Întrebat dacă ar fi de acord cu un prag valoric pentru abuzul în serviciu, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Nu. Eu aş fi de părere cu totul altceva şi anume să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european.”
Chestionat dacă afirmaţia sa ar putea fi interpretată ca o propunere de a dezincrima abuzul în serviciu, şeful Senatului a replicat: „Putem să mergem şi pe această formulă. Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste precăderi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice e eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă.”
În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, funcţionarii publici pot fi sancţionaţi administrativ şi nu în baza unei prevederi din Codul penal referitoare la abuzul în serviciu.
„Sunt sancţiuni administrative. Putem să ne orientăm foarte bine după legislaţia care funcţionează în alte state. La noi rezultatele aceste campanii pe care am văzut-o desfăşurată în ultimii ani se văd. România stă prost la absorbţia fondurilor europene, stă prost la cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că că funcţionarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toţi grija familie, grija locului de muncă şi în final a propriei libertăţi şi nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc şi după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menţinem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul şi nu o face sistemul juridic”, a completat liderul ALDE, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, potrivit Mediafax.
După ultima şedinţă a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, unde au fost dezbătute propunerile de modificare a Codului penal, CSM a precizat că la nivelul unei comisii de specialitate a fost reevaluat textul de lege privind art. 308 din Codul Penal, referitor la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, menţionând că prioritatea este recuperarea prejudiciului în cazul infracţiunilor săvârşite în mediul privat.
Articolul 308 se referă la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.
„Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime”, prevede articolul.
Preşedintele Comisiei pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a spus că nu s-a ajuns încă la discuţiile legate de cum va fi definită infracţiunea de abuz în serviciu, dar că în opinia sa, ar fi bine să nu existe prag pentru această infracţiune.