Întrebat cum va vota ALDE în plenul Camerei Deputaţilor în ceea ce priveşte posibila invalidare a mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, Tăriceanu a spus că nu ştie.
”O să discutăm, nu ştiu să vă spun. Mi s-ar părea anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcţionat până acuma, pentru că articolul a fost valabil tot anul 2016, tot anul 2015, de la referendum încoace tot a fost valabil şi văd că n-a fost invocat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Co-preşedintele ALDE a calificat demersul liberalilor de a bloca accesul lui Dragnea în Parlament drept o greşeală politică.
”Din punct de vedere politic mi se pare o greşeală, se pare că PNL în loc să constate că linia pe care s-a înscris de aproape doi ani de zile, discursul pe care l-au avut, i-a dus la un rezultat catastrofal şi să tragă concluziile în urma acestei maniere de a face politică continuă în acelaşi stil. Se pare că s-a lipit de ei aşa de mult marca PDL, a pierdut PNL adevăratele valori liberale şi este un partid care probabil, mai mult sau mai puţin din umbră, văd că este condus în stilul PDL, cu maniera PDL”, a mai spus Tăriceanu.
El a adăugat că la aceste alegeri nu s-a constatat ”niciun fel de iregularitate în privinţa desfăşurării procesului electoral” şi s-a întrebat ”de ce nu s-a cerut suspendarea lui Dragnea în mandatul pe care tocmai îl încheie”. ”Este importanţa şi semnificaţia votului politic, pe care cred că PNL nu o înţelege şi nu o poate eluda. În momentul în care 47% din alegători au dat votul în cunoştinţă de cauză, nu cred că a invoca acum din partea PNL astfel de lucruri va face să câştige câtuşi de puţin. Cred că este un demers care este impropriu”, a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.
Reacţia co-preşedintelui ALDE vine după ce liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizând că, dacă va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constituţională. Ea a spus şi că există un precedent, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, în 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză.
”În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale. Nu putem ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, a mai scris liderul PNL.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral.
”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.