UPDATE. Călin Popescu Tăriceanu a dezvăluit că Sorin Grindeanu i-ar fi promis lui Remus Borza portofoliul Energiei în schimbul votului împotriva moţiunii de cenzură. ”Remus Borza, cu o candoare greu de imaginat, le-a spus unor colegi că a fost ieri la discuţii cu Grindeanu şi i s-a propus funcţia de ministru al Energiei şi că el s-a simţit obligat să-şi respecte angajamentul şi eu l-am întrebat: dar cine te-a pus pe lista parlamentară de ai ajuns deputat? Te-a pus domnul Grindeanu cumva sau altcineva?”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a precizat că ar fi semnat personal demiterea lui Remus Borza din partid, dacă ar fi fost posibil.
„N-am altă soluţie, am şi spus, dacă aş putea eu să semnez, dar nu pot statutar să fac acest lucru, să semnez demiterea lui, aş fi făcut-o. Voi propune structurii statutare demiterea domnului Borza din ALDE”, a mai spus Tăriceanu.
„O să propun să îl excludem„, a spus Tăriceanu.
Deputatul ALDE Remus Borza a anunțat că a votat împotriva moțiunii de cenzură și că în acest fel riscă excluderea din partid.
„Am votat la vedere, conform directivelor partidului. Și, evident, am votat împotriva moțiunii de cenzură. Nu am găsit niciun temei sau un argument rezonabil și rațional pentru care să demitem un guvern pe care tot noi l-am pus în urmă cu cinci luni, să trimitem acasă un guvern care și-a făcut datoria față de țară, un guvern care a performat„, a explicat Borza decizia sa, după ce și-a exprimat votul.
El a precizat că nu l-a anunțat înainte pe președintele ALDE despre intenția sa de vot.
„N-am anunțat. Nici nu văd de ce să anunț. Fiecare vot este al parlamentarului. Nu ar trebui să fie viciat, nu ar trebui să fie deturnat de către partid. Până la urmă suntem parlamentari ai României și evident că trebuie să avem propria noastră judecată și evaluare în ceea ce privește o hotărâre„, a adăugat Borza.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a fost adoptată miercuri în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Au votat „pentru” 241 de parlamentari și 10 au fost „împotrivă”.