Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut că nu a discutat cu partenerii de coaliţie despre modificarea Codurilor penale prin ordonanţă de urgenţă, ci se va merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare.
„Nu am discutat de niciun fel de ordonanţă de urgenţă pe modificarea Codurilor. (…) Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare”, a spus Tăriceanu la Palatul Parlamentului.
El a precizat că modificările respective nu vor fi făcute nici prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Preşedintele ALDE a mai spus că la şedinţa coaliţiei au participat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă.
Tăriceanu: Ministrul Justiţiei lucrează la un document în care să prezinte modificarea codurilor penale şi care să fie trimis partenerilor externi. Există o campanie furibundă de dezinformare şi este nevoie de o informare obiectivă
Ministrul Justiţiei elaboreză un document cu o prezentare în rezumat a modificărilor aduse Codurilor penale, care va fi trimis partenerilor externi ai României, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare. El a susţinut că s-a decis elaborarea acestui document, în care să fie făcută „o informare obiectivă”, în contextul „campaniei furibunde de dezinformare” cu privire la modificarea codurilor.
„Am discutat despre necesitatea ca domnul ministru Tudorel Toader, împreună cu ministrul pentru Afaceri Europene, să eleboreze un document pe care apoi să îl comunice partenerilor externi, cu o prezentare în rezumat a modificărilor la Codurile penale. Cred ca este nevoie de o informare obiectivă legat de ceea ce se urmăreşte în Parlament să se facă pentru că am văzut ştiri false cu privire la aşa-zisele modificări ale codurilor penale”, a declarat Tăriceanu.
El a spus că România este singura ţară din Uniunea Europeană căreia i s-a pus eticheta de ţară coruptă.
„Amplitudinea numărului de dosare pe abuz în serviciu a făcut ca România să deţină nişte recorduri triste şi cred că la modificarea Codurilor penale trebuie să abordăm această problemă din perspectivă europeană. Nu cred că trebuie să slăbim intensitatea combaterii corupţiei, dar să nu lăsăm ca lupta asta îmnpotriva corupţiei să devină una de eliminare de elimnare a partenerilor politici”, a declarat liderul ALDE.
Tăriceanu a mai spus că s-a decis să fie elaborat un astfel de document în contextul „campaniei furibunde de dezinformare privind Codurilor penale”.
„Trebuie explicat partenerilor externi, ca să nu planeze dubii”, a mai spus Tăriceanu, precizând că acest document va fi transmis tuturor ambasadelor, organismelor europene, precum şi Departamentului de stat american.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, luni, întrebat despre o posibilă Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codurilor penale, că nu ştie nimic pentru că a fost plecat din Bucureşti câteva zile. „Nu a făcut nimeni cu mine o astfel de dezbatere. Dacă voi fi solicitat, atunci voi răspunde”, a spus Toader.
Liviu Dragnea a avut vineri seară prima reacţie după condamnarea sa la trei ani şi jumătate de închisoare, el spunând după şedinţa Comitetului Executiv al partidului că ceea ce s-a întâmplat la instanţa supremă a fost „o execuţie în masă”. „A trebuit să fie condamnaţi nouă oameni ca să se justifice şi condamnarea mea”, a susţinut Dragnea.
De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că rămâne în fruntea PSD, a Camerei Deputaţilor şi a coaliţiei de guvernare şi că va merge „până la capăt”, că social-democraţii au greşit că au avut o atitudine procedural corectă în Parlament, iar de acum vor fi „mult mai fermi şi mai radicală” cu ceea ce vor să facă. Liviu Dragnea le-a cerut scuze „miilor de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”.