Călin Popescu Tăriceanu, un nou termen la Înalta Curte de Casație și Justiție. La începutul acestui an, fostul preşedinte al Senatului a fost anunţat de Parchetul General că are calitatea de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, ancheta fiind extinsă apoi şi pentru infracţiunea de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. Dosarul a fost deschis după ce parlamentarul Cristian Marciu a rămas membru al Senatului, în condiţiile în care exista o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2015 potrivit căreia acesta a încălcat legea incompatibilităţilor. Tăriceanu este acuzat de procurori că nu a pus în aplicare, în calitate de preşedinte al Senatului, o decizie definitivă a unei instanţe de judecată.
„Nu mai sunteţi parlamentar! Fundaţia Gojdu, cum aţi vândut-o gratis? Staţi aici, să daţi cu subsemnatul! Borfaşul Tăriceanu, care a dat gratis Fundaţia Gojdu, a venit la termen. Asasinul economiei româneşti eşti! Asasinule! Tăriceanu, borfaşul, care va ajunge după Dragnea! Câţi bani ai luat, mă, de la statul maghiar? Ia uitaţi-l, asasinul economiei româneşti!”, i-a strigat Marian Ceauşescu.
Călin Popescu Tăriceanu este inculpat oficial şi în dosarul mitei de 800.000 de dolari, după ce fostul premier fusese audiat de procurorii DNA în calitate de suspect. „În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins și ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei”, se arată într-un comunicat al DNA.
Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat pe 15 ianuarie de procurorii DNA în calitate de suspect în dosarul în care este anchetat pentru mită. Acesta a susținut că a cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului, adăugând că demersul procurorilor pornește de la „premise false”.
DNA a anunțat oficial pe 15 ianuarie că a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Călin Popescu Tăriceanu: „În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei”.