„Nu am mai discutat (cu Liviu Dragnea – n.r.) despre legea offshore. Și la nivelul comisiei și a liderilor grupurilor vor face o discuție cu autoritățile de resort. Iar miercuri grupurile parlamentare vor avea o întrevedere cu Asociația Companiilor de Explorare a Zăcămintelor de Petrol și Gaze. O discuție nu în cadrul comisiei, una care e mai degrabă informală. Liderii de grup trebuie să fie la curent și să susțină o poziție finală comună. Nu, nu cred (că vor fi reprezentanții de la Ministerul Finanțelor – n.r.)”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul audierii de miercuri din Parlament în cadrul Comisiei de anchetă a SPP.
Președintele Senatului a mai precizat că după această întâlnire va avea loc o ședință a Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaților la care vor participa reprezentanții ministerelor și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
„Reprezentanții ministerelor, inclusiv ANRM, trebuie să vină la discuția comisiei pentru industrii de la Camera Deputaților”, a completat Tăriceanu.
Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au avut, joi discuții la Parlament pe marginea Legii offshore. Acestea au fost reluate, vineri, însă după patru ore coaliția de guvernare nu a ajuns la un consens în legătură cu proiectul Legii care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră. La întâlnirea de vineri au participat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și deputații ALDE, Varujan Vosganian și Andrei Gerea și secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu.
În acest context, Călin Popescu Tăriceanu, declarat, sâmbata trecută, că deși discuția de joi și vineri din Parlament pe Legea offshore a fost „pe alocuri tensionată”, aceasta a fost consistentă și utilă. Acesta a prezentat și propunerile sale la actul normativ.
Una dintre modificările propuse de liderul ALDE la Legea care stabilește modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră are ca scop maximizarea câștigurilor la bugetul pe stat pe termen scurt și lung. În al doilea rând, susține președintele Senatului, Legea offshore trebuie reglementată astfel încât România să nu mai fie dependentă de gazul furnizat de Rusia. Tăriceanu mai propune preluarea unui model care există și în alte state europene ca Norvegia, Olanda sau Marea Britanie unde profiturile să fie împărțite 50%-50%.
Președintele ALDE a mai precizat că vrea ca această lege să fie rezultatul unui consens între toate formațiunile politice din Legislativ.
L rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, spuneam sâmbăta trecută, că e puțin probabil ca dezbaterea în Comisia pentru industrii a Camerei Deputaților asupra modificării Legii offshore să nu mai aibă loc săptămâna care urmează, în contextul în care șeful forului legislativ, Iulian Iancu, în contextul în care acesta are probleme cardiace care au necesitat spitalizare.
„Da, s-a ajuns la un consens, în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre și eu cred că toți liderii de grupuri din Parlament trebuie să se uite mai atent pe cifre și comisia trebuie să aibă loc cu toate revizuirile în sală, să fie transmisă live și toți românii să vadă de fapt despre ce e vorba”, a spus Dragnea, sâmbătă, după ce a votat la referendumul pentru familie.
Întrebat dacă Ministerul de Finanțe va veni cu o estimare legată de câștigul României, pe Legea offshore, Liviu Dragnea a răspuns: „A transmis deja domul Teodorovici. În acele zile erau transmise acele date”.
Referitor la întâlnirile de joi și vineri din Parlament, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, sâmbătă pe Facebook, că, deși discuția pe Legea offshore a fost „pe alocuri tensionată”, aceasta a fost consistentă și utilă. Acesta a prezentat și propunerile sale la actul normativ.