„Guvernul ne-a informat că doreşte să plafoneze indemnizaţiile pentru creşterea copilului pentru că, în momentul de faţă, se ia în calcul salariul plus alte venituri. Alte venituri însemnând orice venit şi, în acest fel, există posibilitatea unor indemnizaţii de creştere a copilului cu nişte cifre care sunt complet ieşite din orice zonă rezonabilă şi ne-au informat că analizează comparativ care sunt valorile indemnizaţiei de creştere a copilului în ţări europene, începând cu Germania şi terminând cu ţările din zona noastră, şi vor face o analiză şi vor decide o anumită plafonare, cum e şi normal de fapt, pentru că nu putem să avem 25.000 de euro indemnizaţie de creştere a copilului chiar dacă ne dorim acest lucru”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a susţinut că „trebuie să rămânem într-o zonă în care bugetul să poată să susţină aceste lucruri”.
„Sunt şi venituri pentru care nu se plătesc contribuţii la stat. De exemplu, fac o tranzacţie imobiliară. Este un venit pe care îl realizez şi care intră în calculul indemnizaţiei de creştere a copilului, ceea ce nu e normal”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat duminică, la Antena 3, că Guvernul va „intra cu celeritate” şi în indemnizaţiile pentru creşterea copilului, astfel încât acestea să fie plafonate la un maximum de 1.800 de euro pe lună, urmând ca în aproximativ două săptămâni să fie adoptată o OUG prin care să se reglementeze această chestiune.
Olguţa Vasilescu a declarat, pe 28 mai, că, imediat după ce intră în vigoare Legea salarizării, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou un plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului, ea spunând că, de exemplu, dacă argentinianul Lionel Messi ar veni să joace la o echipă din România pentru un salariu de 30 de milioane euro şi ar avea un copil, statul român ar putea fi nevoit să îi plătească acestuia o indemnizaţie lunară de aproximativ 28 de milioane de euro.