Călin Popescu Tăriceanu, audiat la DNA. Fostul lider ALDE a făcut declaraţii, după ce a dat explicaţii procurorilor anticorupţie privind acuzaţiile care i se aduc în dosarul „Microsoft”.
„M-am prezentat astăzi la DNA. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar în care sunt acuzat de obţinerea unor foloase, indirect de mită. Acest dosar pleacă de o serie de premise false şi aberante şi anume că în perioada în care am condus Guvernul, Guvernul a emis o serie de hotărâri de Guvern care să favorizeze o anumită companie. Guvernul nu dă din pix hotărâri, cum îşi imaginează unii.
Ele parcurg o întreagă procedură adminstrativă, sunt avizate din punct de vedere legal. De aici, toată construcţia care a fost făcută de procurori este pe o bază falsă.
Am cerut timp necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii spun că le-au depus la dosar”, a spus Tăriceanu după ce a fost audiat la DNA.
Fostul premier a venit însoţit de avocat şi a intrat în sediul Direcției Naționale Anticorupție, fără să facă nicio declarație.
Tăriceanu va fi audiat la sediul DNA în dosarul în care procurorii îl acuză că ar fi luat mită 800.000 de dolari în 2008, când era prim-ministru, în dosarul Microsoft, au precizat surse judiciare, conform Libertatea.
Pe 11 ianuarie, DNA a solicitat sesizarea președintelui Klaus Iohannis, prin intermediul procurorului general al României, pentru ca șeful statului să încuviințeze urmărirea penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu poate fi urmărit penal pentru luare de mită. Klaus Iohannis a avizat solicitarea DNA
Compania despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. DNA arată într-un comunicat că Tăriceanu ar fi primit mită pentru încheierea unor contracte cu o firmă austriacă, fără a-i da însă numele. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.
Fostul premier susţine că ştia de acest dosar, iar acesta ar fi făcut pe considerente politice.
”Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine.
Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea.
La mine nu a ajuns niciun ban și nu avea de ce să ajungă niciun ban. Țin să vă spun următorul lucru, că acest dosar Microsoft e legat de licențele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una vizată inclusiv de procurorul general de atunci, doamna Kovei, aceste patru hotărâri de Guvern nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft și nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu.
Deci nu aveau cum să ajungă bani la mine, iar legătura se face cu consultanții pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract onorat în integralitate și alte obligații nu au existat. Consultanții la un moment dat au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului.
E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă.”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, pentru Antena 3.
Pe 12 ianuarie, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a transmis președintelui Klaus Iohannis referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale față de Tăriceanu, după ce șeful DNA, Crin Bologa, îi solicitase acest lucru instituţional.
Pe 13 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, care ieri, 14 ianuarie, a împlinit 69 de ani.