„Noi suntem susţinători ai Pilonului 2 de pensii şi nu s-a pus niciun moment problema eliminării lui, dar PNL face campanie de strângere de semnături pentru ceva care nu se desfiinţează. (…). Prin soluţiile pe care le-am adoptat anul acesta şi anul trecut, pot spune că deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumătate”, a afirmat Tăriceanu, potrivit Agerpres.
El a reiterat necesitatea Pilonului 2 de pensii ca instrument care să asigure o viaţă mai bună pentru cei care ajung la vârsta pensionării, precizând că evoluţia demografică a României nu este favorabilă. „Prin urmare, bugetul de pensii de stat va fi supus unor tensiuni majore. Nu întrevedem posibilitatea unor creşteri substanţiale a pensiilor de stat pe termen lung, nu în perioada următoare; în perioada următoare vom face ceea ce ne-am angajat prin programul de guvernare”, a subliniat liderul ALDE.
Potrivit acestuia, peste 10-15 ani, va ieşi la pensie un segment de populaţie – „decreţeii” – şi atunci va fi o presiune foarte mare pe bugetul de pensii de stat. În acest context, Călin Popescu Tăriceanu, a exprimat opinia că existenţa unui instrument suplimentar de economisire este foarte util.
„Mai este util Pilonul 2 de pensii pentru că pentru o persoană care a cotizat la Pilonul 2 de pensii şi ajunge la vârsta de pensionare, poate să primească banii înapoi, toţi deodată sau eşalonat pe o anumită perioadă, cum doreşte, dar dacă persoana respectivă, din diferite motive decedează, sumele acumulate de el în Pilonul 2 de pensii nu se pierd, ci revin familiei, moştenitorilor, pe când pensia de stat, chiar dacă ai contribuit o viaţă întreagă, după ce ai încheiat socotelile cu cele lumeşti, nu mai plăteşte statul nimic moştenitorilor”, a explicat Tăriceanu.