„Domnule Preşedinte, nici un român nu este mulţumit să crească preţul la benzină şi motorină, dar întrebarea pe care mi-o pun este de ce sunteţi îngrijorat de soarta românilor doar când vă convine pentru a critica Guvernul. De ce aţi tăcut mâlc atunci când eliminarea supra-accizei nu s-a regăsit în scăderea preţului la carburanţi la început de 2017? Simplu: pentru că nu aţi fi obţinut nici un potenţial beneficiu electoral, situându-vă pe aceeaşi poziţie cu guvernul PSD-ALDE”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facbook.
El l-a acuzat pe şeful statului că „încearcă să vândă în continuare românilor iluzia că spectacolul regizat al cătuşelor ar fi de fapt lupta anti-corupţie”.
„Domnule Preşedinte, se pare că ne aflăm pe poziţii iremediabil opuse, dar nu în termenii pe care îi folosiţi. Eu susţin democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Dumneavoastră susţineţi un sistem ocult de putere şi închideţi ochii la abuzuri. Eu susţin un Parlament puternic. Dumneavoastră susţineţi un Parlament subordonat şi controlabil prin spectacolul televizat al cătuşelor. Vă consider un om politic orbit de putere (asemenea fostului preşedinte Băsescu), care încearcă să vândă în continuare românilor iluzia că spectacolul regizat al cătuşelor ar fi de fapt lupta anti-corupţie, când este o luptă împotriva democraţiei şi a statului de drept. Iluzia pe care încercaţi să o întreţineţi este, însă, cel mai mare pericol pentru România de astăzi. De aceea, voi continua să o demasc şi voi continua să acţionez conform principiilor liberale în care cred, iar protejarea libertăţilor cetăţenilor este pe primul loc. Asta mă face adversarul sistemului ocult de putere şi, pe cale de consecinţă, adversarul dumneavoastră. Sper măcar, ca pe viitor, să aveţi curajul să vă susţineţi personal punctele de vedere, nu prin intermediari”, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu.
El îl acuză pe şeful statului că încurajează abuzurile şi excesele unui „sistem ocult de putere la nivelul instituţiilor de forţă”.
„Ceea ce mi se pare mult mai grav, pentru că ţine direct de responsabilităţile constituţionale pe care le aveţi, este încurajarea abuzurilor şi exceselor unui sistem ocult de putere de la nivelul instituţiilor de forţă. În trecut, v-aţi mulţumit să fiţi beneficiarul acestor excese şi abuzuri, atunci când într-un mod nedemocratic v-aţi instalat guvernul Dvs. Acum, din beneficiar aţi ajuns patronul acestui sistem şi principalul său apărător. De ce? Simplu: pentru că este singura cale prin care consideraţi că veţi câştiga al doilea mandat. Aţi arătat tuturor românilor că aţi dat greş în alegerea guvernului Cioloş, care a reprezentat un dezastru pentru România generat de incompetenţă şi rea-voinţă. Apoi, aţi arătat că aţi dat greş şi în reformarea partidului Dvs. Îşi amintesc toţi românii când încurajaţi partidele să aducă oameni noi şi, adică pioni docili ai sistemului ocult de putere. PNL a jucat cum a dorit Preşedintele şi a cules un dezastru electoral în 2016. Două eşecuri usturătoare, după care aţi rămas în postura de a încerca să vindeţi românilor o singură iluzie: a luptei anti-corupţie”, a adăugat Tăriceanu.
În opinia lui, marea problemă este că „iluzia” pe care Klaus Iohannis încearcă să o întreţină „începe să se destrame”.
„Începeţi să pedalaţi în gol, desprins de realitatea românilor şi de ceea ce vor ei. Marea majoritate a românilor vor ca abuzurile şi excesele din sistemul de justiţie să înceteze. Ca lupta anti-corupţie să nu mai fie folosită ca paravan pentru eliminarea adversarilor politici. Marea majoritate a românilor vor ca şefa DNA să nu mai sfideze Parlamentul şi să spună public adevărul despre noaptea alegerilor din 2009. Pe toate aceste subiecte esenţiale pentru viitorul României, dumneavoastră vă aflaţi împotriva opiniei românilor. Marea majoritate a românilor, şi din ce în ce mai mulţi magistraţi oneşti, îşi doresc un sistem de justiţie reformat. Ca preşedinte al Senatului mi-am asumat sprijinirea acestei reforme, alături de majoritatea parlamentară actuală. De aceea, sprijin legile justiţiei pe care ministrul Tudorel Toader le-a propus. Ceea ce vă deranjează cel mai mult la aceste legi este că nu veţi mai decide dumneavoastră, ca om politic, cine vor fi şefii Parchetului şi DNA. Adică, mai concret, vă supără că veţi avea mai puţină putere şi influenţă politică. Este adevărat, o să fie mai puţin bine pentru Dumneavoastră, dar va fi mult mai bine pentru sistemul de justiţie care va avea o şansă în plus să se însănătoşească. În acest fel, puterea nu va mai sta în pixul unui singur om, iar alegerea şefilor acestor structuri va fi făcută în urma dezbaterilor şi votului din CSM”, a conchis preşedintele Senatului.