Întrebat dacă a discutat în coaliţia de guvernare despre calendarul anunţat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a spus că va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare şi de aderare la Euro până în 2024, Tăriceanu a precizat că nu, ci că a discutat numai problema de principiu.
„Sigur că o completă integrare în structurile europene presupune şi aderarea la euro, dar aderarea la euro nu aduce automat un avantaj. Într-o mare măsură, economia românească este euroizată, aş spune. Nu ştiu dacă e foarte corect acest termen, dar am văzut că e des folosit. Aţi văzut la câte produse preţurile sunt afişate numai în euro, parcă asta ar fi moneda de schimb în România şi nu este moneda de schimb, totuşi, în România este încă leul. Introducerea monedei europene aduce avantaje, dar are şi nişte constrângeri. Aşadar, trebuie calendarul foarte bine analizat şi sigur că acest lucru se poate face pe baza îndeplinirilor unor condiţii legate de aderarea la moneda euro, pe care atunci când le îndepinim, putem să facem solicitarea de aderare”, a susţinut Tăriceanu.
Acesta adăugat că că termenul de aderare la moneda euro până în 2024 este unul fezabil.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că va fi înfiinţată Comisia Naţională pentru Aprobarea Planului de Fundamentare şi de aderare la Euro până în 2024, din care vor face parte reprezentanţi ai Academiei Române, Preşedinţiei, Guvernului, societăţii civile şi ai altor instituţii.