Călin Popescu Tăriceanu, fostul președinte al Senatului, este așteptat, miercuri, la Parchetul General. Surse judiciare au precizat că fostul președinte al Senatului va fi audiat de procurori într-un dosar de abuz în serviciu. Acesta susține că la mijloc ar fi vorba de o necunoaștere a legii din partea procurorilor, și nu de vreo vinovăție a sa.
„Din ce am citit astăzi în presă, pentru că practica scurgerii infromaiilor către presă este la modă, am aflat că sunt acuzat de abuz în serviciu cu privire la neaplicarea unei decizii de incompatibilitate cu privre la un membru al Senatului. Nu președintele Senatului este cel care decide dacă un senator își păstrează calitatea de mebru al Senatului sau o pierde. Acest lucru se face în urma unei proceuri pe are am îndeplinit-o cu rigurozitate și decizia se ia de majoritatea senatorilor.
E vora de o confuzie, dacă nu mai mult de o necunaștere a prevederilor legale de către cei de la Parchet. Am tot interesul să colaborez cu cei din justitție pe lămurirea acestei chestiuni”, a declarat Tăriceanu.
Acuzațiile pe care i le aduc procurori sunt de abuz în funcție și au legătură cu anchetă penală demarată la începutul acestui an. Parchetul General a făcut investigații pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale, după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, deși în 2015 justiția a decis definitiv că a încălcat legea incompatibilităților și ar fi trebuit să își piardă funcția.
De ziua lui, Călin Popescu-Tăriceanu a primit un plic. Este suspect într-un dosar penal
„De ziua mea am primit un plic – anul ăsta – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi surpriză: Am primit înştiinţarea că sunt suspect într-un dosar penal pentru abuz în funcţie. Am început să fac legături, despre ce bănuiesc că este vorba. E vorba despre dosarul care vizează un senator, dosarul de incompatibilitate pe care-l are acest senator”, a declarat Călin Popescu Tariceanu, marţi seară, la Realitatea Plus.
„Eu, ca preşedinte al Senatului, lumea probabil că-şi imaginează că am aceleaşi prerogative ca un director de întreprindere – dacă vrea să angajeze, angajează, dacă vrea să dea afară, dă afară. Preşedintele Senatului nu are astfel de prerogative, iar Regulamentul descrie foarte clar ce trebuie făcut de către Senat în cazul în care un senator se află în incompatibilitate”, a mai spus liderul ALDE.