„Jumătate din unităţile administrativ-teritoriale din ţară au un excedent de peste 20 de miliarde de lei, bani care în loc să fie folosiţi pentru investiţii stau şi nu produc absolut nimic. În acelaşi timp, cealaltă jumătate de unităţi administrativ teritoriale nu au bugete suficiente şi trebuie să găsim un mecanism de corecţie. Sigur că reducerea de la 16% la 10% a impozitului pe salariu aduce o diminuare a contribuţiei nete a impozitelor care se varsă la administraţiile locale şi ştiu că Guvernul analizează găsirea unei soluţii în acest sens pentru a nu văduvi bugetele, pentru a nu se trezi cu deficite la bugetele locale”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a afirmat că trebuie diminuate diferenţele de dezvoltare dintre regiuni.
Întrebat dacă excedentul de fonduri al unor primării va fi un criteriu viitor pentru departajare, Tăriceanu a răspuns că Guvernul trenuie să găsască o soluţie pentru „a compensa”. „Localităţile mari unde este şi un nivel de salarizare mare, unde sunt locuri de muncă numeroase, se bucură de venituri la bugetele proprii consistente. În acelaşi timp există localităţi unde nu sunt locuri de muncă şi de aceea au dificultăţi în acoperirea bugetelor proprii. Şi trebuie să găsească Guvernul, aşa cum v-am spus, pentru a compensa, pentru a da şi acestor localităţi posibilitatea să facă investiţii în infrastructură, să creeze condiţii favorabile mediului economic pentru generarea de locuri de muncă”, spus Tăriceanu, conform Mediafax.
Preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, Robert Negoiţă, a declarat, marţi, că, în principiu, Executivul va aproba miercuri OUG privind măsurile fiscale şi că a convenit cu premierul Mihai Tudose ca bugetele primăriilor nu fie afectate în 2018 de aceste măsuri.
O delegaţie a Asociaţiei Muncipiilor din România s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu premierul Mihai Tudose, la întâlnire participând şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Negoiţă a spus că a fost identificată o soluţie, astfel încât bugetele primăriilor din 2018 să nu fie afectate de aprobarea măsurilor fiscale.
”Am plecat de la o certitudine, o concluzie realistă că datorită scăderii impozitului de la 16 la 10% ne afectează bugetele locale. În mod evident, cu acest aspect sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului, premierul, vicepremierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, cu care am discutat. Am convenit că o să avem măsuri în compensare. De exemplu, pentru anul viitor nu vor scădea veniturile din impozitul pe venit sub nivelul anului 2017 şi că se va umbla inclusiv la cotă – de la 41,7 se va ajunge la 43%. Aceste compensaţii vor veni de la Guvern. (…) Deci, De la 41,75 creşte până la 43%. Dacă nivelul de încasări scade şi va fi sub cel din 2017, Guvernul va compensa cu sume suplimentare din buget propriu”, a mai spus Robert Negoiţă.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că ALDE susţine pachetul de măsuri fiscale anunţate de Guvern, afirmând că vor duce la creşterea puterii de cumpărare a românilor, fără să fie afectată competitivitatea întreprinderilor şi a economiei româneşti.
„Am făcut o prezentare colegilor mei în legătură cu apropiatele măsuri preconizate a fi luate de către Guvern până miercuri, prin OUG, în şedinţa de Guvern, pachetul de măsuri fiscale şi celelalte care vor permite adoptarea bugetului pe anul 2018. Aceste măsuri nu vor duce nici la creşterea costurilor salariale ale angajatorului, nici la diminuarea salariului net sau în mână, cum se spune de obicei, vor avea anumite creşteri la salariul net. Se vor majora deducerile pentru cei cu venituri mici şi acest lucru sigur că va favoriza o plajă largă, fie că este vorba despre salariaţi, fie că este vorba despre cei care desfăşoară activităţi independente”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Politic Central.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că măsurile care vor fi adoptate vor creşte puterea de cumpărare a românilor. „Deci, per ansamblu, cred că în pofida disputelor şi a unor informaţii incorecte lansate în mediul public, măsurile care vor fi adoptate se înscriu în ceea ce am preconizat în programul de guvernare şi anume, creşterea puterii de cumpărare a românilor, fără ca acest lucru să diminueze competitivitatea întreprinderilor şi a economiei româneşti”, a spus Tăriceanu.
ALDE susţine şi îşi asumă ansamblul măsurilor care vor fi adoptate de Guvern prin OUG, a precizat Tăriceanu la solicitarea jurnaliştilor.
Cât prieveşte neplata posibilitatea ca neplata contribuţiilor de către angajator să fie considerată infracţiune, Tăriceanu a afirmată că plata este „obligatorie”. „Da. Nu ştiu dacă va fi menţionată, dar mie mi se pare normal ca acestă obligaţie (plata contribuţiilor de către angajator-n.r.) să fie îndeplinită întocmai şi la timp fără negociere. Plata acestor contribuţii este o obligaţie, nu este facultativă”, a răspuns Tăriceanu.