Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți că Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare din stat, ci că face, de ceva timp, acest lucru împreună cu Curtea Constituțională.
„Parlamentul nu mai este singura putere legiuitoare în stat. Facem acest lucru, de o anumită bucată de vreme, împreună cu CCR care legiferează, la rândul el, în paralel cu Parlamentul.
Citeşte şi: Şedinţă de urgenţă a conducerii Senatului pe cazul Dan Şova
Nu am spus că CCR nu trebuie să aibă un control de constituționalitate, dar am această obiecțiune și acest punct de vedere, cu tot respectul pentru rolul Curții Constituționale, pe care îl ridic în dezbaterea publică, însă cred că din onestitate nu pot să nu fac acest lucru. Cred că e o chestiune care nu e observată numai de mine, ci probabil și de alți oameni politici și specialiști în drept constituțional”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.
Tăriceanu a mai fost întrebat cum ar trebui modificată Costituția în privinţa atribuțiilor Curții pentru a fi evitate problemele.
În acest sens, demnitarul a răspuns: „Cred că ar fi necesară din partea partidelor din Parlament și implicit din comisia de revizuire a Constituției o prezentare a punctelor de vedere referitoare la principalele teze și principii, pentru a vedea pe ce reușim consensul sau majoritatea de două treimi.
Cu toate că eu sunt adeptul asigurării mai degrabă a unui consens în așa fel încât să dăm Constituției stabilitate în timp. S-ar putea să constatăm la sfârșitul acestei evaluări că fie au rămas foarte multe puncte din actualul proiect de Constituție care sunt agreate în continuare de principalele partide reprezentate în Parlament, sau dimpotrivă, să constatăm că nu mai rămâne mare lucru și atunci nu știu dacă procesul merită dus până la sfârșit, pentru că, pe lângă votarea fiecărui articol în parte, la final este un vot pe întreg proiectul și degeaba ne înțelegem pe câteva puncte. Important este să agreăm proiectul de revizuire în ansamblul său.”
Citeşte şi: Senatul a respins proiectul de hotărâre propus de BP pentru constatarea votului în cazul Dan Şova
La rândul său, Ioan Chelaru, preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, le-a atras atenţia liberalilor că revizuirea Constituţiei a fost discutată inclusiv la consultările de la Cotroceni, şeful statului punctând că subiectul este foarte important.
În cele din urmă s-a stabilit ca această comisie să se întrunească pe 13 mai pentru a discuta despre temele revizuirii. PNL a cerut azi, în şedinţa Comisie de revizuire a Constituţiei, amânarea discuţiilor pentru armonizarea poziţiilor politice, spunând că, spre diferenţă de perioada 2012, 2013, acum PSD şi PNL sunt pe poziţii adverse.
Pe ordinea de zi a şedinţei conducerii Senatului se află scrisoarea Curţii Constituţionale, prin care solicită Senatului să redacteze şi să publice în Monitorul Oficial hotărârea prin care se atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării preventive în cazul lui Dan Şova.