A început campania electorală, iar ALDE a intrat pentru prima dată în cursa pentru alegerile parlamentare. Cu ce proiect vine ALDE și cum vedeți revenirea la sistemul de vot pe liste de partid?
Călin Popescu-Tăriceanu: Revenirea la sistemul pe liste, după părerea mea, permite partidelor să facă o selecție mai bună decât a făcut votul uninominal. Votul uninominal, cu toate că lumea și-a pus mari speranțe în el, s-a dovedit a fi un frumos eșec pentru că în Parlament au intrat o serie de persoane, de „figuri” până la urmă, care nu au făcut deloc onoare Parlamentului. Din contră, cred că au contribuit la proiectarea unei imagini defavorabile asupra Parlamentului. Ceea ce e însă important acum este ca partidele să poată să își exercite funcția de selecție a candidaților. Pot să vă spun că, în cazul ALDE, am pus în locurile, pe care le considerăm eligibile, nu mai puțin de 11 candidați care au experiență importantă, politică și profesională, cu competență profesională deosebită, experiență politică, marcată prin participarea în calitate de miniștri în guvernele conduse de Victor Ponta sau în Guvernul pe care l-am condus eu. Avem 11 colegi care au fost miniștri, sunt foarte mulți care au experiență deja parlamentară și cred că, pentru un Parlament pe care ni-l dorim mai bun, experiența acumulată este extrem de importantă.
Ne-am lămurit foarte repede că, din păcate, cei care nu au experiență politică, nu au experiență administrativă, nu au experiență managerială nu pot să facă față unor funcții cu responsabilități înalte. Uitați-vă la actualul Guvern, cât de grav este eșecul, cât de mare este incompetența care îl caracterizează, tocmai datorită lipsei de experiență a membrilor Guvernului. Nu vreau să repetăm această greșeală. Vreau ca, din prima zi în care vom fi prezenți în Parlament, și sper și în Guvern, să putem să acționăm eficient, conform așteptărilor cetățenilor. Cetățenii s-au săturat de această cumplită dezorganizare, brambureală, greșeli succesive care s-au petrecut anul acesta. Este, din păcate, un an pierdut. Cetățenii nu mai au timp să stea să aștepte bâlbâielile unui Guvern, cum a fost actualul Guvern, și vor să vadă oamenii capabili muncind pentru ei. Acesta este lucrul pe care ni-l propunem.
Ce scor își propune ALDE în aceste alegeri? Există posibilitatea de a nu trece pragul electoral de 5%, având în vedere că ALDE nu are o rețea la fel de bine dezvoltată la nivel local, precum cea a partidelor mari, PSD și PNL?
Călin Popescu-Tăriceanu: Am să vă spun următorul lucru: ALDE, în momentul de față, este singurul partid liberal. Din păcate, PNL — și o spun cu regret — nu mai este ceea ce a fost odinioară. Este un partid care este cuprins de mimetism, se orientează după ceea ce face actualul Guvern, după ce face președintele și, de cele mai multe ori, este pus în situații penibile, jenante, să găsească scuze pentru acțiunile greșite pe care actualul Guvern le întreprinde.
Cel mai recent exemplu este măsura pe care Parlamentul a adoptat-o pentru eliminarea celor 102 taxe și impozite la care PNL s-a opus. Eu nu am pomenit în toată lumea democratică un partid liberal să se opună anulării unor taxe. Politica liberală economică presupune un sistem fiscal cât mai ușor. Nu am pomenit în nicio țară din lume ca un partid liberal, care în mod normal trebuie să se lupte pentru drepturile și libertățile cetățenilor, să aplaude când aude zgomotul de cătușe, cum este cazul PNL.
Ei bine, noi suntem un adevărat partid liberal. Și lucrul acesta s-a văzut atât în anul 2014, la alegerile prezidențiale, cât și anul acesta, la alegerile locale, unde sute de mii de români ne-au acordat încrederea.Eu sunt convins că, pe baza acțiunii noastre politice de până acum, românii au înțeles foarte bine că în România există clar nevoia reprezentării opțiunilor liberale ale electoratului. Acei oameni care ne-au votat în trecut sunt convins că ne vor da încrederea și acum, pentru că noi continuăm să fim singurul partid din România, și o spun cu mult regret, care avem curajul să condamnăm abuzurile și excesele care se petrec în justiție prin încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Avem curajul să milităm pentru o Românie mândră, o Românie respectată, care nu se comportă umil în fața celorlalte puteri. Avem curajul să milităm pentru creștere economică bazată pe investiții, care să le asigure un trai mai bun și care să se simtă și în buzunarul cetățenilor, așa cum am făcut și în perioada mandatului meu de prim-ministru, și așa cum am făcut și în perioada în care am colaborat cu PSD la guvernare, între 2012 și 2015.
Deci, atât mesajul nostru, cât și rezultatele politice pe care le-am avut în guvernare, în diferite perioade, cred că ne îndreptățesc să cerem încrederea cetățenilor. Am convingerea că rezultatele pe care le-am obținut și la locale, unde am reușit un scor de aproape 7%, cât și rezultatele din sondaje ne permit să privim cu optimism și seninătate alegerile viitoare. Țelul pe care ni l-am propus este să obținem un scor cu două cifre.
Ce propuneri are ALDE în viitorul Parlament pentru revizuirea Constituției?
Călin Popescu-Tăriceanu: În viitorul Parlament, cred că sunt multe lucruri de făcut. Sigur că revizuirea Constituției ar trebui să fie, probabil, reluată ca obiectiv, având în vedere că actualul Parlament a ratat această problemă, cu toate că după alegerile din 2012 a existat o majoritate foarte solidă care ar fi permis adoptarea unui proiect de revizuire a Constituției.
Astăzi, iată că suntem confruntați cu un demers al societății civile foarte important. Este vorba de un demers al Coaliției pentru Familie care solicită modificarea prevederilor constituționale în sensul clarificării sau precizării care este tipul de relație de familie, și anume între bărbat și femeie. ALDE a fost primul partid care a subscris acestui demers și s-a angajat că îl va susține. Ne-am propus mai mult decât atât ca, până în luna aprilie, să reușim toate procedurile necesare pentru declanșarea referendumului de modificare a Constituției.
Aș vrea, însă, ca modificarea Constituției să abordeze cel puțin două alte subiecte foarte importante. În primul rând, limpezirea tipului de republică de stat în care ne găsim. Hibridul constituțional care a fost gândit în 1991 și-a arătat de atunci limitele. Suprapunerea puterilor executive s-a dovedit că este malefică pentru funcționarea instituțiilor statului. Așadar, cred că aceasta ar trebui clarificată pentru a ne alinia la modelul european care este prezent în toate țările democratice și anume tipul de republică parlamentară în care suprapunerile pe care le-am văzut la noi, conflictele constituționale care apar la noi nu există. Cred că trebuie să învățăm din experiența altora și din propria experiență.