei formațiuni vor vota miercuri moțiunea de cenzură. El a amintit că UDMR a luat decizia ca acest lucru să fie hotărât în grupurile parlamentare în preajma votului pe moțiune.
Întrebat dacă se așteaptă ca UDMR să voteze această moțiune, Tăriceanu a spus: ”Eu cred că mai degrabă, consider eu, ce trebuie să facă vor hotărî ei, nu ar trebui ca alte grupuri parlamentare să încerce să blocheze ceea ce dorește majoritatea — să soluționăm criza politică. Cred că și ei consideră la fel că suntem într-o criză politică ce trebuie într-un fel sau altul rezolvată. Și când spun într-un fel sau altul înseamnă un singur lucru — până la urmă demiterea primului-ministru și trecerea la etapa următoare”.
Tăriceanu a subliniat că ar fi dorit „o soluție amiabilă” cu Sorin Grindeanu, fără să se ajungă la moțiunea de cenzură.
„S-a încercat câteva zile să se acrediteze ideea unui război între PSD și PSD. De fapt, vedem că este cu totul și cu totul altceva, că este vorba de o persoană, în speță premierul căruia i s-a ridicat sprijinul politic și încercarea lui disperată de a găsi o formulă cu care să își permită continuarea mandatului de prim-ministru în pofida pierderii suportului majorității parlamentare, lucru care este cu totul și cu totul inedit. Eu aș fi preferat găsirea unei soluții să zicem amiabile, să nu ajungem la moțiunea de cenzură, dar se pare că aceasta este singura soluție care poate să încheie criza politică„, a adăugat Tăriceanu.
Potrivit acestuia, centenarul din 2018 ar trebui să îi găsească uniți pe toți românii.
„În viziunea mea, centenarul de anul viitor n-ar trebui să fie o piedică, din contră, ar trebui să ne găsească pe toți care suntem cetățeni români cu drepturi egale, fie că suntem români, fie că sunt de etnie maghiară, să ne găsească uniți în sensul atingerii unor obiective pentru România ca țară, care înseamnă în primul rând drepturile individuale, drepturile și libertățile cetățenilor și bineînțeles, nu în ultimul rând, chestiunile legate de bunăstare și de conviețuire armonioasă. Vă aduc aminte că în perioada 2004 — 2008, când am fost prim-ministru, am avut partener pe toată acea perioadă UDMR. Am avut o relație foarte bună, o relație solidă, care s-a bazat pe încredere reciprocă și pentru care le mulțumesc celor din UDMR și cred că și ei au păstrat o amintire despre acea perioadă de colaborare politică pe care am continuat-o, dar sigur, în alte zone”, a mai spus Tăriceanu.